Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:03, 18 kwi 2020

Waclaw napisał(a)

Zajawkę zobaczyłem. Szkoda, że nie mam dostępu do Maji.
Do nowej Anglii prawdopodobnie pojadę w lecie. Kiedy będą drzwi otwarte.

Masz dostęp w necie
tu można obejrzeć odcinki z opóźnieniem jednego dnia czyli z reguły we wtorek rano już są te z niedzieli
https://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0
Waclaw 21:14, 18 kwi 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Masz dostęp w necie
tu można obejrzeć odcinki z opóźnieniem jednego dnia czyli z reguły we wtorek rano już są te z niedzieli
https://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0

dziękuję Sylwia
sylwia_slomc... 21:19, 18 kwi 2020

Nie ma za co, niżej masz wszystkie wcześniejsze odcinki( na tej stronie co Ci podlinkowałam wcześniej)
zszywka 22:34, 18 kwi 2020

Macham po przerwie

Lara to wielkolud, sąsiedzi sprawili sobie szczeniaka i taka łobuziara kochana z moimi już się zakumplowała

Niesamowite jak te tuje urosły moje jakoś powoli, ale też gleba inna to też inna kwestia
kasiek 22:54, 18 kwi 2020

No to czekamy, ja pewnie w pn oglądnę albo pózniej ale co się odwlecze... szkoda tylko że ogrodu Jasi nie ma jeszcze w necie...
Jak sobie radzisz z podlewaniem? Glina trzyma Ci wodę?
sylwia_slomc... 23:31, 18 kwi 2020

zszywka napisał(a)
Macham po przerwie

Lara to wielkolud, sąsiedzi sprawili sobie szczeniaka i taka łobuziara kochana z moimi już się zakumplowała

Niesamowite jak te tuje urosły moje jakoś powoli, ale też gleba inna to też inna kwestia

No urosła raz dwa Nasza jak była mała to się kumplowała z kilkoma psiakami, a teraz to ma tylko ze trzy ulubione, a resztę to albo omija zjeżona, albo jak one zjeżone to do ataku chętnie przechodzi, ale komenda Jej nie pozwala i się trochę mityguje. Z kotami podobnie my mamy razem z tymi na ogrodzie 4 koty, a Ona tylko Florka kocha resztę by pogoniła jakby pozwolić. Floruś do dziś u Niej w budzie śpi w kojcu przesiaduje. Lorka ukradkiem koło kojca przemyka bo zaraz obszczekana, a Canasta i Dżuma jak Lara jest w ogrodzie to ze stodoły nie wychodzą
Za bażantami pogna w sina dal i żadne tam wołanie nie pomaga, dobrze, że ogród ogrodzone, a one latają.

Tuje urosły wydaje się migusiem, a to już 6 lat mija jak sadzone były takie tyci co z trawy nie było widać wcale. Ziemia ma znaczenie jednak, ta nasza jest żyzna, choć trudna w pracy, ale główna zasługa była gnojóweczki z pokrzyw
sylwia_slomc... 23:36, 18 kwi 2020

kasiek napisał(a)
No to czekamy, ja pewnie w pn oglądnę albo pózniej ale co się odwlecze... szkoda tylko że ogrodu Jasi nie ma jeszcze w necie...
Jak sobie radzisz z podlewaniem? Glina trzyma Ci wodę?

Jasi ogród widziałam w TV zeszłam do rodziców Ale jutro nie da rady bo mszę oglądają więc też w Pn dopiero w necie będę polować
Podlewamy co dwa trzy dni to co sadzone w tym roku i warzywnik, staramy się sporo dolać, dwa kręgi ze studni idą jednorazowo i dwie beczki naniesione wody z rowu. Rabaty bylinowe w zależności od potrzeb lejemy raz albo dwa w tygodniu. Trocinówek jeszcze nie podlewaliśmy, ale kopałam mahonię dla Anitki w tym tygodniu i była w spodzie wilgoć jeszcze mimo, że zagęszczone mam na trocinówkach nasadzenia mocno. Bez agro już by tej wilgoci nie było, wiatr suszy niesamowicie szybko.
sylwia_slomc... 00:14, 19 kwi 2020

No .....ruszyliśmy wreszcie temat zamulonego oczka Idzie nam jak po grudzie, ale już teraz będzie ubywać.....tylko nie wiem czy się pomysł sprawdzi.....no cóż to będzie ostatnie podejście do tego tematu Ale niespodziankę mieliśmy bo pod zaschniętymi osokami( bo woda odparowała i jest muł na wierzchu)było pełno jakichś chrabąszczy( tak nam się wydawało) Ale takie się bezradne biedne chowały w resztkach wilgoci, że się zlitowaliśmy z Młodym i przez dwie godziny wyzbieraliśmy do słoja z wodą. Jakie było zaskoczenie bo muł się z nich spłukał i okazało się, że to larwy ważek No i tym sposobem blisko 60 sztuk zostało rozniesione i zamieszkało w pozostałych oczkach Okazało się też, że pełno jest takich dużych 6 cm ślimaków wodnych, największe uratowane, drobnicy nie było jak, a tej drobnicy jak maku, skąd się wzięły? Z powodzią przypłynęły chyba.....Taka to nauczka, że nawet tak zamulony zbiornik wodny był bardzo bogaty w życie biologiczne
Ogrodowy_Kal... 07:51, 19 kwi 2020

Czyli masz w ogrodzie faunę i florę. Ogród na 10!
paniprzyroda 07:56, 19 kwi 2020

Trudno u Ciebie cokolwiek nadrobić, ale coś zdołałam. Podziwiam te Wasze wspólne prace, efekty są znakomite. Ogród wydoroślał nie wiadomo kiedy