Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:20, 02 lut 2021

Dorota123 napisał(a)
To mnie uspokoiłaś, bo nie wyobrażam sobie jaki popłoch wśród ptactwa byłby gdyby woda im się wdzierała do środka.

Myslę, ze poszły by w drugi koniec woliery tam woda nie sięgnie, na fotkach nie widać, ale Ty wiesz, ze u nas teren wznosi się w górę a my podłogę celowo dostosowaliśmy do tego wznoszenia i ona też się wznosi, właśnie by w razie czego ptactwo miało taką możliwość. Do tego gniazda są zamontowane sporo nad podłogą i grzęda wysoko, a miedzy nią, a podłoga półka na odchody też do ratunku może posłużyć... o to się jakby nie martwię
Anna_ogrodni... 20:19, 02 lut 2021

Sylwia działacie ostro ale z takimi pomocnikami nie moze byc inaczej woliera super . A co do zajacy to rzeczywiście trafne spostrzeżenie ja też b dawno nie widziałam zająca to już częściej sarny widać na polach czy w lesie. A proszę powiedz jak tymi jabłkami karmisz kosy?
April 20:20, 02 lut 2021

Ptasi domek wygląda coraz fajniej.
Nie wiedziałam, że kosy wcinają jabłka. Niezłe ujęcie. Muszę swoim powiesić.
sylwia_slomc... 21:05, 02 lut 2021

Anna_ogrodniczka napisał(a)
Sylwia działacie ostro ale z takimi pomocnikami nie moze byc inaczej woliera super . A co do zajacy to rzeczywiście trafne spostrzeżenie ja też b dawno nie widziałam zająca to już częściej sarny widać na polach czy w lesie. A proszę powiedz jak tymi jabłkami karmisz kosy?

Aniu działamy, tzn. dzisiaj ze starszym synem działałam. Konstrukcja pod dach prawie gotowa, jeszcze musimy przerobić trochę pod rynny bo za nisko nam wyszło i drzwi byśmy nie otworzyli, ale już pomysł na rozwiązanie problemu jest
Jabłka nabijam na gałązki drzew, tzn. mam na kilku drzewkach po kawałku ułamanej gałązki by łatwiej było nabić.
sylwia_slomc... 21:05, 02 lut 2021

April napisał(a)
Ptasi domek wygląda coraz fajniej.
Nie wiedziałam, że kosy wcinają jabłka. Niezłe ujęcie. Muszę swoim powiesić.

Kosy, kwiczoły i sikorki jak woda zamarznięta też
antracyt 14:41, 03 lut 2021

Sylwia, ta białą róża (na której sadzonkę się zapisałam ) jaką docelowo wysokość u Ciebie osiąga? Próbuję wkomponować ją w okolice lipy i różanki z rugosy
sylwia_slomc... 17:06, 03 lut 2021

antracyt napisał(a)
Sylwia, ta białą róża (na której sadzonkę się zapisałam ) jaką docelowo wysokość u Ciebie osiąga? Próbuję wkomponować ją w okolice lipy i różanki z rugosy

Jak cięta co roku to tak mojego wzrostu czyli coś koło 1,60 m, a jak nie cięłam w zeszłym sezonie to miała ze 2,20m , ale gdyby nie przyciąć kolejny rok to będzie jeszcze wyższa, chętnie się wspięła po drzewach i nie przycięta tam gdzie gałązki do ziemi dosięgły i w trawę się wplątały tam się ukorzeniły. To bardzo mocna i zdrowa róża, nawet mszyc na niej nigdy nie miałam
antracyt 18:24, 03 lut 2021

No to będę ją musiala dać w inne miejsce niż początkowo planowałam Mam jeszcze jedno pytanie. W jakim tempie ona przyrasta?
sylwia_slomc... 19:07, 03 lut 2021

antracyt napisał(a)
No to będę ją musiała dać w inne miejsce niż początkowo planowałam Mam jeszcze jedno pytanie. W jakim tempie ona przyrasta?

Szybko rośnie w jeden sezon( jak się już przyjmie i ukorzeni) każda z gałęzi może osiągnąć długość 1-1,5 m, to bardzo gęsta róża, taka w stylu parkowych
Kasiek 18:20, 04 lut 2021