Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 09:28, 12 cze 2021

Milka napisał(a)
Sylwia, współczuję teraz i sprzątania i tej roboty aby odszkodowanie uzyskać. Dobrze, że masz dokumentację i rachunki.
łąki super rosną

Irenko rosły, dolne trzeba będzie skosić i siać od nowa, w górnej może trawy jesienią ucieszą bo byliny skosiło, trawy się podniosły, na byliny trzeba czekać rok, przynajmniej na te co kwitłyby teraz.
sylwia_slomc... 10:02, 12 cze 2021

Martka napisał(a)
Sylwia, pierwsza propozycja z ubezpieczenia może być szokująco niska, druga trochę lepsza, a najwięcej zapewne uzyskałabyś na podstawie faktur odtwarzających koszt przywrócenia do stanu pierwotnego. Tylko że to w praktyce, bo w ogrodzie niewykonalne. Trzeba wiele cierpliwości na tę dokumentację, bardzo dobrze, że masz rachunki i bogatą dokumentację zdjęciową. Ja też gromadzę dowody zakupu, choć okazuje się, że nie wszystkie sklepy internetowe są chętne przysyłać faktury, często trzeba się upominać. Ale pilnuję tego.

Wiem bo przerabiam to kolejny raz, ale tym razem już stawiają wymagania takie, które są nierealne, jak mam odtworzyć ogród w ciągu miesiąca i jeszcze przedstawić rachunki z tego okresu za wykonane prace, no chyba, że sama sobie wypiszę rachunek. Widać, że tym razem kombinują żeby nie wypłacić odszkodowania lub by było jak najmniejsze...
sylwia_slomc... 10:07, 12 cze 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Rozmawiałam wczoraj z osobą która pracuje kilka lat w ubezpieczeniach rolniczych. Tak to się odbywa, że na podstawie rachunków, fot i oględzin odtwarzaja stań przed i po szkodzie.
Jednak takie szkody w ogrodach zalewowych zdarzają się bardzo rzadko to zależy w jakim regionie. Więcej takich szkód jest w rejonach górskich.
Zazwyczaj tak jak mówiła taki pracownik musi się uczyć jak to wszystko oszacować co prawda ma tabele, ale szkoda szkodzie nie równa.

Muszę i ja popatrzeć jak ja mam ubezpieczenie wystawione czy tam gradobicie jest.

Życzę powodzenia

Elu ja to wszystko rozumiem, ale oględzin w miesiąc po szkodzie nie rozumiem, co chcą oglądać to co uratuje czy to co uda się odtworzyć w tym czasie, to niech sobie przyjadą oglądać jeszcze i za pół roku co zrobiliśmy, ale teraz straty powinny być szacowane w kilka dni od zdarzenia, a nie miesiąc, tak to się odbywało poprzednio.
Tak sobie myślę, ze ciężko by mi było szacować szkody u kogoś nie widząc ich na oczy wcześniej...
Czytaj dokładnie drobny druk pod klauzulą. Tam są szczegóły najistotniejsze.
rozark 14:05, 12 cze 2021

Oj, przykro . Trzymam kciuk za szczęśliwy finał.
AgataM 15:13, 12 cze 2021

Sylwio, w pierwszej kolejności musisz sprawdzić od jakich zdarzeń jest Twoje ubezpieczenie. ( wg mnie jak m.in. masz grad i deszcz nawalny, powódź, podtopienie to już jest dla Cienie plus). Druga sprawa, czy suma ubezpieczenia jest do wartości odtworzeniowej.- jeśli tak to bardzo dobrze.
Jeśli masz wątpliwości, wejdź na stronę tej firmy ubezpieczeniowej, gdzie ubezpieczyłaś ogród i przeczytaj ogólne warunki. Tam wszystko znajdziesz.
Ubezpieczenie i likwidacja upraw i sadów jest trochę inne niż Twoja szkoda.
Ta piana na trawniku to nie oprysk, tylko prawdopodobnie ktoś wylewał szambo na pola.
AnnaCh 20:14, 12 cze 2021

Sylwia, ściskam mocno...
Widziałam na FB już co się stało w Waszej gminie, brak mi słów, normalnie łzy napływają do oczu, a już totalne wzruszenie, jak napisałaś o pomocy przyjaciół z forum. Tak to prawda, to magiczne miejsce.
Trzymajcie się z Wojtkiem, wiem, że kolejny raz dacie sobie radę, bo jak nie Wy, to kto?
AgnieszkaW 20:30, 12 cze 2021

Sylwia, tulę mocno..., to takie niesprawiedliwe... Ach, smutno mi i przykro, myślami i sercem jestem z Wami...
sylwia_slomc... 20:43, 12 cze 2021

rozark napisał(a)
Oj, przykro . Trzymam kciuk za szczęśliwy finał.

Oby bo nam już sił na wszystko zaczyna brakować
anabuko1 21:00, 12 cze 2021

Sylwuś, aż nie wiem co powiedzieć - napisać na te wszystkie przykre smutne twoje doświadczenia.
Przytulam mocno i Wierzę ,ze dacie radę przez to wszystko przejść aby znowu było dobrze i pięknie i s spokojnie
tulucy 21:28, 12 cze 2021

Sylwia, mam tylko nadzieję, że dzisiaj Was ominęły ulewy. Tulam.