Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:42, 17 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Sylwia, kiedy można przycinać jabłonki?
Jutro wstawię zdjęcia moich, dzisiejszych (dziś też wrzuciłam, jutro zrobię lepsze) i muszę jedną chyba ciachnąć z góry.

Najlepiej w marcu, a potem w lecie, ale ja mam Ole do podgolenia od dołu i na pewno zrobię to niedługo jak ruszymy z przeróbką rabaty
sylwia_slomc... 20:43, 17 maj 2021

Monia81 napisał(a)
Jak zobaczyłam tą listę to od samego czytania w głowie się zakręciło, masz tam niezły arsenał roślinny posadzony kurczaczki robią furorę piękne ci one, aby zdrowo rosły i nabierały masy cudowne zdjęcia okiem Madzi pooglądałam, jest super Sylwuś, suuuper buziaki

Monia gdyby Ci się gaura wysiała to o kilka siewek się uśmiechnę do tej mojej łąki ok?
Ania111 20:46, 17 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
narcyzy w łące kończą

przy kapliczce kolory

i takie brzózki już bym chciała

pięknie ,

Widziałam ,też cudne fioletowe floksiki ,
piękne tulipany
a o clematisach aż trudno nie wspomnieć

Wszystko już masz takie piękne

Widać ile to wszystko kosztowało wysiłku
sylwia_slomc... 20:47, 17 maj 2021

Magleska napisał(a)
Sylwia
imponująca lista odmian w łące -jak to wszystko się zacznie rozrastać ,to dopiero da popis

Kurczaczki słodkie

fotki śliczne

Buziaki

Ps. moje liatrie coś też poginęły -chyba też nornice zeżarły ....

Madzia ja się dzisiaj załamałam, jeden z liliowców nad rowem, już ładna kępa jakiś podżółknięty, jakby przywiędł, wbiłam łopatę i okazało się, ze nornica lub karczownik pod nim tunele zrobiły bulwy częściowo zniknęły , a ona w powietrzu, naupychałam mu pod korzenie ziemi ile dałam rady, ale jeszcze jeden podejrzanie wygląda....zaplanuj sobie coś w ogrodzie - zawsze nieprzewidziane niemiłe niespodzianki się pojawią....przynajmniej u mnie
sylwia_slomc... 20:53, 17 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Czasem sobie myślę jak by było gdyby nie było floksów. Po zimie się szybko odradzają później cudownie kwitną.
Ten ciemiernik cudowny to jeden krzak się tak rozrósł.
Kiedy moje maleństwa takie będą.

Floksy robią wiosną niezłą robotę, ale i dąbrówka w masie im nie ustępuje urodą, a do tego powtarza kwitnienie

sylwia_slomc... 20:54, 17 maj 2021

mirkaka napisał(a)
Matko jak pięknie te floksy się zwieszają, w takiej ilości, i powtórzę za Elą że ciemiernik cudny

Mam takie trzy kępy w tej donicy, z pojedynczych roślin tak mi się rozrosłyZapomniałam w poście do Eli napisać, ale może przeczyta w odpowiedzi dla Ciebie
sylwia_slomc... 20:57, 17 maj 2021

Ania111 napisał(a)

Aniu ogród zawsze wymaga pracy, a jeszcze tych rozmiarów i tworzony własnoręcznie to robota podwójna bo cos się robi nowego, a o to co już jest też trzeba zadbać
Ale o tym wiedzą tylko Ci co mają własne ogrody Nie wtajemniczonym wydaje się, że samo tak rośnie sobie i wygląda
Monia81 21:04, 17 maj 2021

Monia gdyby Ci się gaura wysiała to o kilka siewek się uśmiechnę do tej mojej łąki ok?

Pewnie, nie ma sprawy zobaczę jak z liatrami najwyżej też coś uskubię, bo się ładnie pokazały
sylwia_slomc... 21:05, 17 maj 2021

Monia81 napisał(a)

Pewnie, nie ma sprawy zobaczę jak z liatrami najwyżej też coś uskubię, bo się ładnie pokazały

Kochana Jesteś
Agatorek 21:38, 17 maj 2021

Najlepiej w marcu, a potem w lecie, ale ja mam Ole do podgolenia od dołu i na pewno zrobię to niedługo jak ruszymy z przeróbką rabaty

Dobrze.
W najbliższym czasie zrobię dokładne zdjęcia moich nowych jabłonek i poproszę Cię o zasugerowanie cięcia .
Jedna jabłonka ma ładną koronę (była wcześniej cięta już), druga ma mniej ładną . Ale może da się z nią coś zrobić.