Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 11:15, 06 lut 2022

Alija napisał(a)
Sylwia, czyżby wiosna szybciej do Ciebie dotarła? Ciekawe.... U mnie jeszcze większość śpi, na razie nic nie robię, bo bardzo mokro. Już nie mogę się doczekać, żeby popracować w ogrodzie.
Pozdrawiam.

Nie wiem o co chodzi z tymi roślinami w tym roku. Jesień przecież była długa, zima stosunkowo późno i przymrozki też, potem zima w zasadzie normalna jak powinna zima wyglądać, choć bez słonka i strasznych mrozów to jednak mróz co noc, a i w dzień większość czasu trzymał. Nie wiem co jest grane. I to nie startują rośliny sadzone jesienią tylko takie co już lata u nas rosną.
sylwia_slomc... 11:21, 06 lut 2022

Milka napisał(a)
Sylwia, z doskoku zaglądałam u was zawsze dużo się dzieje, ostro działacie, pełno nowości, nowy piesek- śliczny. Ogród dojrzał, a wasza ptaszarnia, to hit nad hity. Pracy masz ogrom, dobrze, że jeszcze młoda jesteś i ogarniasz.
I na dodatek już zaczęliście remont, jesteście niesamowici

Irenko pamiętasz jak się wszystko mozolnym trudem u nas rodziło Piesek jakby z nami był od zawsze, a to dopiero 2 miesiące jak go mamy. Ptaszarnia z rozmnazaniem przerosła nasze oczekiwania. Kolejne zeberki i jajka w gniazdach, papugi też następny lęg wysiadują. Już myślimy o nowych domkach dla nich. Bo za gęsto się robi i za głośnoSił nam już bardzo ubyło, zwłaszcza teraz po covidzie, ale jakoś będziemy chcieli podołać...
Zawsze mówiłam, ze jak zaczniemy z domem remont to ogród pójdzie w odstawkę i musi sobie poradzić sam, a teraz trochę mi żal odpuścić więc działamy na dwa fronty na ile się da radę. U nas spore zmiany. Emuś musiał pracę zmienić po 25 latach bo się firma zamknęła, teraz po 10 godzin robi, późno wraca, w tygodniu nic mi nie pomoże w ogrodzie, zostają soboty na wszystko na ogród i na remont... zejdzie nam z tym remontem dłuuuuuugo
Milka 12:29, 06 lut 2022

Oj, to duże zmiany. No covid paskudztwo, my jakoś uniknęliśmy.
Tez kiedyś tak mieliśmy, że ogród tylko w weekendy. Teraz ja sama większość obrabiam, bo mąż nadal pracuje. Dużo sił życzę, bo robić jest co.
No oby w tym roku szkód nie narobiła, bo to straszne.
sylwia_slomc... 13:43, 06 lut 2022

Milka napisał(a)
Oj, to duże zmiany. No covid paskudztwo, my jakoś uniknęliśmy.
Tez kiedyś tak mieliśmy, że ogród tylko w weekendy. Teraz ja sama większość obrabiam, bo mąż nadal pracuje. Dużo sił życzę, bo robić jest co.
No oby w tym roku szkód nie narobiła, bo to straszne.

U Was też nie mało roboty To mamy podobną sytuację
April 13:57, 06 lut 2022

Sylvio, szukam twoich oliwników po wątku ale masz tak wiele stron, że nie mogę się przebić. Jesteś w stanie coś pokazać? Byłabym wdzięczna
sylwia_slomc... 14:39, 06 lut 2022

April napisał(a)
Sylvio, szukam twoich oliwników po wątku ale masz tak wiele stron, że nie mogę się przebić. Jesteś w stanie coś pokazać? Byłabym wdzięczna

Mam jednego i szczęściem tak posadzonego, że odrosty w trawie Emuś wykasza, ale drugiego ma sąsiadka i u niej masa odrostów co chwilę

Tu go widać za perukowcem
maj

czerwiec
April 16:07, 06 lut 2022

Dzięki Sylwia za Oliwnika. Właśnie o taki efekt mi chodzi jak u ciebie. Posadzę obok dereni o limonkowych liściach i glediczji Sunburst.
Hania Gruszka ma wyprowadzone na drzewko ale ja chcę żeby był zagęszczony od dołu i przesłaniał od drogi.
Napia 16:07, 06 lut 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie wiem o co chodzi z tymi roślinami w tym roku. Jesień przecież była długa, zima stosunkowo późno i przymrozki też, potem zima w zasadzie normalna jak powinna zima wyglądać, choć bez słonka i strasznych mrozów to jednak mróz co noc, a i w dzień większość czasu trzymał. Nie wiem co jest grane. I to nie startują rośliny sadzone jesienią tylko takie co już lata u nas rosną.

Też mam wrażenie, że w tym roku wszystko szybciej startuje, ale piwonie i funkie u mnie jeszcze śpią. Trochę strach, że przyjdą przymrozki i wszystko wymrożą.
sylwia_slomc... 16:38, 06 lut 2022

April napisał(a)
Dzięki Sylwia za Oliwnika. Właśnie o taki efekt mi chodzi jak u ciebie. Posadzę obok dereni o limonkowych liściach i glediczji Sunburst.
Hania Gruszka ma wyprowadzone na drzewko ale ja chcę żeby był zagęszczony od dołu i przesłaniał od drogi.

Ja planuję podciąć mojego bo już mi za bardzo zasłonił lilaka i kosodrzewinę. Obserwuję, że on lubi przewieszać gałązki na boki z tendencją ku dołowi. Myślę czy jak go wyprowadzę w górę to nie będzie zwisał tak fajnie jak wierzby płaczące albo brzoza youngi. Ten sam myk bym chciała zrobić z tamaryszkiem. Super ma wyprowadzony tamaryszek Eda.
sylwia_slomc... 16:40, 06 lut 2022

Napia napisał(a)

Też mam wrażenie, że w tym roku wszystko szybciej startuje, ale piwonie i funkie u mnie jeszcze śpią. Trochę strach, że przyjdą przymrozki i wszystko wymrożą.
No strach i to spory. Pozabierałam im liście z korzeni wczoraj może będą miały chłodniej i przystopują...