Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:23, 08 lis 2020

Ja mam okna pomyte w październiku, na środę w planach dalsze kopanie dalii, bo wczoraj tylko połowę udało się z ziemi wyjąć. Dziś był spacer do lasu bo za chwile i to mogą nam zakazać.
Katkak 07:25, 09 lis 2020

My też byliśmy wczoraj w lesie
kasiek 08:23, 09 lis 2020

Ależ kolorów, bardzo bogata jesień u Ciebie Orzech jeszcze w liściach? U mnie szybciutko opadły chyba z pierwszymi dniami października...
Dziś montują mi solary, będę mogła podzielić sie własnymi doświadczeniami
Basieksp 09:03, 09 lis 2020

No jesień przepiękna pięknie widoki jak ja nie lubię myć okien, jak mogę to uciekam przed obowiązkami domowymi do ogrodu
sylwia_slomc... 10:21, 09 lis 2020

Katkak napisał(a)
My też byliśmy wczoraj w lesie

Kochana trzeba łapać te chwile pogody i możliwości bo za chwilę nie wiadomo jak będzie My uwielbiamy spacery po lesie, szkoda, że ten nasz taki nie duży
sylwia_slomc... 10:25, 09 lis 2020

kasiek napisał(a)
Ależ kolorów, bardzo bogata jesień u Ciebie Orzech jeszcze w liściach? U mnie szybciutko opadły chyba z pierwszymi dniami października...
Dziś montują mi solary, będę mogła podzielić sie własnymi doświadczeniami

Orzech jako jedno z późniejszych drzew zaczął się przebarwiać, ale tylko ten co hamak na nim wisi, ten cięty w kulkę i sąsiada wcześniej zrzucały, a odmiana jedna więc to wszystko zależne od stanowiska, już kolejny raz się o tym przekonuję

Co do solarów ja ostatnio się dowiedziałam, że trzeba zgłosić do straży, że się je ma bo zagrożenie pożarowe większe, a w razie pożaru też kłopot bo strażakom grozi porażenie prądem
sylwia_slomc... 10:25, 09 lis 2020

Basieksp napisał(a)
No jesień przepiękna pięknie widoki jak ja nie lubię myć okien, jak mogę to uciekam przed obowiązkami domowymi do ogrodu

To tak samo jak ja Ha ha ha
kasiek 10:36, 09 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Orzech jako jedno z późniejszych drzew zaczął się przebarwiać, ale tylko ten co hamak na nim wisi, ten cięty w kulkę i sąsiada wcześniej zrzucały, a odmiana jedna więc to wszystko zależne od stanowiska, już kolejny raz się o tym przekonuję

Co do solarów ja ostatnio się dowiedziałam, że trzeba zgłosić do straży, że się je ma bo zagrożenie pożarowe większe, a w razie pożaru też kłopot bo strażakom grozi porażenie prądem

O widzisz, dzieki za info. Bardzo jestem ciekawa ich działania a zwłaszcza jak sobie poradza z dogrzewaniem salonu letniego. Wystarczy że będzie tam cały rok na plusie to będzie lux

O juz sprawdziłam trzeba zgłłosic jak sie ma poyżej 65,5 kW a my mamy mniej
sylwia_slomc... 15:38, 09 lis 2020

kasiek napisał(a)

O widzisz, dzieki za info. Bardzo jestem ciekawa ich działania a zwłaszcza jak sobie poradza z dogrzewaniem salonu letniego. Wystarczy że będzie tam cały rok na plusie to będzie lux

O juz sprawdziłam trzeba zgłłosic jak sie ma poyżej 65,5 kW a my mamy mniej

Nie ma za co
sylwia_slomc... 18:30, 09 lis 2020

Udało mi się dzisiaj powiązać cześć traw i posprzątałam dekoracje w podwórku....nie lubię tego chowania dekoracji, ale jak się chce by ceramika przetrwała zimę to nie ma wyjścia Miscanty Ml chyba ostatni raz zostały zaplecione, nie mam już do nich siły za rok będę wiązać. Do tego całe ręce mimo rękawiczek poharatane i twarz też , bo niestety jestem od nich sporo niższa, do tego zaczęły puszczać kwiatostany więc łodygi zrobiły się twarde i mniej podatne, nie lubię ich jak kwitną więc zaplotłam Dostęp do nich też już w tym roku utrudniony bo koło oczka doszedł wał ziemny i kamienie przez co nie mam już dojścia dookoła Za to rozplenice zaplatało się przyjemnie tylko też już miejsca na nogi brakować zaczyna Dosadziłam w tym roku siedemnaście siewek rozplenicowych i jak pomyślę ile sobie tym roboty na przyszłość dołożyłam to ech, ale jesienią są cudne i poza wiosennym cięciem i jesiennym zaplataniem nie ma z nimi roboty ..... chyba żeby policzyć plewienie siewek co roku
Ogród się już zaczyna robić zimowy...
Zaplatając ML koło żurawia znalazłam w nim na wysokości mojej brody w samym środku gniazdko jakiegoś ptaszka coś z wikłaczy pewnie uwiłoi takie momenty sprawiają, że się uśmiecham od ucha do ucha
Szpaki nadal nie odleciały.....a w opadłych liściach pod magnolią znalazłam świeżutkie, ruszające się białe larwy jakiegoś owada....coś się im pomyliło czy jak?
Kurtka mi od tego wiązania i zaplatania całkiem przemokła bo mgła nie odpuszczała cały dzień i wilgotność była spora, wszystko w kropelkach. Fotek też nacykałam, ale żeby było chronologicznie to pokażę za jakiś czas
A na razie zeszły tydzień czyli już listopad w Szmaragdowej....
Zeszła sobota buda zaczęła dostawać listwy wykończeniowe i było może ostatnie już koszenie w tym roku

kolory złapały magnolie

i hortensja pnąca