Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 22:32, 16 sie 2021

Martka napisał(a)
Przejedź myszką i zaznacz tekst, skopiuj i wklej do nowego okienka.

Tak zrobiłam
Urszulla 09:53, 17 sie 2021

Ma być słonecznie i lżejsza temp w tym tygodniu. W nocy padało i chyba na tym koniec opadów. Nie wiem jak u Ciebie. Lista łąkowe niesamowita, ale obszar tego wymaga
sylwia_slomc... 10:17, 17 sie 2021

Ula u nas dolało tak solidnie, że nie wiem co w ogrodzie. Całą noc siekło równo i wiało. Łąka pewnie leży, za to rośliny wczoraj posadzone podlane Dosadzałam wczoraj jeszcze red baronów( prawie korzonków nie miały, ale może złapią jak mokro) rozplenice hammeln, wiesiołka różowego w rabatę, a w łakę jeszcze ze 30 szt werbeny hastaty z warzywnika wysadziłam. W poprzednim tygodniu też sporo wysadzone, a dziś ma przyjść pierwsza paczka z roślinami do łąki od Bilskich zobaczymy jakie przyjdą.
Mają być
sadziec pomarszczony chocolate
trojeść pomarańczowa
sadziec plamisty atropurpureum
tawułka Thunberga Straussenfeder
kłosowiec blue fortune
czyściec gęstokwiatowy Hummelo różowy
wszystkiego po jednej sztuce więc szału nie będzie, ale może da się od razu podzielić, o tej porze roku spodziewałabym się tego po sadzonkach.
Czyściec na rabatę reszta w łąkę.
Urszulla 11:40, 17 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula u nas dolało tak solidnie, że nie wiem co w ogrodzie. Całą noc siekło równo i wiało. Łąka pewnie leży, za to rośliny wczoraj posadzone podlane Dosadzałam wczoraj jeszcze red baronów( prawie korzonków nie miały, ale może złapią jak mokro) rozplenice hammeln, wiesiołka różowego w rabatę, a w łakę jeszcze ze 30 szt werbeny hastaty z warzywnika wysadziłam. W poprzednim tygodniu też sporo wysadzone, a dziś ma przyjść pierwsza paczka z roślinami do łąki od Bilskich zobaczymy jakie przyjdą.
Mają być
sadziec pomarszczony chocolate
trojeść pomarańczowa
sadziec plamisty atropurpureum
tawułka Thunberga Straussenfeder
kłosowiec blue fortune
czyściec gęstokwiatowy Hummelo różowy
wszystkiego po jednej sztuce więc szału nie będzie, ale może da się od razu podzielić, o tej porze roku spodziewałabym się tego po sadzonkach.
Czyściec na rabatę reszta w łąkę.

No,no...ciekawe te roślinki wypatrzyłaś ciekawa jestem co się uda. Fajnie.
U mnie Ci odpisałam też
sylwia_slomc... 13:00, 17 sie 2021

Odebrałam. Mogę napisać tak.
Rośliny zdrowe, ładnie i dokładnie zapakowane, w stanie idealnym dotarły, sadzonki nie do podziału niestety, opisane, ale cena adekwatna bym powiedziała, za to dodatkowo w gratisie słoneczniczek szorstki. Przyda się w łąkę więc nie narzekam

Taśmę na dole rozcięłam sama do wypakowania roślin
sylwia_slomc... 13:21, 17 sie 2021

Taka przepuszczalność tego "naszego" mułu, ze po każdym deszczu woda stoi w zagłębieniach

wszystkie odkopane rośliny stoją jak w miednicy z wodą, przez to też zdychają
jak nie odgrzebane się duszą, jak odgrzebane topią
sylwia_slomc... 13:30, 17 sie 2021

wysiadywanie w winogronie

z trzech jajek wylęgło się dwoje..., chyba, że trzecie pod spodem

mam Gienkę

sylwia_slomc... 13:35, 17 sie 2021

tu posadzona

był problem z wykopaniem uschniętej lespedenzy, trzeba bylo siekiera rąbać od korzenia bo złamała łopatę i wygięła widły, czemu padła nie wiemy skoro korzeń taki miała nie do wykopania....

tu przeniesiona ze ścieżki Sunsation

Rojodziejowa 13:52, 17 sie 2021

Taka przepuszczalność tego "naszego" mułu, ze po każdym deszczu woda stoi w zagłębieniach

no a dziś to porządnie jeszcze dolało, to masakra. A przed deszczem było w miarę przeschnięte?
Urszulla 15:55, 17 sie 2021

Czy to jest miejsce gdzie działała koparka? Nie za fajny widok. A czy po 1 dniu to schodzi chociaż?
Te dołki przy roślinach nie są dobre, u mnie rabata jest wyniesona a wokół gdzie kant jest niżej więc tam woda spływa i nawet bywa że stoi. Więc jak odgrzebujesz to musisz całą rabatę odmulić i zrobić rowek na obrzeżu.