Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:57, 12 cze 2021

AgataM napisał(a)
Sylwio, w pierwszej kolejności musisz sprawdzić od jakich zdarzeń jest Twoje ubezpieczenie. ( wg mnie jak m.in. masz grad i deszcz nawalny, powódź, podtopienie to już jest dla Cienie plus). Druga sprawa, czy suma ubezpieczenia jest do wartości odtworzeniowej.- jeśli tak to bardzo dobrze.
Jeśli masz wątpliwości, wejdź na stronę tej firmy ubezpieczeniowej, gdzie ubezpieczyłaś ogród i przeczytaj ogólne warunki. Tam wszystko znajdziesz.
Ubezpieczenie i likwidacja upraw i sadów jest trochę inne niż Twoja szkoda.
Ta piana na trawniku to nie oprysk, tylko prawdopodobnie ktoś wylewał szambo na pola.

Mam bo te zdarzenia były priorytetowe przy szukaniu polisy. Czytałam, nie powinno być teoretycznie problemu i przez dwa lata nie było, ale teraz kłody pod nogi....no nic dziś wysyłaliśmy skany rachunków i paragonów, do poniedziałku zdążę wycenić resztę. Mniej więcej powinnam przynajmniej ścieżki i chodniki plus trawnik odczyścić lub odbudować odbudować z tej kwoty jeśli robocizna będzie nasza i na wymianę części roślin starczy, o ile wypłacą uczciwie( do tej pory nie mogłam narzekać)Ale wartość wszystkiego ( całego ogrodu po podsumowaniu jest kilkukrotnie wyższa niż suma ubezpieczenia.....po prostu nie stać nas na takie wysokie składki( sporo mam tych ubezpieczeń niestety)
sylwia_slomc... 23:01, 12 cze 2021

AnnaCh napisał(a)
Sylwia, ściskam mocno...
Widziałam na FB już co się stało w Waszej gminie, brak mi słów, normalnie łzy napływają do oczu, a już totalne wzruszenie, jak napisałaś o pomocy przyjaciół z forum. Tak to prawda, to magiczne miejsce.
Trzymajcie się z Wojtkiem, wiem, że kolejny raz dacie sobie radę, bo jak nie Wy, to kto?
Aniu bez przyjaciół to ja bym do tego ogrodu na mułowisko już nie poszła pewnie ze dwa miesiące..... za pierwszym razem by się pozbierać i mieć powód iść kupiliśmy Larę, teraz są ptaki trzeba karmic trzeba iść, ale szczerze to gdyby nie one i ludzie którzy nas wspierają mentalnie to bym chyba nie znalazła w sobie tej siły teraz...
sylwia_slomc... 23:03, 12 cze 2021

AgnieszkaW napisał(a)
Sylwia, tulę mocno..., to takie niesprawiedliwe... Ach, smutno mi i przykro, myślami i sercem jestem z Wami...

Aguś tym razem też ciśnie mi się na usta pytanie do losu - dlaczego?
sylwia_slomc... 23:05, 12 cze 2021

anabuko1 napisał(a)
Sylwuś, aż nie wiem co powiedzieć - napisać na te wszystkie przykre smutne twoje doświadczenia.
Przytulam mocno i Wierzę ,ze dacie radę przez to wszystko przejść aby znowu było dobrze i pięknie i s spokojnie

Aniu wiesz jak jest człowiek się w pewnym momencie wygrzebie z doła i ruszy do przodu, coś zaczynamy sprzątać, roślin szkoda, ale z oporami, bez chęci, bez nadziei na lepsze...
sylwia_slomc... 23:07, 12 cze 2021

tulucy napisał(a)
Sylwia, mam tylko nadzieję, że dzisiaj Was ominęły ulewy. Tulam.

Przez dzień nie padało, ale wieczorem dość mocno, znowu muł będzie miękki i mokry...
gogo 23:19, 12 cze 2021

Sylwio, myślałam, że choć od ubezpieczyciela dobre wieści, a tu czytam, że coś kombinują
Zdjęcia z przed gradu i zalania obejrzałam i z zachwytem i smutkiem, było tak pięknie i wszystko zniszczone
Trzymajcie się.
sylwia_slomc... 23:25, 12 cze 2021

gogo napisał(a)
Sylwio, myślałam, że choć od ubezpieczyciela dobre wieści, a tu czytam, że coś kombinują
Zdjęcia z przed gradu i zalania obejrzałam i z zachwytem i smutkiem, było tak pięknie i wszystko zniszczone
Trzymajcie się.

Trzeba łapać te chwile gdy jest pięknie i wszystko kwitnie bo jeden moment i już nie ma.... tak mało naparstnic jak w tym sezonie to jeszcze nigdy nie miałam...
Cóż poradzić....
z dalii może co trzecia się uchowa....
Basieksp 23:34, 12 cze 2021

Może i co trzecia dalia zakwitnie ale zobaczysz jak będziecie się z nich cieszyć
sylwia_slomc... 23:37, 12 cze 2021

cd przed gradowych i zalaniowych fotek

w łące pierwsze zaczynają razem z trawami

sylwia_slomc... 23:39, 12 cze 2021