Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 11:57, 13 cze 2021

Kasya napisał(a)
Ty tą łąkę masz nizej, przy rowie ?
A jaka cześć ogrodu jest wyżej ?
Laka to się szybko odbuduje

Ja mam trzy łąki, dwie na dole miedzy rowem, a warzywnikiem i ta na górze z brzeziniakiem. Ta na górze ma szanse jesienią lub za rok, te na dole do restartu, tzn. trzeba skosić, uprawić i na nowo obsiać, przetrwały tylko miesiącznice w nich reszta leży w mule i gnije.
Milka 12:26, 13 cze 2021

Śliczne te łąki, na bogato
Alija 12:31, 13 cze 2021

Piękne przedgradowe zdjęcia łąki.
Ale jeszcze będzie pięknie.
Sylwia, tak mi teraz przyszło do głowy, może to głupi pomysł, ale może zrobić staw???
sylwia_slomc... 12:54, 13 cze 2021

Milka napisał(a)
Śliczne te łąki, na bogato

Irenko dwa miesiące jesienią i teraz wiosną trzy praktycznie codziennie cos w nich dosadzałam, masa pracy bo o miejsce dla roślinki w takiej łące pełnej traw trzeba walczyć...no nic trzeba czekać za rok może gradu nie będzie...
sylwia_slomc... 12:56, 13 cze 2021

Alija napisał(a)
Piękne przedgradowe zdjęcia łąki.
Ale jeszcze będzie pięknie.
Sylwia, tak mi teraz przyszło do głowy, może to głupi pomysł, ale może zrobić staw???

Staw po pierwszym mułowym zalaniu przestałby istnieć, a i tak wody, która napływa nie ma szans pomieścić...to tak jakby staw wykopać na jakiejś średniej rzece
wczoraj mierzyliśmy tym razem wylało wzdłuż rowu na 57 metrów szeroko.
Anusia 14:42, 13 cze 2021

Sylwia przedgradowe zdjecia super.
Trudno doradzic co z tym miejscen zrobic. To kawal ogrodu. Domwk chyba trzeba bedzie przeniesc wyzej albi podniesc. To nie lada operacja. Teraz trzeba wszystko przemyslec.
sylwia_slomc... 14:51, 13 cze 2021

Anusia napisał(a)
Sylwia przedgradowe zdjecia super.
Trudno doradzic co z tym miejscen zrobic. To kawal ogrodu. Domwk chyba trzeba bedzie przeniesc wyzej albi podniesc. To nie lada operacja. Teraz trzeba wszystko przemyslec.

Trzeci rok myślimy i kombinujemy jak sytuacje poprawić, ale tego mułu z roku na rok przybywa, podnosi teren wokół rowu, przez co w okolicy warzywnika i gospody w podwórku zrobiło się najniżej. Jeśli wypłacą odszkodowanie musimy na nowo kształtować grunt, co nie będzie łatwe biorąc pod uwagę budynki i inne instalacje ogrodowe.... a i tak będą to rozwiązania tymczasowe, aż nie zamuli i nie podniesie znowu Do tego by to pomogło bardziej na wszystkich polach wzdłuż rowu trzeba by to wykonać, nie tylko u nas, ale inni się nie przejmują niczym
Anusia 15:11, 13 cze 2021

No tak wlasciciele dzialek do ktorej przynalezy row maja to gdzies i taka sytuacja teraz bedzie sie powtarzac co roku a nawet i czesciej.
sylwia_slomc... 15:23, 13 cze 2021

kasiek 16:31, 13 cze 2021

Fotki łąki urocze, najważniejsze że ona się odbije, już druga połowa lata powinna być piękna
Teren trudny, już wiem jaka to siła i rozwiązania muszą byc kompleksowe. Szczerze współczuje położenia, ale wierzę że zły czas kiedyś musi się skończyć...