Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 11:46, 28 lut 2024

vita napisał(a)
Dobrze, że podzieliłaś wreszcie przebiśniegi (zapomnieć, że posadziło się w doniczce każdemu może się zdarzyć he he ) Będą łany Szerokolistne faktycznie wolniej przyrastają. Niesamowicie eksploduje u Ciebie wiosna, jest się z czego cieszyć. No, może nie z ogromu roboty

Nie bardzo się cieszę z tak wczesnej wiosny bo w drugiej połowie marca ma wrócić mróz i śnieg, do tego czasu rośliny mocno się rozwiną i potem je załatwi mrozem. Ale nie mam wpływu na pogodę więc próbuję ją jak najlepiej wykorzystać. Jeśli się to dzielenie powiedzie to w przyszłym sezonie podzielę pozostałe doniczki. Bałam się teraz ryzykować ze wszystkimi
Urszulla 12:59, 28 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

I obiecane dla Uli Ice Dancy nigdy nie cięte
( na bajzel nie patrzymy bo to strefa remontowo budowlana)

tu pod tujami widać te co były cięte

zmrożone i suche

Jakie wnioski????
Kiedy one kwitną? Bo mi się coś kojarzy, że na wiosnę czarnymi kłoskami, trochę niewidocznie bo pod kepami , podobnie jak te brązowe trawy. Ale mogę się mylić. To należałoby ciąć po kwitnieniu.
Ja mam ciarki jak słyszę o ID.

Przebiśniegi u mnie się sieją same, piękna taka dorodna alejka przebiśniegowa
Leoś wreszcie się wyszalaĺ

Z zanikiem obwódek też mam problem, a temat odnawianie kantów to następna pracochłonna część pielęgnacji ogrodu. Ty na pewno na to nie masz czasu. Ja się przymierzam w tym sezonie .....wreszcie, po wielu latach innych obowiązków.
Rojodziejowa 18:45, 28 lut 2024

Sylwia, ja zaglądam cały czas na te prognozy jak i Ty, ale wydaje mi się, że teraz zapowiedzi są ciut bardziej optymistyczne... Może nas trochę oszczędzi?
sylwia_slomc... 19:09, 28 lut 2024

Urszulla napisał(a)

Jakie wnioski????
Kiedy one kwitną? Bo mi się coś kojarzy, że na wiosnę czarnymi kłoskami, trochę niewidocznie bo pod kepami , podobnie jak te brązowe trawy. Ale mogę się mylić. To należałoby ciąć po kwitnieniu.
Ja mam ciarki jak słyszę o ID.

Przebiśniegi u mnie się sieją same, piękna taka dorodna alejka przebiśniegowa
Leoś wreszcie się wyszalaĺ

Z zanikiem obwódek też mam problem, a temat odnawianie kantów to następna pracochłonna część pielęgnacji ogrodu. Ty na pewno na to nie masz czasu. Ja się przymierzam w tym sezonie .....wreszcie, po wielu latach innych obowiązków.

Wniosek jest taki, ze lepiej nie ciąć ich wcale. Co do kantów u nas to w tym sezonie czynność konieczna bo obwódki z kostki już trawa z trawnika zjadła i pcha się w byliny. Jak zrobimy to z rok dwa będzie spokój z przerastaniem, potem zabawa od nowa.
sylwia_slomc... 19:10, 28 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, ja zaglądam cały czas na te prognozy jak i Ty, ale wydaje mi się, że teraz zapowiedzi są ciut bardziej optymistyczne... Może nas trochę oszczędzi?

Asia dzisiaj Fani Pogody( albo Łowcy Burz bo już nie pamiętam) podawali w prognozie od połowy marca mróz i śnieg i ma przytrzymać aż do po Świętach.
anpi 19:58, 28 lut 2024

Nie ciekawie byłoby gdyby sprawdziły się te prognozy, bo u mnie rozwijają listki berberysy, tawuły i wszystko zielone wyłazi z ziemi na potęgę! Wczoraj było chyba koło 20 stopni.
sylwia_slomc... 21:32, 28 lut 2024

anpi napisał(a)
Nie ciekawie byłoby gdyby sprawdziły się te prognozy, bo u mnie rozwijają listki berberysy, tawuły i wszystko zielone wyłazi z ziemi na potęgę! Wczoraj było chyba koło 20 stopni.

U nas Aniu podobnie i to mnie martwi...
Niestety sprawdziłam też prognozę dla naszej miejscowości taką co w 98 % mi się sprawdza i od 13 marca mamy w nocy przymrozki do -3.... na chwilę obecną, ale to i tak lepiej niż wcześniej zapowiadane -6.
Rojodziejowa 21:54, 28 lut 2024

Próbowałam to znaleźć. Natrafiłam jedynie na taką informację u Fanów Pogody:
"Nocne spadki temperatury widać na modelach pogodowych dla kraju na okres od 7 do 9 marca. Później temperatury znów zaczną być dodatnie w kraju przez całą dobę. Widzimy więc, że podczas gdy mieszkańcy niektórych regionów Europy mają jeszcze czego się obawiać, tak w kraju mróz i zima chyba nie powinny nam już dokuczyć. Przynajmniej do połowy marca. Jednak bądźmy dobrej myśli. W drugiej połowie marca, jakiś większy atak zimy to może być co najwyżej jednodniowa anomalia, a nie dłuższy incydent, który mógłby poczynić większe szkody choćby w rolnictwie, czy sadownictwie."
Patrycja_KG_Lu 22:25, 28 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas Aniu podobnie i to mnie martwi...
Niestety sprawdziłam też prognozę dla naszej miejscowości taką co w 98 % mi się sprawdza i od 13 marca mamy w nocy przymrozki do -3.... na chwilę obecną, ale to i tak lepiej niż wcześniej zapowiadane -6.

Zdradź proszę co to za dokładne źródło pogody
sylwia_slomc... 00:26, 29 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Próbowałam to znaleźć. Natrafiłam jedynie na taką informację u Fanów Pogody:
"Nocne spadki temperatury widać na modelach pogodowych dla kraju na okres od 7 do 9 marca. Później temperatury znów zaczną być dodatnie w kraju przez całą dobę. Widzimy więc, że podczas gdy mieszkańcy niektórych regionów Europy mają jeszcze czego się obawiać, tak w kraju mróz i zima chyba nie powinny nam już dokuczyć. Przynajmniej do połowy marca. Jednak bądźmy dobrej myśli. W drugiej połowie marca, jakiś większy atak zimy to może być co najwyżej jednodniowa anomalia, a nie dłuższy incydent, który mógłby poczynić większe szkody choćby w rolnictwie, czy sadownictwie."

Czyli pewnie Łowcy Burz. Albo już coś się zmieniło... oby tak było, że tych mrozów już nie będzie.