Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:15, 19 lip 2021

Urszulla napisał(a)

Śliczna odsłona liliowców żelazne rośliny. Poza tym sezon nad rowem stracony, u mnie też są takie miejsca wiecznie zalewane...a najlepiej tam rosną pokrzywy
Inne zdjęcia też cieszą
Ale uśmiech Twój u Danusi uchwycony, aż miło widzieć w tym trudnym czasie.

Ula wiesz, że łapię te chwile radości w tym roku jak cenne klejnoty....bardzo nam ten rok dopiekł, już nawet Emuś mówi żeby już się skończył, a nowy był lepszy, ale od trzech lat każdy kolejny gorszy przychodzi
sylwia_slomc... 10:18, 19 lip 2021

kasiek napisał(a)

Wiesz że Cię prowokuje Pewnie że wiem jak lubisz ludzi a gumiaki to moje wyposażenie standardowe, nad jeziorem tacie pomagaliśmy brzeg z mułu oczyścić, wiem co to za wciągajaca rzecz

Tak wciągająca, że babcia jak się w pierwszych dniach wybrała to najpierw gumiaczki utopiła, potem skarpetki i wróciła boso cała uwalana błotem, a mówiłam nigdzie nie chodź to ciekawość zwyciężyła i jak tylko znikliśmy z pola widzenia poszła... uszła parę kroków
sylwia_slomc... 10:20, 19 lip 2021

Juzia napisał(a)
Liliowce to są hardcorowe rośliny jednak.
U ciebie po zalaniu i teraz w mule, u mnie w piachu i betonie
Poradzą sobie wszędzie!

Sylwuś... ciebie to trzeba chyba przez kolano przełożyć
Wiem, że ty widzisz całość ogrodu i może nie wygląda to za ciekawie... ale na fotkach jest dobrze. Bardzo dobrze nawet.
A na górze ogrodu, to już w ogóle magia. Łączki najlepsze!

Juzia no nie wygląda, za to ogrom prac jakie przed nami...znowu na kilka lat co najmniej A efekt czy będzie się dopiero okaże bo może woda znów inny sposób znajdzie by zalać....
sylwia_slomc... 10:25, 19 lip 2021

gogo napisał(a)
Sylwia, kolejny raz zachwycam się łączką, a z tymi dosadzonymi roślinami będzie jeszcze piękniejsza
Liliowce, mimo błota, piękne, cała reszta też zachwyca
A, tak z ciekawości, czy Wy biegłyście za wypełnionym kwiatami samochodem, bo wolnego miejsca dla pasażerów nie widzę

O mały włos, a ja bym pewnie musiała biec Mojego było najwięcej Ale Anitka i Agusia to mistrzynie pakowania W łące takie miejsca plamami teraz są lepsze i nadal takie które gorsze tyle, ze jest malownicza do fotografii Ale w przyszłości będzie lepiej .....o ile nie walnie np. 2 miesięczna posucha bez kropli wody bo wtedy to nic nie będzie tylko siano
sylwia_slomc... 10:28, 19 lip 2021

Martka napisał(a)
Sylwia, zakupy okazałe, a na łące prezentują się jeszcze lepiej cudnie i tego się trzymamy

Staram się trzymać tego, że muszę się cieszyć z tego co zostało, ale ciężko mi to idzie Z góry widok pomijając muł nie najgorszy może, ale z bliska to zaniedbanie i zniszczenia bardzo widoczne, a jak pomyślę ile pracy włożyliśmy wiosną by straty pogodowe i czasowe odrobić....i już prawie na finiszu byłam by wyjść na prostą jak walnęło mułem.... już w tym roku nie nadgonimy nie ma szans....
anabuko1 11:59, 19 lip 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Staram się trzymać tego, że muszę się cieszyć z tego co zostało, ale ciężko mi to idzie Z góry widok pomijając muł nie najgorszy może, ale z bliska to zaniedbanie i zniszczenia bardzo widoczne, a jak pomyślę ile pracy włożyliśmy wiosną by straty pogodowe i czasowe odrobić....i już prawie na finiszu byłam by wyjść na prostą jak walnęło mułem.... już w tym roku nie nadgonimy nie ma szans....

Sylwuś, zaglądam co raz.
Ale w obliczu tych smutnych doświadczeń aż nie wiem co pisać, jakich słów użyć na podniesienie na duchu.
Podziwiam was za tą tytaniczną pracę jaką włożyliście i dalej włożycie w ten wasz wyjątkowy ogród.
Dacie radę.
Przytulam i wspieram duchowo i pozdrawiam serdecznie

sylwia_slomc... 13:12, 19 lip 2021

anabuko1 napisał(a)

Sylwuś, zaglądam co raz.
Ale w obliczu tych smutnych doświadczeń aż nie wiem co pisać, jakich słów użyć na podniesienie na duchu.
Podziwiam was za tą tytaniczną pracę jaką włożyliście i dalej włożycie w ten wasz wyjątkowy ogród.
Dacie radę.
Przytulam i wspieram duchowo i pozdrawiam serdecznie

Dziękuję Aniu, że zaglądasz, że choć wątek depresyjny się zrobił to masz ochotę zajrzeć i dobre słowo napisać. Uściski dla Was
anabuko1 14:03, 19 lip 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dziękuję Aniu, że zaglądasz, że choć wątek depresyjny się zrobił to masz ochotę zajrzeć i dobre słowo napisać. Uściski dla Was

Przesyłam Niech ci się też udzieli, mino wszystko
Kasya 14:34, 20 lip 2021

Sylwia, w jakich warunkach masz stopowca ? Jak kwitnie ?
sylwia_slomc... 15:48, 20 lip 2021

Kasya napisał(a)
Sylwia, w jakich warunkach masz stopowca ? Jak kwitnie ?

Mój stopowiec ma w sumie dość dziwne warunki...
Generalnie raczej jak już drzewa liście puszczą ma pełny cień (wcześniej półcień)
rośnie pod dwiema wiśniami trzema brzozami i starą jabłonią i to tak dokładnie pod nimi wszystkimi bo plątanina korzeni tam jest. Te drzewa rosną w mocnym zagęszczeniu jak bym miała na oko oceniać to na 9 m2 są upchane
Jak deszczu mało to raczej mu sucho niż wilgotno, ale biorąc pod uwagę, z\że rośnie na terenie zalewowym, zamułowym to teraz od jakichś dwóch miesięcy ma stale mokro. Ziemia to nasza rodzima gliniasto- liściasta( bo ja nie zbieram liści z drzew z rabat)plus muł plus kora mielona( bo ten muł ta kora rozluźniam) nie ma tam w każdym bądź razie jakiejś pulchnej gleby, jest bardziej zbita
W tym roku się pierwszy raz kwitków doczekałam pod każdym listkiem po jednym kwiatuszku. Kwiatki dość duże takie 4-5 cm, ale schowane pod liśćmi, by je zobaczyć trzeba się schylić lub listek odgiąć

one rosną na ogonkach jakby rozgałęzień listków