Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 11:16, 23 cze 2021

Milka napisał(a)

Rany, ale tu u was trójkąt bermudzki, dobrze, że nic gorszego się nie stało. Cos podobnego było i u nas, dawno temu, też panika i strach.

Przeżyliśmy chwile grozy i mam nadzieję, że więcej nie będę nigdy musiała drugi raz. Tego się nawet opowiedzieć nie da....było dokładnie jak na filmach....
Co w ogrodzie jeszcze nie wiem.
sylwia_slomc... 11:35, 23 cze 2021

Kawa napisał(a)
Sylwia cieszę się że u Was ok...
rośliny nadrabiają, śliczne są..
Rośliny mają niesamowitą moc nawet beton potrafią skruszyć....życie uczy pokory cały czas...
sylwia_slomc... 11:37, 23 cze 2021

Waclaw napisał(a)
Ocieplenie klimatu niesie ze sobą niepożądane skutki. Nawałnice, wiry powietrzne, zalania. Zmienia się nam klimat i musimy się do tego przyzwyczaić, niwelować nieporządane skutki. Szkoda tylko, że kumulacje następują w Waszym, tak pięknym ogrodzie.
Stworzyliście tak wiele piękna, że mimo klęsk wciąż masz co pokazywać

Wacław ja się chyba nie potrafię do tych zmian przyzwyczaić, mogę się starać przystosować, ale nie przywyknę chyba....
sylwia_slomc... 11:39, 23 cze 2021

Krakus napisał(a)

mieszkamy tak niedaleko siebie a tym razem u mnie sciana deszczu i przez godzine lało jak z cebra..wiało tez okropnie..myslmi byłem też z Wami czy Was znowu woda nie zaleje..jak czytam na szczeście sie zmieściła w rowie ale widocznie tym razem u Ciebie bokiem przeszło ackolwiek jak piszesz nie obyło sie bez silnych emocji...

Jak to szło od tamtej strony też myśleliśmy o Tobie i Anitce bo to z tego kierunku do nas dotarło, a jak minęliśmy górę to było widać, że u Agi i Iwonki i Aganii też daje popalić.
Juzia 12:40, 23 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Oj oby ta pogoda do normalniści wróciła to wszystko będzie normalne, ale raczej na to chyba już szanse marne, człowiek za bardzo na Świecie namieszał Jesteśmy jedynym gatunkiem, który niszczy planetę

Święta prawda!
Ale do ludzi nic nie dociera. Tylko aby im dobrze było i d. zadowolona. Reszta się nie liczy.

Wyniosłam się do małej wioski żeby mieć spokój i poczuć się bliżej natury... a tu domów narosło, biedronkę postawili, paczkomat itp. I cieszą się, że w końcu cywilizacja, a ja już myślę, że czas się przeprowadzać. Tylko nie ma gdzie. Działek już nawet nie ma, bo wszystko wykupują i stawiają domki letniskowe i holendry. Na potęgę. A na plaży śmieci w piasku i strach bosą nogą iść.
Płakać się chce...

No to się wyżaliłam.
Sorry.
sylwia_slomc... 13:30, 23 cze 2021

Juzia napisał(a)

Święta prawda!
Ale do ludzi nic nie dociera. Tylko aby im dobrze było i d. zadowolona. Reszta się nie liczy.

Wyniosłam się do małej wioski żeby mieć spokój i poczuć się bliżej natury... a tu domów narosło, biedronkę postawili, paczkomat itp. I cieszą się, że w końcu cywilizacja, a ja już myślę, że czas się przeprowadzać. Tylko nie ma gdzie. Działek już nawet nie ma, bo wszystko wykupują i stawiają domki letniskowe i holendry. Na potęgę. A na plaży śmieci w piasku i strach bosą nogą iść.
Płakać się chce...

No to się wyżaliłam.
Sorry.

Mam podobne odczucia Juzia co Ty. Pamiętam jaka byłam zła, ze nam słupy elektryczne nowe wstawiają, poprzednich praktycznie nie było widać , a teraz, te stare zostawili bo , kto by tam usuwał, a nowe postawione i jest podwójnie słupów....ech. Asfaltu dawniej nie było też i żyło się, a teraz wyasfaltowane, rowów brak i zalewa...przez asfalt nie wsiąknie. My tak robiliśmy chodniki i drogę zjazdowa żeby wodę odbierała i wsiąkało od razu. Odzyskujemy każdy materiał jaki się da, pewnie, że mogliśmy kostką położyć i byłoby ładniej, ale były stare płyty chodnikowe i coś trzeba było z nimi zrobić żeby na gruzowisko nie pojechały. Drewno w ogrodzie mam zamiast betonu choć ma krótki żywot, ale się rozłoży, beton potrzebuje dużo więcej czasu niż drewno i ingerencja większa.... A o ile łatwiej beton by mi się z mułu sprzątało....
No nie wygoda jest najważniejsza, trzeba znaleźć umiar i umieć powiedzieć bez tego mogę się obejść, to nie jest mi koniecznie potrzebne. Świat będzie czystszy i piękniejszy, przede wszystkim bezpieczniejszy dla zwierząt i dla nas samych.
popcorn 14:11, 23 cze 2021

Ogród wygląda pięknie, ale co się namartwisz i nasprzątasz to Twoje...
Gosiek33 14:37, 23 cze 2021

Czytam ze zgrozą o kolejnej pladze, teraz muł w proszku

Bardzo współczuję
sylwia_slomc... 14:42, 23 cze 2021

popcorn napisał(a)
Ogród wygląda pięknie, ale co się namartwisz i nasprzątasz to Twoje...

Czy dziś jeszcze jest co focić nie wiem, jak czytam co po ogrodach w okolicy nawywijało to się boje sama iść. Czekam na męskie ramię do ściskania w razie czego
sylwia_slomc... 14:43, 23 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)
Czytam ze zgrozą o kolejnej pladze, teraz muł w proszku

Bardzo współczuję

Muł w proszku to bardzo trafne określenie, zawieszony w powietrzu, jeszcze dzisiaj rano po nocy z oczu wyjmowałam i z zębów, mimo, że wczoraj od razu kąpiel i szorowanie było.