Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 16:07, 19 sie 2021

A z daleka to widać tylko morze trzcinnika, przymiotna i nawłoci
sylwia_slomc... 16:44, 19 sie 2021

Miałam czas na fotki i przeglądanie ofert bo obiadek się gotował i weki z aronii
Gotowe mogę mykać do ogrodu
Rojodziejowa 17:01, 19 sie 2021

Sylwia! Skarbico wiedzy, Świątynio cierpliwości… napisz mi proszę jak to dobrze zrobić. Zdejmuję darń, przekopię miejsce pod rabatę z jakimiś dobrodziejstwami, a potem kładę tekturę…. Tylko, czy np dla takich trawsk jak hakone i bergenii to jest dobry pomysl? Czy zrobic im dziury ze sporymi marginesami? Czy np wokół nich nie dawać tektury tylko samą korę?

Ta masa roślin u Ciebie… jak Ty to ogarniasz!?
sylwia_slomc... 21:27, 19 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia! Skarbico wiedzy, Świątynio cierpliwości… napisz mi proszę jak to dobrze zrobić. Zdejmuję darń, przekopię miejsce pod rabatę z jakimiś dobrodziejstwami, a potem kładę tekturę…. Tylko, czy np dla takich trawsk jak hakone i bergenii to jest dobry pomysl? Czy zrobic im dziury ze sporymi marginesami? Czy np wokół nich nie dawać tektury tylko samą korę?

Ta masa roślin u Ciebie… jak Ty to ogarniasz!?

Nie ogarniam, to one ogarniają mnie Dziś właśnie ogarnęła mnie nawłoć i perz na jednej rabacie, walka tymczasowo wygrana po mojej stronie, ale na jak długo?
Tak, że ten

A teraz żebyśmy się dobrze zrozumiały. Nie bardzo widzę celowość kładzenia tektury na rabacie przygotowanej w ten sposób do sadzenia....
Tekturę się kładzie pod rabaty w miejscu gdzie mamy trawę( o ile nie ma w niej perzu czy podagrycznika)polewa wodą, zasypuje dobrociami. Kładzie się ją w celu zaduszenia tejże trawy i oddzieleniu korzeni roślin od trawy by nie przerosły zielskiem. Lub sadzi w takiej rabacie już po rozłożeniu zielska i korzeni pod tekturą.

No chyba, że nie obsadzisz na raz całej rabaty i asekuracyjnie chcesz ograniczyć zarastanie przerobionego miejsca. Innej celowości nie widzę dlatego że tektura po pół roku do roku ulegnie całkowitemu rozkładowi i będzie tak jakby jej tam wcale nie było, użyźni ziemię i przyciągnie dżdżownice.

W ramach sprostowania dzielę się ta wiedza jaka mam, nie jestem skarbnica( choć mile moje Ego połechtałaś ) Mam problem z kolejnym klonem Seyriu przy plewieniu zauważyłam , że dolne gałązki maja uschnięte listki, taką samą sytuację miałam w podwórku z atropurpureum nim padł Nie wiem co zrobić bo tego klona mi nie zalało powodzią, a choruje tak samo. Pewnie za mokro od deszczy w całej ziemi i choroby gnilne korzeni się zaczynają. Trzeba by podlać czymś przeciwgrzybowo, ale czym? Medicurem? NO i jak podleję to jeszcze bardziej doleję ziemię, która już i tak jest mokra na maxa....
Nie wiem co zrobić, a klona nie mogę stracić, jest strategiczny na tej rabacie i cudny.
sylwia_slomc... 21:58, 19 sie 2021

Właśnie dostałam wiadomość, że moje liliowce już do mnie jadą
Paczka ma ważyć " jedynie" 124kg matko kto to dźwignie....chyba na palecie przyjedzie i z wózkiem widłowym bo jak nie to kiepsko będzie
Rojodziejowa 22:01, 19 sie 2021

Położyłam tak tekturę właśnie na rabacie w celu zagłuszenia tego, co ewentualnie by wylazło z chwastów. Taka eko-szmata Wiem, że się to rozłoży, ale właśnie liczę na to, że się tam już nie pozbiera ewentualny chwast pod tym
sylwia_slomc... 22:09, 19 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Położyłam tak tekturę właśnie na rabacie w celu zagłuszenia tego, co ewentualnie by wylazło z chwastów. Taka eko-szmata Wiem, że się to rozłoży, ale właśnie liczę na to, że się tam już nie pozbiera ewentualny chwast pod tym

A to ok
Martka 22:15, 19 sie 2021

Ale tu są chyba faktycznie dwa różne zastosowania tektury, o których mówicie Asia i Sylwia? Sylwia o tekturze w metodzie "no dig" - wtedy rabata się niejako sama przygotowuje do sadzenia w niej, przekompostowuje, a tektura (celuloza) jest potrzebna by dżdżownice mogły składać jaja i przyczyniać do uzdatniania gleby. Asia pisze o tekturze na przygotowanej rabacie, aby ograniczyć "przez pewien czas" wyrastanie zielska - to też może mieć sens, na nowo zerwanej darni, a kiedy rośliny na rabacie się rozrosną, łatwiej im zagłuszać chwasty. Oczywiście w jednym i drugim przypadku tektura rozłoży się po kilku miesiącach.
Martka 22:18, 19 sie 2021

Już się wyjaśniło, a ja tu się wymądrzam Sylwia, turbo energia, obiad, weki, ogród, setki rzeczy ogarniasz, jak to się robi?
Rojodziejowa 22:22, 19 sie 2021

Martka napisał(a)
Już się wyjaśniło, a ja tu się wymądrzam Sylwia, turbo energia, obiad, weki, ogród, setki rzeczy ogarniasz, jak to się robi?

No właśnie! Jak? W setkach to ja tylko pierogi robię