Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:13, 19 lut 2022

Martka napisał(a)
Jak cieszą zakupy! Jeżówka Pallida jest cudowna, jak nieuczesana dziewczynka po deszczu, delikatna i intrygująca. W łące będzie efekt.

Nie widziałam jej w realu, ale u Oudolfa mi się bardzo podoba
sylwia_slomc... 10:15, 19 lut 2022

Agatorek napisał(a)
Rzeczywiście różowości u Ciebie sporo . Ale na takim terenie nie będzie to aż tak dominujące.
Też lubię kolory w ogrodzie .

Świerki rzeczywiście piękny kształt mają. Takie idealne „choinki”.

Dobrze, że pokazałaś budleje, bo mi się przypomniało, żeby zapytać, jak ją przycinasz. Moje to jeszcze maluszki, przyciąć nisko, żeby się rozkrzewiały?

A jakie masz odmiany? Wysokie czy z miniaturowych? Ja wysokie tnę na wysokości kolan, a miniaturę na 20 cm. Ale jak są młode to też bym cięła na 20 cm celem zagęszczenia krzewu.
Urszulla 11:39, 19 lut 2022

Sylwia, tak myślę o Twojej tamie, że zależy jak się rozłożą siły w czasie naporu wody- z jednej strony ziemia a z drugiej woda, może nie będzie źle. A może już nie będzie gwałtownych burz i powodzi. Trzeba mieć nadzieję....
Fajne piwonie kupiłaś
Agatorek 11:53, 19 lut 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

A jakie masz odmiany? Wysokie czy z miniaturowych? Ja wysokie tnę na wysokości kolan, a miniaturę na 20 cm. Ale jak są młode to też bym cięła na 20 cm celem zagęszczenia krzewu.
.

Mam i takie, i takie. Zetnę nisko, tak jak piszesz, niech się zagęszczają .
kasiek 17:58, 19 lut 2022

Ale tama poskręcana! Pamietaj tylko że jak woda podejdzie to wymywać będzie ziemie z tamy. U taty tak nad Jeziorem jest z ochronnym obmurowaniem chroniacym przed osuwaniem brzegu. Może byc konieczność uzupełniania ziemi.
Ale z robotą sie uwinełaś, czyściutko sie robi, a taki areał obrobic to wyzwanie
sylwia_slomc... 21:34, 19 lut 2022

Urszulla napisał(a)
Sylwia, tak myślę o Twojej tamie, że zależy jak się rozłożą siły w czasie naporu wody- z jednej strony ziemia a z drugiej woda, może nie będzie źle. A może już nie będzie gwałtownych burz i powodzi. Trzeba mieć nadzieję....
Fajne piwonie kupiłaś

Pewnie tak będzie jak piszesz może woda dociśnie do pionu, dziś jeszcze dodaliśmy słupków od zewnątrz, nie wygląda to dobrze, ale może chociaż się sprawdzi. Może posadzę przy nich miscanty by zasłaniały w sezonie. Przetrwały powodzie to może i tu by dały radę....
Piwonie nabyłam z myślą o posadzeniu w tamie na dolnym poziomie z truskawkami. Dzisiaj posadziłam w donice i dałam do inspektu, niech się korzenią, za dwa miesiące, a może wcześniej dam do ziemi
sylwia_slomc... 21:35, 19 lut 2022

Agatorek napisał(a)
.

Mam i takie, i takie. Zetnę nisko, tak jak piszesz, niech się zagęszczają .

Tak bym zrobiła
Magleska 21:39, 19 lut 2022

Sylwia mam 3 wielkie kępy memory tylko nie daje rady ich wykopać ....chcesz ?
sylwia_slomc... 21:40, 19 lut 2022

kasiek napisał(a)
Ale tama poskręcana! Pamietaj tylko że jak woda podejdzie to wymywać będzie ziemie z tamy. U taty tak nad Jeziorem jest z ochronnym obmurowaniem chroniacym przed osuwaniem brzegu. Może byc konieczność uzupełniania ziemi.
Ale z robotą sie uwinełaś, czyściutko sie robi, a taki areał obrobic to wyzwanie

Kasiu od środka tamy jest folia budowlana po obwodzie. Tak robiliśmy donice do truskawek, inspekt i długa donicę z jeżówkami. Nie ma problemu z wymywaniem w nich.
Dzisiaj przy opróżnianiu skrzyni z truskawkami wyjaśniło się dlaczego tak szybko ziemia przesychała.... brzozy puściły do niej korzenie.... a myślałam, ze korzenie do góry nie rosną??? Więc jak ktoś myślał podobnie to właśnie okazało się, że rosną....przynajmniej gdy czują obornik i wodę
sylwia_slomc... 21:44, 19 lut 2022

Magleska napisał(a)
Sylwia mam 3 wielkie kępy memory tylko nie daje rady ich wykopać ....chcesz ?

Madzia ja już nie, mam dużo Wiem, że któraś z dziewczyn polowała, ale nie pamiętam która...
Gdybyś nie znalazła chętnych to mogę obdarzyć sąsiadów....ale jak ogłosisz na bank znajdą się chętniTo cudna trawa
Ja przy tamie dam chyba ML to one mi znoszą zalewanie koło zamulonego oczka Memory nie bardzo lubią taką ilość wody bo ten co jest niżej nie chce rosnąć.