Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:10, 08 mar 2020

Chciał czy nie chciał w podwórku powstały rabaty nie bardzo pasujące do charakteru budynków, na usprawiedliwienie mam, że żadnego z tych rodków sama nie kupiłam, to prezenty były, a prezentów się nie wyrzuca więc je ratujemy, jak kiedyś dom przejdzie remont może się bardziej wpiszą w klimaty

owocowych już też coraz mniej to może kiedyś zaczną pasować
sylwia_slomc... 22:11, 08 mar 2020

Waclaw napisał(a)
sielsko i anielsko u Was.
A ile pracy!!!

Łapię te chwile nim znowu pogoda plany pokrzyżuje
sylwia_slomc... 22:12, 08 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)
Zdjęcia obejrzałam z ogromną przyjemnością z resztą wiesz..Uwielbiam Twoje foty

Bratki urocze , bardzo klimatycznie się zrobiło ..

Nowe zakupy kolejne nowe zakupy fajowe

Pracusie Jedne szalone nowa rabata wyszła ekstra ..bardzo bardzo tam pasuje Pięknie

Ciesze się Joasiu, że uważasz, że pasuje Ja się dopiero oswajam, ale jest lepiej niż się spodziewałam
Waclaw 22:29, 08 mar 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
posadzone

kora zaścielone i nawet nie najgorzej wyszło

Jakże błyskawicznie to u Was!
Sylwia, odwróciliście trawę, przykryliście kartonami, na to kompost z torfem. A te rośliny sadziliście wykopując przez karton dołki i rośliny w grunt. Czy trawa nie przerośnie wokół rh?
sylwia_slomc... 22:38, 08 mar 2020

Wycinaliśmy karton gdzie trzeba było głębiej i wyjmowaliśmy ta odwrócona darń więc nie ma co przerosnąć
Nie mogliśmy przekopywać w tym miejscu całej rabaty bo to podwórko w którym babcia przez 60 lat zakopała nie jeden złom, gruz i szkło Rośliny sobie korzeniami głębiej poradzą my nie. Rodki się płyciutko korzenią, a szeroko więc myślę, ze dadzą radę. Już lepszego miejsca im nie wynajdę z tego powodu taka techniką zakładana ta rabataA krety i tak zrobią swoje bo jak się trawa rozłoży to przyjdą i przeryją wszystko za dżdżownicami, a tych malusieńkich z kompostem pełno nawiezione. Już tegoroczne pokolenie.
Mariposa 22:41, 08 mar 2020

Tempo jak zwykle u Was obłędne! Rabata ładnie się prezentuje, oby rodkom było tam dobrze!
Też zainteresowałam się tym odwracaniem darni, bo chciałam tak zrobić na brzegu trawnika (szkoda mi po prostu tych kęp trawy). Jak szybko się to rozłoży pod tym kartonem?
Waclaw 22:44, 08 mar 2020

Wycinaliśmy karton gdzie trzeba było głębiej i wyjmowaliśmy ta odwrócona darń więc nie ma co przerosnąć
Nie mogliśmy przekopywać w tym miejscu całej rabaty bo to podwórko w którym babcia przez 60 lat zakopała nie jeden złom, gruz i szkło Rośliny sobie korzeniami głębiej poradzą my nie. Rodki się płyciutko korzenią, a szeroko więc myślę, ze dadzą radę. Już lepszego miejsca im nie wynajdę z tego powodu taka techniką zakładana ta rabataA krety i tak zrobią swoje bo jak się trawa rozłoży to przyjdą i przeryją wszystko za dżdżownicami, a tych malusieńkich z kompostem pełno nawiezione. Już tegoroczne pokolenie.

To ja spróbuję z paprociami pod dębem zrobić podobnie
sylwia_slomc... 23:00, 08 mar 2020

Mariposa napisał(a)
Tempo jak zwykle u Was obłędne! Rabata ładnie się prezentuje, oby rodkom było tam dobrze!
Też zainteresowałam się tym odwracaniem darni, bo chciałam tak zrobić na brzegu trawnika (szkoda mi po prostu tych kęp trawy). Jak szybko się to rozłoży pod tym kartonem?

Z obserwacji dotychczasowych jakieś pół roku może mniej to zajmie, ale za to od razu ziemię użyźni
sylwia_slomc... 23:01, 08 mar 2020

Waclaw napisał(a)

To ja spróbuję z paprociami pod dębem zrobić podobnie

W paru miejscach już tak robiliśmy i się sprawdziło
Magara 23:46, 08 mar 2020

Pasą się na granicach

Sylwia, w Twoim wątku wszystkie zdjęcia miłe oku ale te mnie ucieszyły najbardziej
Może dlatego, że w rejonie mojej działki, w okresie zimy, były dwa razy zarządzone polowania... Jechałam ostatnio z duszą na ramieniu, ale "moje" sarny są, żyją, skubią zielsko, lustra na tyłkach im świecą, no ucieszyłam się jak głupia jak je zobaczyłam Podobno jak się raz spojrzy z bliska sarnie w oczy i ona to spojrzenie odwzajemni - to nie ma zmiłuj, miłość na całe życie - i chyba coś w tym jest