Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

AniazUroczyska 00:15, 16 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ach, wszystkie fotki w tym magicznym świetle są tak zjawiskowe ,że aż dech zapiera!

Ten krzew z kuleczkami to ?
Czy ten cudowny klon to orange dream, czy jeszcze jakiś inny?
Sylwio co robisz z judaszowcem, da się jakoś ratować , czy szybko wycinać i spalić? U mnie to samo i chyba z tego samego powodu, 3 dni i wszystkie liście suche, a tak ładnie rósł
Alija 00:24, 16 sie 2021

Sylwia! Zdjęcia są niesamowite, a ogród wygląda bajkowo.
sylwia_slomc... 01:31, 16 sie 2021

AniazUroczyska napisał(a)

Ach, wszystkie fotki w tym magicznym świetle są tak zjawiskowe ,że aż dech zapiera!

Ten krzew z kuleczkami to ?
Czy ten cudowny klon to orange dream, czy jeszcze jakiś inny?
Sylwio co robisz z judaszowcem, da się jakoś ratować , czy szybko wycinać i spalić? U mnie to samo i chyba z tego samego powodu, 3 dni i wszystkie liście suche, a tak ładnie rósł

Krzew z kuleczkami to w zasadzie wielopniowe drzewo - śliwowiśnia
Pyszne powidła zrobiłam i jeszcze sporo osób odarowałam
Klon to Seyriu, jest cudny Przebarwia się jesienią na krwistą czerwień
Mojego judaszowca załatwiła werticilioza i niestety nie pomogło podlewanie Medicurem. Padł na amen, nie wycięty jeszcze bo dumam co w jego miejsce dać, albo co posadzić by się pięło i dało radę tej chorobieNic nie da, ze szybko wytniesz i spalisz bo ta choroba jest w ziemi to grzyb, który wnika przez korzenie
sylwia_slomc... 01:31, 16 sie 2021

Alija napisał(a)

Sylwia! Zdjęcia są niesamowite, a ogród wygląda bajkowo.

Miło mi
BKosimkArt 07:31, 16 sie 2021

Z ogrodówkami to tak jest, u tych to nie ma co liczyć na kwiaty... moja jedna która kwitła zawsze co roku, w tym ma tylko zielone szkoda ale cieszę się bukietowymi bardzo.
Rojodziejowa 09:02, 16 sie 2021

Sylwia, a jak się spisuje u Ciebie Anafalis perłowy?
Widziałam go gdzieś na fotce w masie, wyglądało jakby chmurka usiadła na rabacie
sylwia_slomc... 11:21, 16 sie 2021

BKosimkArt napisał(a)
Z ogrodówkami to tak jest, u tych to nie ma co liczyć na kwiaty... moja jedna która kwitła zawsze co roku, w tym ma tylko zielone szkoda ale cieszę się bukietowymi bardzo.

Bukietowe nadrabaiją straty bardzo szybko
sylwia_slomc... 11:26, 16 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, a jak się spisuje u Ciebie Anafalis perłowy?
Widziałam go gdzieś na fotce w masie, wyglądało jakby chmurka usiadła na rabacie

Szybko przyrasta podziemnymi rozłogami, bardzo ładny od wiosny, nawet jeszcze przed kwitnieniem, u mnie po kwitnieniu często się wykłada, pewnie trzeba by go przycinać, albo nie nawozić wcale, a ja jak sypnę obornika w bylinówkę to po całości i pewnie dlatego potem mam jak mam Można by go podeprzeć innymi sztywniejszymi roślinami. Ale ja go lubię na tyle, ze powtórzyłam jeszcze na innych rabatach i w tym roku w łąkę dałam. Generalnie nie mam z nim problemów większych poza tym, że mi się potem kładzie
anpi 15:16, 16 sie 2021

Sylwia, jakiej odmiany masz tą śliwę wiśniwą? Po ilu latach pierwszy raz zaowocowała, ona ma bordowe listki, tu na zdjęciu wyszła taka jasna, czy taka jest?
Iwonka 16:07, 16 sie 2021

Tydzień temu byłam u Sylwii na zbiorach śliwy wiśniowej Zebrałam 5 kg owoców i zrobiłam pyszny kompot. Sylwia smażyła z nich powidła.
Owocki są pyszne, dzielnie zniosły gradobicie. Niestety Aniu nie wiem, jaka to odmiana.
U Sylwii zebrałam jeszcze 3 kg czerwonej mirabelki. Też na kompoty

Takie to pyszności na ranczo a fotki roślinek wkrótce