Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 12:35, 26 sie 2020

Roocika napisał(a)
Sylwia, współczuję karczownika...
Już gdzieś komuś pisałam, że sąsiadka złapała zimą na jabłko do klatki żywołapki. Może uda Ci się otruć.

Na to liczę, wtedy jak miałam w podwórku pod różą, albo się otruł, albo koty złapały( pewności nie mam). Liczę na to, ze uda się go załatwić bo inaczej będzie kiepsko
Waclaw 16:20, 26 sie 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Chcieliśmy dzisiaj z Młodym wykopać ziemniaczki no i wykopaliśmy z trzech rządków pół rządka po zsumowaniu dla nas nawet ładnie obrodziły tylko, że dwa i pół rządka zjadł karczownik Buuuu
Nie miałam do tej pory karczownika na dużej działce, a już w warzywniku nigdy, nie miałam pojęcia, że potrafi tyle zjeść Oprócz ziemniaków okazało się, że zeżarł rządek selerów( tylko czapeczki zostały z liśćmi) pół rządka marchewki i dwa rządki buraków ćwikłowych.....ręce mi opadły, siałam więcej bo spodziewałam się tej drożyzny w sklepach, a wykarmił się karczownik.
Wykopaliśmy wszystko co było do wykopania, ledwie taczka po zsumowaniu plonów.....a mogły być ze cztery taczki No trudno, dobre i tyle własnegoTyle, że jeszcze nigdy nie musiałam wykopków robić w sierpniu!!! Posypałam do dziur trutki na gryzonie, jak nie pomoże to się pewnie będę mogła pożegnać z daliami, a do wiosny przez zimę krzewy i drzewka zje

Współczuję karczownika. U mnie pojawił się kret w Przedogródku. Kupiłem tablety na niego. Ciekawy jestem czy pomogą. Ten środek który mi poleciłaś ( chyba 2 lata temu) to był dopiero skuteczny!
sylwia_slomc... 16:45, 26 sie 2020

Tak tamten był niezawodny, ale u nas już nie do dostania Musze w naszym rolnym sklepie spytać czy nie mają czegoś na karczowniki dla rolników....
sylwia_slomc... 17:15, 26 sie 2020

Zaległe
Nasza psica w trakcie leczenia zachłystowego zapalenia płuc, w tym dniu była najsłabsza

z nosa kapało

na szczęście już wszystko wróciło do normy, a Ją znów energia rozpiera
takie ładne sadzoneczki prosa north wind nabyte u mojej forumowej imienniczki, ubogaciły łąkę

w której nadal coś tam kwitnie
sylwia_slomc... 17:18, 26 sie 2020

i nawet rodzynki się trafiają

patrząc na tego klona w łące zawsze się uśmiecham z wdzięcznością do Moni z Majówki
sylwia_slomc... 17:23, 26 sie 2020

Kto mi powie co to jest??? Mam na rabatach, mam w łące jest wieloletnie korzeń bardzo długi mocny palowy. Potrafi osiągnąć 160 cm

taki liść

nareszcie jedna z miliona nasion wzeszła w łące

w łące już jesień idzie
antracyt 18:00, 26 sie 2020

Piękne jesiennie światło chwyciłaś na zdjęciach Rodzynki w łące urocze
Katkak 18:25, 26 sie 2020

To jakiś chwast chyba, ale nie wiem jak się nazywa. Mbie się bardzo podoba. Rośnie tam gdzie biegam i nieraz myślałam żeby go przytulić. Ja mam kreta. Ryje po rabatach jak wściekły.
ryska 18:31, 26 sie 2020

Po kwiatkach i korzeniu można wnioskować, że to coś selerowatego. Strzelam jakiś pasternak?
Fotki popodziwiałam i u Ciebie i w gościach. Super
sylwia_slomc... 18:38, 26 sie 2020

antracyt napisał(a)
Piękne jesiennie światło chwyciłaś na zdjęciach Rodzynki w łące urocze
Rodzynków jest więcejŚwiatło potrafi mega zaczarować ogród