Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 18:56, 13 cze 2021

kasiek napisał(a)
Fotki łąki urocze, najważniejsze że ona się odbije, już druga połowa lata powinna być piękna
Teren trudny, już wiem jaka to siła i rozwiązania muszą byc kompleksowe. Szczerze współczuje położenia, ale wierzę że zły czas kiedyś musi się skończyć...

Dzisiaj po łące pospacerowałam, ten rok raczej już dla niej stracony, jedynie na trawy jesienią liczę jeszcze, byliny ścięło w połowie, krwawnice, sadźce, tojeści, reszta malutka trochę ślimaki załatwiły....
Z terenem nie wygram, a w pojedynkę nic nie zdziałam, nie mam nadziei na poprawę sytuacji jeśli pogoda się nie zmieni, a raczej tego nie oczekuję. Chyba pierwszy raz marze nie o kwitnieniach a o jesieni, bo jeśli jakiś wicher nie połamie to przebarwienia ucieszą może. Musisz nasza jesień zobaczyć koniecznie, chyba, że lato jakoś się ogarnie. Przez dwa sezony nie kwitły mi wcale czosnki Krzysztofa, nie było ich znikły, teraz znowu się pojawiają....taki bonus od losu. Chyba było im za sucho poprzednimi laty w te upały, lub cebule przybyszowe musiały podrosnąć, ale raczej nie bo ich nie przybyło wcale
Agania 20:34, 13 cze 2021

Przyleciałam na łąkę, uwielbiam ją u Ciebie, wiem że ulewy znowu zraniły Twoje serce, ale foty masz zrobione i to najważniejsze, teraz trawy kwitną te jednoroczne i maki masz , które ja uwielbiam a nadal ich nie mam a Ty masz
Podziwiam, podziwiam w łące też irysy

Jesień szybko przyjdzie ja mam na trawniku po wczorajszej ulewie i dzisiejszym wietrze pełno liści na trawniku, kochana
masz pięknie, nie załamuj się a jesień niech jeszcze poczeka
Szkoda mi tylko Was i Waszej ciągłej ciężkiej pracy, zdrowia, bo natura sobie poradzi, ściskam Was.
Buziak
sylwia_slomc... 21:21, 13 cze 2021

Agania napisał(a)
Przyleciałam na łąkę, uwielbiam ją u Ciebie, wiem że ulewy znowu zraniły Twoje serce, ale foty masz zrobione i to najważniejsze, teraz trawy kwitną te jednoroczne i maki masz , które ja uwielbiam a nadal ich nie mam a Ty masz
Podziwiam, podziwiam w łące też irysy

Jesień szybko przyjdzie ja mam na trawniku po wczorajszej ulewie i dzisiejszym wietrze pełno liści na trawniku, kochana
masz pięknie, nie załamuj się a jesień niech jeszcze poczeka
Szkoda mi tylko Was i Waszej ciągłej ciężkiej pracy, zdrowia, bo natura sobie poradzi, ściskam Was.
Buziak

Agatka jak sobie pomyślę ile mi na rabaty naniosło nasion chwastów.... i to wszystko będzie wschodzić po deszczu i na wiosnę, a ja teraz nie będę mieć czasu plewić od nowa bo walka o rośliny i z mułem znowu....ech....nawet mi się do ogrodu chodzić nie chce uwierz.... doła mamy oboje. O tej porze zawsze miałam morze naparstnic łubinów, irysy, a teraz łubiny jeszcze się bronią mimo, że połamane strasznie i fotki tylko z daleka im cykam by nie było widać, ale naparstnic to mam w porównaniu z poprzednimi laty co kot napłakał, a jeszcze ostróżkę która z własnego zeszłorocznego siewu mi zakwitła i liczyłam na samosiew dzisiaj wiatrem złamało. Tak po zimnej wiośnie na te kolory liczyłam a tu może dopiero róże coś podratują sytuację, choć na chwilę obecną nawet one nie bardzo mnie cieszą. Jak nie ja normalnie....
Może gdybym zaczęła coś sadzić, znowu byłoby na co czekać, ale na to za późno bo teraz dwa tygodnie patelni, potem burze i znowu dwa tygodnie patelni ma być. Podlewać nie będzie kiedy... mam do wysadzenia w łąkę maki z siewu w inspekcie, ale muszę czekać na deszczowy okres z nimi bo nie znajdę potem w łące by podlać i padną, a szkoda mi. I ciągle w głowie mi siedzi, że jak posadzę a znowu przyjdzie grad to załatwi...
kasiek 22:01, 13 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzisiaj po łące pospacerowałam, ten rok raczej już dla niej stracony, jedynie na trawy jesienią liczę jeszcze, byliny ścięło w połowie, krwawnice, sadźce, tojeści, reszta malutka trochę ślimaki załatwiły....
Z terenem nie wygram, a w pojedynkę nic nie zdziałam, nie mam nadziei na poprawę sytuacji jeśli pogoda się nie zmieni, a raczej tego nie oczekuję. Chyba pierwszy raz marze nie o kwitnieniach a o jesieni, bo jeśli jakiś wicher nie połamie to przebarwienia ucieszą może. Musisz nasza jesień zobaczyć koniecznie, chyba, że lato jakoś się ogarnie. Przez dwa sezony nie kwitły mi wcale czosnki Krzysztofa, nie było ich znikły, teraz znowu się pojawiają....taki bonus od losu. Chyba było im za sucho poprzednimi laty w te upały, lub cebule przybyszowe musiały podrosnąć, ale raczej nie bo ich nie przybyło wcale

Sylwciu ja jeszcze lato u Ciebie chce zobaczyć bo zależy mi nie tylko na widokach ale i na kontakcie z Wami Wiem że możesz mieć dość i eMuś też i rozumiem Wasze zniechęcenie ale.... lepiej podejść do tematu że ogród jest drogą a nie celem, praca w nim jest niekończąca i tak będzie zawsze.
Dobrze zrobiła by Wam odskocznia od codzienności, może spotkanie w Botanicznym? Pomyśl, może to dobrze Wam zrobi.
A jak Lara, lepiej już?
sylwia_slomc... 11:10, 14 cze 2021

kasiek napisał(a)

Sylwciu ja jeszcze lato u Ciebie chce zobaczyć bo zależy mi nie tylko na widokach ale i na kontakcie z Wami Wiem że możesz mieć dość i eMuś też i rozumiem Wasze zniechęcenie ale.... lepiej podejść do tematu że ogród jest drogą a nie celem, praca w nim jest niekończąca i tak będzie zawsze.
Dobrze zrobiła by Wam odskocznia od codzienności, może spotkanie w Botanicznym? Pomyśl, może to dobrze Wam zrobi.
A jak Lara, lepiej już?

Kasiu nam też już się tęskni bardzo, do tej pory co weekend z kimś się spotykaliśmy w naszym lub cudzym ogrodzie, a od roku post Umówimy się jak tylko choć trochę ogarniemy to błoto bo roślin w tym sezonie to już ogarnąć nie zdążę....zaraz trzeba by ciąć żywopłoty i zimozielone, a nawet drabiny nie ma jak rozstawić w tym błocie. Jeszcze teraz dwa tygodnie ma być patelnia, potem dwa dni oddechu i znowu patelnia. Nie ma w tym sezonie kiedy roboty w ogrodzie zrobić, a już prawie wychodziliśmy na prostą...żeby tylko ta chwila oddechu od upałów nie przyniosła powtórki z rozrywki
Chętnie Się z Wami spotkamy. Czytam, ze znowu jedziecie nad morze, trzymam kciuki. Zmiana planów chyba nastąpiła bo wydawało mi się, że do Danusi miałyście jechać w tym terminie? A może coś pomieszałam bo za dużo na głowie ostatnio....
popcorn 14:24, 14 cze 2021

Sylwia mam nadzieję że się trzymacie!

Podpowiedz prosze nazwę tego preparatu którym malowaliście drewno, mówiłaś że najlepszy?

dziękuję
buziaki
sylwia_slomc... 15:51, 14 cze 2021

popcorn napisał(a)
Sylwia mam nadzieję że się trzymacie!

Podpowiedz prosze nazwę tego preparatu którym malowaliście drewno, mówiłaś że najlepszy?

dziękuję
buziaki

Jutro mają dzwonić w sprawie nowego terminu szacowania strat, uff.
Karola po 20 latach mogę stwierdzić, że jeśli na zewnątrz to tylko drewnochron, a jak chcesz na bardzo złe warunki to jest taki dedykowany do okrętów. My malowaliśmy zwykłym do drewna na zewnątrz, ale poza zabrudzeniem powódź go nie wypłukała. Ten co w odcinku Mai do chatki kupowałam i teraz do kurnika też dobry, ale u nas słabo się sprawdza bo mi go kradną osy i szerszenie razem z drewnem. A drewnochronu nie ruszają.
kasiek 17:02, 14 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kasiu nam też już się tęskni bardzo, do tej pory co weekend z kimś się spotykaliśmy w naszym lub cudzym ogrodzie, a od roku post Umówimy się jak tylko choć trochę ogarniemy to błoto bo roślin w tym sezonie to już ogarnąć nie zdążę....zaraz trzeba by ciąć żywopłoty i zimozielone, a nawet drabiny nie ma jak rozstawić w tym błocie. Jeszcze teraz dwa tygodnie ma być patelnia, potem dwa dni oddechu i znowu patelnia. Nie ma w tym sezonie kiedy roboty w ogrodzie zrobić, a już prawie wychodziliśmy na prostą...żeby tylko ta chwila oddechu od upałów nie przyniosła powtórki z rozrywki
Chętnie Się z Wami spotkamy. Czytam, ze znowu jedziecie nad morze, trzymam kciuki. Zmiana planów chyba nastąpiła bo wydawało mi się, że do Danusi miałyście jechać w tym terminie? A może coś pomieszałam bo za dużo na głowie ostatnio....

Dlatego myślałam o spotkaniu na neutralnym terenie - jest nas tu kilku kierowców, dogadalibysmy się z odwiezieniem Was
Ja w przyszłym tygodniu mam maraton - w czwartek jadę nad morze i piątek wrazam, sobota oddech a niedziela Warszawa Jak ja wróce w pn do pracy to nie wiem
Urszulla 19:49, 14 cze 2021

A jak roślinki nad rowem? Hosty, liliowce?
sylwia_slomc... 21:59, 14 cze 2021

kasiek napisał(a)

Dlatego myślałam o spotkaniu na neutralnym terenie - jest nas tu kilku kierowców, dogadalibysmy się z odwiezieniem Was
Ja w przyszłym tygodniu mam maraton - w czwartek jadę nad morze i piątek wrazam, sobota oddech a niedziela Warszawa Jak ja wróce w pn do pracy to nie wiem

Też mam teraz trochę załatwień, nałożyły się badania z rzeczoznawcą, oraz zmianą internetu i telewizji, pasowałoby się sklonować...
Zobaczymy jak się sprawy poukładają