Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:34, 19 sie 2021

gogo napisał(a)

To będę siedzieć, tylko skombinuję sobie jakąś poduszkę na tę okrągłą ławeczkę, bo choć mam amortyzację, to za długo nie wysiedziałabym
A chcę dłuuuuugo siedzieć i chłonąć widoki i atmosferę ogrodu

Dzięki za informację o buku, piękny, ale myślałam, że nie rośnie wielki.
Trudno, u siebie nie zmieszczę, będę zachwycać się Twoim

No niestety wielki będzie.
Urszulla 10:51, 19 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Oj dawno nie miałam czasu sobie tak przysiąść, a widok z tej ławeczki obecnie jest na kwitnące budleje, a dojdą jeszcze liliowce w tym roku

No a jak te budleje ratowane?

Fajnie że cieszy Cię w tym roku łąka i lasek.....z tym drugim będzie łatwiej i oby łąka się spisała

U mnie dostawiłam po czasie lilię zobacz, miłego dnia ogrodowego
sylwia_slomc... 10:57, 19 sie 2021

Urszulla napisał(a)

No a jak te budleje ratowane?

Część posadziłam w górnej części ogrodu, wygląda, że żyją, a część pojechała do Bylinowej Łąki i Gosia je ratuje.
Cieszy nie cieszy, byłby inny efekt gdyby nie gradobicia co skasowały sporo, ale sadzenie mnie cieszy, ja lubię sadzić bo jest potem na co czekać. A tu już plewić by trzeba od nowa, zarastam nawłocią w tym roku masakrycznie, wyrywam jedną, a 10 na jej miejsce wschodzi, dramat.
Pliszka5 12:01, 19 sie 2021

Racja nawłoć jest straszna ja w tym sezonie kupiłem nawłoć ale o żółtych liściach o nazwie Hiddigeigei
sylwia_slomc... 14:24, 19 sie 2021

Pliszka5 napisał(a)
Racja nawłoć jest straszna ja w tym sezonie kupiłem nawłoć ale o żółtych liściach o nazwie Hiddigeigei

Pilnuj jej Paweł, żeby Ci nie zasiała całego ogrodu, łatwiej odrosty upilnować niż nasiona.
sylwia_slomc... 14:35, 19 sie 2021

Nawrzucałam do koszyków w jeszcze 5 szkółkach, same byliny i trawy..... nie wiem kiedy będę sadzić to wszystko co już pozamawiane, a to też głównie z myślą o łące nawrzucałam.....
Może nie zamówię
W łące sadzenie do łatwych nie należy bo jak wypatrzę miejsce z jej obrzeży gdzieś w środku, dotrę już do tego miejsca, a tam się okazuje, że całkiem sporo już rośnie i zabawa w szukanie miejsca od nowal
Tak jak z Anitką łatwiej mi było bo Ona mówiła gdzie, a ja docierałam i pozostawało już tylko wywalczyć miejsce w trawach i dołek ukopać( też nie łatwe w plątaninie korzeni). A samej to sadzę i sadzę i końca nie widaćDobrze, że Emuś wodę donosi żebym mogła od razu podlać bo bym tych roślin potem nie znalazła do podlania.
Chodzi za mną wykoszenie jeszcze jednej ścieżki w tej mojej łące..... ale mi do wiosny może przejdzie....
Kolejne dwa sezony powinny pokazać co osiągnęłam i wtedy ewentualne korekty zostanie zrobić....albo przesadzanie całości ha ha, bo może źle sadzę.....nie lubię przesadzać, wole trafić od razu z miejscem i raczej mi się to udaje.... do tej pory może z 10 roślin zmieniło miejsce pobytu w ciągu 7 lat...
No nie licząc rudbeki z wczorajszych przenosin i narcyzów z donicy wiosną
sylwia_slomc... 14:56, 19 sie 2021

Krwawnik wiązówkowaty dosadzony w łące

sięgał mi do pasa, a w łące zginął, chyba z 7 kęp wsadzone i nie widać ich taka ta moja łąka wielka i powierzchnią i wysokością

teraz widać gladiole....powinny byc w jednym kolorze, ale dostałam mix kolorów od mamy i mam takie

sylwia_slomc... 15:00, 19 sie 2021

sylwia_slomc... 15:01, 19 sie 2021

sylwia_slomc... 15:04, 19 sie 2021