Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 12:15, 28 lip 2020

Magleska napisał(a)
Sylwia podziwiam Was nieustannie -ja nie jestem w stanie w tym upale cokolwiek robić
kawał dobrej roboty
Buziaki
dziękuję za fotki

Madzia my popołudniami bo w samym upale też nie za bardzo( oboje ciśnieniowcy)Twój ogród jest wdzięcznym obiektem dla obiektywu
sylwia_slomc... 12:15, 28 lip 2020

antracyt napisał(a)

Moja jest raczej pomylona.

acha....
Urszulla 14:32, 28 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
z synem zasypaliśmy muł na rabacie korą, nornice zrobią robotę za nas, już sprawdzone

od razu lepiej, mniej straszy

Ciekawe to doświadczenie
Kupiłam dziś tą samą korę mieloną co Ty. Glinę nią przesypuję i na zmianę, czyli dobrze kombinowałam
Rośliny posadzę w przekompostowanej korze.

Urszulla 14:37, 28 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
w sezonie spory cień, a liliowce dają radęKaczeńce na dolnym piętrze przetrwały i się rozrastają, niezapominajki się wysiały....pasowałoby mi tam jeszcze coś co by kwitło teraz.....ale co, albo choć liski ładne miało i w cieniu sobie radziło i powódź przetrwało.....tojeść rozesłana dałaby radę?

Tojeść musi mieć mokro. Ale kwitną teraz rdesty i przetaczniki. Nie wiem jaką wysokość roślin potrzebujesz.

Od Madzi wzięłam właśnie rdesty
sylwia_slomc... 16:09, 28 lip 2020

Urszulla napisał(a)

Ciekawe to doświadczenie
Kupiłam dziś tą samą korę mieloną co Ty. Glinę nią przesypuję i na zmianę, czyli dobrze kombinowałam
Rośliny posadzę w przekompostowanej korze.

Ula ta kora ma kwasne ph, ja wzięłam bo mam tam rodki i hortensje, a ciemiernikom sypnę popiołu lub wapna dla równowagi.
sylwia_slomc... 16:10, 28 lip 2020

Urszulla napisał(a)

Tojeść musi mieć mokro. Ale kwitną teraz rdesty i przetaczniki. Nie wiem jaką wysokość roślin potrzebujesz.

Od Madzi wzięłam właśnie rdesty
Tam by miała mokro i cieniście, ale ta rozesłana suche miejsca też dobrze toleruje, mam ją w suchym strumieniu teżJak najniższe żeby mułu w czasie powodzi nie zatrzymywały
Katkak 21:38, 28 lip 2020

Ja pierniczę, ale się otyraliście. Ale jest efekt wow. I widzę, że będzie się działo, bo i kojec powstanie, i mebelki nowe. Szmaragdowa jak zwykle powala mnie swoją urodą. Dziś najbardziej wzdtcham do rowu. Jakkolwiek to brzmi.
sylwia_slomc... 22:18, 28 lip 2020

Kasieńka jeszcze sporo przed nami, ale już ubyło też, rośliny rosną chwasty też. Dziś było już podlewanie, ale udało się tez uprawić ziemie pod wysiew łąk i nawet je wysiałam licząc na zapowiadany deszcz
Sanka 22:54, 28 lip 2020

Sylwia macham i pozdrawiam Cie serdecznie. Trafiłam do Ciebie przez wątek Kasib. Podpowiedz proszę czy lawendę i jezówki da się jakoś rozmnażać jeżeli tak to potpowiedz jak to najlepiej robić i kiedy?
sylwia_slomc... 23:12, 28 lip 2020

Witaj u mnie Z lawendą mi nie po drodze, ale zapytaj Uli z Blaski i cienie nowego życia Ona sporo sadzonek robiła. Co do jeżówek to One się ładnie rozsiewają same( te puste) i potem tylko siewki przenosisz, ewentualnie na wiosnę jak ruszą wykopać i podzielić bo z jesiennego dzielenia mogą się słabo ukorzenić i nie przezimować.