Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Gosialuk 04:31, 23 cze 2021

Trzeba się cieszyć, że rów wytrzymał, bo dopiero by bałaganu narobiło. Roślinami się tak nie przejmuj, dadzą radę. U mnie gradu nie było, a sarny posmakowały w świeżych przyrostach i dużo mi roślin poskubały - też nie będę kwiatów oglądać. Cieszę się tym co jest i kwitnie. Ogród masz tak różnorodny i bogaty, że zawsze coś się uchowa, a że nie wszystko wygląda jak sobie wymarzyliśmy - samo życie.
Przeżyć przed burzą nie zazdroszczę, ja teraz czekam co u nas będzie, bo na dzisiaj burze są zapowiadane.
Iwonka 06:33, 23 cze 2021

Sylwuś pierwsza rzecz dziś o poranku to odpalenie forum i zobaczenie, co u was po wczorajszym burzowym wieczorze. Ufff jest dobrze! To najważniejsze!!!
Szkoda, że na miejscu nie zostaliście, oszczędzilibyście sobie tej szalonej ucieczki. A i ogród mieli na oku, no i babcię
Wiało strasznie, dawno nie widziałam tak nisko położonych drzew. Stąd u was ten pył niosło a u nas wszystkim rzucało. Poszłam schować coś do drewutni, na moich oczach jedna z doorenbosek złamała się w połowie albo jeszcze niżej.
Pan koparkowy dał wczoraj radę, Jacek miał Wojtkowi zdać relację, było momentami ekstremalnie w tym naszym terenie Dobrze, że uciekłam do pracy Wszystkie tunele pod rury nam zalało, ale najważniejsze, że zbiornik wkopany. Padało okrutnie, grad szczęśliwie niewielki. Prąd wyłączyli, ja w sukience i makijażu do rana spałam Podobno tęcza była i cały świat tonął w żółtej poświacie... Dziś wszystko leży w ogrodzie, ale podniesie się mam nadzieję. Buziaki
Milka 06:34, 23 cze 2021

Kupa pracy za wami, wspaniała ekipa ogrodniczek do pomocy.
Mimo tych zniszczeń i tak dużo kwitnie, łany łubinów cudo, a maki zawsze krótko kwitną.
Trzymam kciuki aby wszystko się unormowało
Milka 06:38, 23 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kochani jesteśmy po burzy, nawalnego deszczu nie było, woda się podobno zmieściła w rowie( dzwoniliśmy do sąsiada).

Bo sami uciekaliśmy ile sił w nogach i na ile powietrza w płucach starczało przed burzą piaskową. W życiu nie myślałam, że coś takiego przyjdzie mi przeżyć, nikomu nie życzę. W ciągu 3 minut od momentu jak się listki na drzewach zaczęły poruszać zaczął się niesamowicie porywisty wiatr, który porwał do góry z pól ten naniesiony pył w tym ten nasz ruszony z nad rowu, świata nie było widać i gonił nas w odległości najpierw 100, a potem kilku metrów, a na koniec to już ten muł mieliśmy wszędzie nawet w zębach. Myślałam, że mi serce stanie. Przestałam się nawet do tyłu oglądać tylko darłam przed siebie ile mogłam. Emuś mówi, że omal Mu ręki nie wyrwałam. Byłam przekonana, że uciekamy przed trąbą powietrzna tak to wyglądało. Jak dopadliśmy domu tętno miałam prawie 100, żołądek ściśnięty na kamień, serce rozgalopowane, nogi jak galareta i nie mogłam się uspokoić. Od razu trzeba było pod prysznic bo cali byliśmy zasypani mułem.

Ten muł to chyba jakieś nasze przekleństwo....

Rany, ale tu u was trójkąt bermudzki, dobrze, że nic gorszego się nie stało. Cos podobnego było i u nas, dawno temu, też panika i strach.
Kawa 08:17, 23 cze 2021

Sylwia cieszę się że u Was ok...
rośliny nadrabiają, śliczne są..
Waclaw 10:00, 23 cze 2021

Ocieplenie klimatu niesie ze sobą niepożądane skutki. Nawałnice, wiry powietrzne, zalania. Zmienia się nam klimat i musimy się do tego przyzwyczaić, niwelować nieporządane skutki. Szkoda tylko, że kumulacje następują w Waszym, tak pięknym ogrodzie.
Stworzyliście tak wiele piękna, że mimo klęsk wciąż masz co pokazywać
Krakus 10:48, 23 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kochani jesteśmy po burzy, nawalnego deszczu nie było, woda się podobno zmieściła w rowie( dzwoniliśmy do sąsiada).

Bo sami uciekaliśmy ile sił w nogach i na ile powietrza w płucach starczało przed burzą piaskową. W życiu nie myślałam, że coś takiego przyjdzie mi przeżyć, nikomu nie życzę. W ciągu 3 minut od momentu jak się listki na drzewach zaczęły poruszać zaczął się niesamowicie porywisty wiatr, który porwał do góry z pól ten naniesiony pył w tym ten nasz ruszony z nad rowu, świata nie było widać i gonił nas w odległości najpierw 100, a potem kilku metrów, a na koniec to już ten muł mieliśmy wszędzie nawet w zębach. Myślałam, że mi serce stanie. Przestałam się nawet do tyłu oglądać tylko darłam przed siebie ile mogłam. Emuś mówi, że omal Mu ręki nie wyrwałam. Byłam przekonana, że uciekamy przed trąbą powietrzna tak to wyglądało. Jak dopadliśmy domu tętno miałam prawie 100, żołądek ściśnięty na kamień, serce rozgalopowane, nogi jak galareta i nie mogłam się uspokoić. Od razu trzeba było pod prysznic bo cali byliśmy zasypani mułem.

Ten muł to chyba jakieś nasze przekleństwo....

mieszkamy tak niedaleko siebie a tym razem u mnie sciana deszczu i przez godzine lało jak z cebra..wiało tez okropnie..myslmi byłem też z Wami czy Was znowu woda nie zaleje..jak czytam na szczeście sie zmieściła w rowie ale widocznie tym razem u Ciebie bokiem przeszło ackolwiek jak piszesz nie obyło sie bez silnych emocji...
sylwia_slomc... 11:02, 23 cze 2021

Gosialuk napisał(a)
Trzeba się cieszyć, że rów wytrzymał, bo dopiero by bałaganu narobiło. Roślinami się tak nie przejmuj, dadzą radę. U mnie gradu nie było, a sarny posmakowały w świeżych przyrostach i dużo mi roślin poskubały - też nie będę kwiatów oglądać. Cieszę się tym co jest i kwitnie. Ogród masz tak różnorodny i bogaty, że zawsze coś się uchowa, a że nie wszystko wygląda jak sobie wymarzyliśmy - samo życie.
Przeżyć przed burzą nie zazdroszczę, ja teraz czekam co u nas będzie, bo na dzisiaj burze są zapowiadane.

Gosiu trzymam kciuki by Was omijało i tylko dobry deszczyk podlewał, bo to co w Krakowie wczoraj było to pewnie nawet dom bym miała zalany w ogrodzie przy tej ilości wody. Bardzo się o rów wczoraj bałam, na szczęście wytrzymało.
sylwia_slomc... 11:07, 23 cze 2021

Iwonka napisał(a)
Sylwuś pierwsza rzecz dziś o poranku to odpalenie forum i zobaczenie, co u was po wczorajszym burzowym wieczorze. Ufff jest dobrze! To najważniejsze!!!
Szkoda, że na miejscu nie zostaliście, oszczędzilibyście sobie tej szalonej ucieczki. A i ogród mieli na oku, no i babcię
Wiało strasznie, dawno nie widziałam tak nisko położonych drzew. Stąd u was ten pył niosło a u nas wszystkim rzucało. Poszłam schować coś do drewutni, na moich oczach jedna z doorenbosek złamała się w połowie albo jeszcze niżej.
Pan koparkowy dał wczoraj radę, Jacek miał Wojtkowi zdać relację, było momentami ekstremalnie w tym naszym terenie Dobrze, że uciekłam do pracy Wszystkie tunele pod rury nam zalało, ale najważniejsze, że zbiornik wkopany. Padało okrutnie, grad szczęśliwie niewielki. Prąd wyłączyli, ja w sukience i makijażu do rana spałam Podobno tęcza była i cały świat tonął w żółtej poświacie... Dziś wszystko leży w ogrodzie, ale podniesie się mam nadzieję. Buziaki

Uff ten wczorajszy dzień nawywijał okropnie, u nas w ogrodzie jeszcze nie wiem jak po południu z Emusiem pójde, sama się boję. Nie mogliśmy zostać bo nie wiedziałam czy Młody do domu dotarł, a bałam się , ze może oknami mieszkanie zalewać gdyby Go nie było. I nie dotarł został u Starszego spać bo Kraków tonął. Podżyliśmy, a Allerty utrzymane jeszcze dzisiaj do północy, oby powtórki nie było już bo ile można....
Bardzo się martwiliśmy o Was jak widzieliśmy skąd idzie i gdzie. Może się tą brzózkę da uratować jeszcze?
sylwia_slomc... 11:13, 23 cze 2021

Milka napisał(a)
Kupa pracy za wami, wspaniała ekipa ogrodniczek do pomocy.
Mimo tych zniszczeń i tak dużo kwitnie, łany łubinów cudo, a maki zawsze krótko kwitną.
Trzymam kciuki aby wszystko się unormowało

Oj oby ta pogoda do normalniści wróciła to wszystko będzie normalne, ale raczej na to chyba już szanse marne, człowiek za bardzo na Świecie namieszał Jesteśmy jedynym gatunkiem, który niszczy planetę