Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:05, 17 lip 2021

Kasia1980 napisał(a)
Pięknie u Ciebie, zdjęcia mistrzowskie.

Dzięki Lepszy sprzęt odzyskany to i jakość inna
sylwia_slomc... 22:18, 17 lip 2021

Cały dzień było parno i upalnie, ale udało nam się posadzić wszystkie rośliny. Powiem Wam, ze nic mi tak nie pomaga jak sadzenie. Boli mnie każdy skrawek ciała , ale na duszy ciut lżej
Teraz burza się przewala, leje, podlewa co wsadzone....
Poszło do gruntu wszystko co kupiłam, co dostałam, a kilka roślin udało mi się podzielić od razu. W sumie posadzone jakieś 70 szt z czego połowa w łąkę i wierzcie mi wcale tego w ogrodzie nie widać w łące też nie.

Nie przygodę miałam w trakcie sadzenia nasionko, którejś trawy wpadło mi do oka, rżnęło, myślałam, że to owad, starałam się wydobyć, po dłuższym czasie się udało, ale teraz oko podpuchło i podrażnione całe Widzenie mam normalne i mam nadzieję, że do rana przejdzie bo nie uśmiecha mi się latanie na ostry do okulisty

Z pozytywnych informacji jest taka, ze sadząc rośliny w łące zobaczyłam, ze przynajmniej połowa moich sadzoneczek z wiosny żyje i nawet niektóre kwitną tyle, że mają po 15 cm wzrostu A trawy w łące mam pod pachę więc tej drobnicy kompletnie nie widać. Ale w przyszłości pewnie się to zmieni najważniejsze, że są

Posadzone z tego co pamiętam
( spis będzie, ale nie dzisiaj)

w łące:

perowskie
krwawniki
floksy
pełniki chińskie
ostróżki
trytomy
gaury
monardy
krwiściąg
parzydła leśne
krawnik kichawiec

na żyrafowej:

floksy
przetaczniki
nachyłek
szczaw krwisty
odętka od Madzi
trojeść bulwiasta i
dzwonek nn

Pod budlejami:

obiedki

Na przy ogniskowej:

irysy różowe
liliowce od Uli
i nasze ratowane z dolnej łąki

na najstarszej bylinówce :

dzielżany
szczaw krwisty

a jeszcze skończyłam plewić żyrafową przed sadzeniem, Emuś powyrywał najgorsze chwasty ze ścieżek w warzywniku, synuś skosił podwórko.

Mieliśmy podziałać jeszcze na leśnych rabatach, ale już mnie siły opuściły to raz, a dwa wygoniła nas burza.
Martka 22:26, 17 lip 2021

Sylwia, gratulacje dla całej ekipy! Mięśnie bolą, ale serce się cieszy. Łączka dostała sporo nowych impulsów i fajnie, że te maleństwa rosną niech się hartują w boju o swoje miejsce. Buziaki!
Agania 22:52, 17 lip 2021

Nie ma to jak grupa pracująca, daliście radę
Łączka imponująca
Agatorek 00:51, 18 lip 2021

Łączka piękna, taka różnorodna, a piszesz, że to i tak mało wzeszło. Cudownie tu
Dragonka 09:09, 18 lip 2021

No to kawał roboty zrobiliście! Pięknie w łące będą wyglądać te wszystkie kwiaty, efekt wywoła uśmiech nie tylko u Ciebie, ja już widzę to oczami duszy ale nie omieszkam wpadać, żeby popatrzeć

Mam nadzieję, że oka za mocno nie podrażniłaś i rumianek na okład wystarczy. Dbaj o te oki!
sylwia_slomc... 10:24, 18 lip 2021

Martka napisał(a)
Sylwia, gratulacje dla całej ekipy! Mięśnie bolą, ale serce się cieszy. Łączka dostała sporo nowych impulsów i fajnie, że te maleństwa rosną niech się hartują w boju o swoje miejsce. Buziaki!

Ważne, że te maleństwa żywe i już zadomowione, za rok dwa powinno je być widać
sylwia_slomc... 10:26, 18 lip 2021

Agania napisał(a)
Nie ma to jak grupa pracująca, daliście radę
Łączka imponująca

Szybciej robota idzie, ale upał był niemożliwy o 18- stej wymiękłam
sylwia_slomc... 10:27, 18 lip 2021

Agatorek napisał(a)
Łączka piękna, taka różnorodna, a piszesz, że to i tak mało wzeszło. Cudownie tu

Mało bo większość grad załatwił. Pościnał łubiny wszystkie i orliki i wiele innych też
sylwia_slomc... 10:30, 18 lip 2021

Dragonka napisał(a)
No to kawał roboty zrobiliście! Pięknie w łące będą wyglądać te wszystkie kwiaty, efekt wywoła uśmiech nie tylko u Ciebie, ja już widzę to oczami duszy ale nie omieszkam wpadać, żeby popatrzeć

Mam nadzieję, że oka za mocno nie podrażniłaś i rumianek na okład wystarczy. Dbaj o te oki!

Chęci były na więcej, ale sił zabrakło Ćmę bukszpanową muszę pryskać bo maleńkie jak niteczka znalazłam wczoraj, ale pogoda nie pozwala na razie.