Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Urszulla 11:49, 23 lut 2024

Sylwia, wreszcie można mówić o wiośnie
Uśmiechnę się znów do Ciebie po ciemiernika cuchnącego bo chyba te zeszłoroczne nie przeżyły i ubolewam, bo mi na nich zależało, myślałam że się nimi ucieszę po raz pierwszy. Pozostaĺe bezproblemowo się zadomowiły w trudnych warunkach, były dzielne
April 11:56, 23 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie ma taki mocny półcień rośnie pod czereśnią, wierzbą i orzechem włoskim. Raczej ma mniej światła niż więcej. U Kasi w Ogrodzie Złudzeń rośnie w leśnym ogrodzie i daje radę.

Dzięki za wskazówki
sylwia_slomc... 14:05, 23 lut 2024

Urszulla napisał(a)
Sylwia, wreszcie można mówić o wiośnie
Uśmiechnę się znów do Ciebie po ciemiernika cuchnącego bo chyba te zeszłoroczne nie przeżyły i ubolewam, bo mi na nich zależało, myślałam że się nimi ucieszę po raz pierwszy. Pozostaĺe bezproblemowo się zadomowiły w trudnych warunkach, były dzielne

W tym sezonie u mnie też ciemierniki cuchnące częściowo oberwały, ale liczę, że może jakieś siewki się pokażą. Dziwny jest ten ciemiernik do zimowania bo dosłownie pół metra w jedną czy drugą stronę roni mu różnicę. Nie wiem czym to jest podyktowane.
sylwia_slomc... 14:07, 23 lut 2024

April napisał(a)

Dzięki za wskazówki

Gdybyś chciała to się podzielę. tylko on w sezonie potem liście ma podobne do podbiału. Tylko wiosną są te kalafiorki - to jest kwiat
Gruszka_na_w... 16:12, 23 lut 2024

Stan nasiąknięcia gleby na rabatach podobny do mojego. Mchu też mam sporo. Miałam po południu podłubać w ogrodzie, a za oknem znowu deszcz. To już drugi taki mokry sezon.

Miłe dla oka są te pozimowe zieloności. Różowe kotki na wierzbie wyglądają uroczo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 17:03, 23 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Stan nasiąknięcia gleby na rabatach podobny do mojego. Mchu też mam sporo. Miałam po południu podłubać w ogrodzie, a za oknem znowu deszcz. To już drugi taki mokry sezon.

Miłe dla oka są te pozimowe zieloności. Różowe kotki na wierzbie wyglądają uroczo.

Myślę, że cały rok może być pod wzgl opadów podobny do poprzedniego. Wulkany ponownie wybuchły, popioły poszły w atmosferę, będzie padać, pytanie tylko gdzie bo to już od ciśnień i prądów morskich zależy. Ale na razie jest analogicznie do zeszłego roku.
Agatorek 18:04, 23 lut 2024

Trochę masz tego zimowo-wiosennego towaru na rabatach .
Urszulla 18:40, 23 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

W tym sezonie u mnie też ciemierniki cuchnące częściowo oberwały, ale liczę, że może jakieś siewki się pokażą. Dziwny jest ten ciemiernik do zimowania bo dosłownie pół metra w jedną czy drugą stronę roni mu różnicę. Nie wiem czym to jest podyktowane.

A to ciekawe, chyba są bardziej wrażliwe. Może ktoś potwierdzi nasze przypuszczenia. Skoro ma rosnąć pod drzewami i na skraju lasów to chyba potrzebuje zacisznego stanowiska. Ale 0,5 m w jedną czy drugą stronę to już przerabiałam z żurawkami. Można się wkurzyć
sylwia_slomc... 20:05, 23 lut 2024

Agatorek napisał(a)
Trochę masz tego zimowo-wiosennego towaru na rabatach .

Taki zestaw wiosenny przyspiesza wiosnę i wydłuża ogrodowy sezon
sylwia_slomc... 20:05, 23 lut 2024

Urszulla napisał(a)

A to ciekawe, chyba są bardziej wrażliwe. Może ktoś potwierdzi nasze przypuszczenia. Skoro ma rosnąć pod drzewami i na skraju lasów to chyba potrzebuje zacisznego stanowiska. Ale 0,5 m w jedną czy drugą stronę to już przerabiałam z żurawkami. Można się wkurzyć

U mnie już drugi raz takie pół metra miało dla niego zimą znaczenie.