Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Pokaż wątki Pokaż posty

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

anpi 00:14, 13 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, czy tu masz posadzone kilka krwiściągów, czy tak Ci się rozrosła jedna kępa? Wszystko masz takie wypasione...ogromne kępy bylin, wielkie już krzewy i drzewa, no rośnie Ci wszystko jak na drożdżach
W te upały macie siły cokolwiek robić? Widzę, że powstaje ogrodzenie...
sylwia_slomc... 02:33, 13 lip 2024

anpi napisał(a)

Sylwia, czy tu masz posadzone kilka krwiściągów, czy tak Ci się rozrosła jedna kępa? Wszystko masz takie wypasione...ogromne kępy bylin, wielkie już krzewy i drzewa, no rośnie Ci wszystko jak na drożdżach
W te upały macie siły cokolwiek robić? Widzę, że powstaje ogrodzenie...

W tym tygodniu tylko podlewaliśmy, ja muszę na serduszko uważać, a upały mu nie służą.
Aniu krwiściągi są w tym miejscu trzy sztuki wsadzone w odległości jakichś 3--40 cm od siebie.
Urszulla 08:12, 13 lip 2024

Prognozy wogóle się u mnie nie sprawdziły. Przez dwa dni zapowiadali że popada a wszystko szło na boki. Musiałam włączyć awaryjne nawadnianie. Tyle sadzonek w czerwcu zrobiłam że żal byłoby je stracić. Wczoraj od popołudnua grzmiało ale dopiero pod wieczór przyszła porządna burza i deszcz. Teraz jeszcze coś wisi w powietrzu. Trochę odetchnęłam, ogród też
sylwia_slomc... 21:59, 13 lip 2024

U nas w nocy jeszcze popadało, mogłam dzisiaj posadzić Iryski od Forumowej Koleżanki Tyle mi przysłała, że jeszcze podzieliłam się z mamą i z sąsiadką z przeciwległego pagórka. Wszystkie dziękujemy i niech rosną i kwitną obficie
Dziś od rana była akcja ogrodzenie cd. Prawie jesteśmy na półmetku
ale upał umęczył nas potwornie, tyle, że wiaterek momentami fajnie zawiewał, no i w zieleni temperatura inna niż w mieście.
vita 14:18, 14 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Co jej zrobiłaś, że tak sztywno trzyma kwiatostany? Bo to Anabelka Pink?
Hortensje u Ciebie dopisały, a to dopiero początek Z ogrodówkami loteria
sylwia_slomc... 14:29, 14 lip 2024

vita napisał(a)

Co jej zrobiłaś, że tak sztywno trzyma kwiatostany? Bo to Anabelka Pink?
Hortensje u Ciebie dopisały, a to dopiero początek Z ogrodówkami loteria

Nic. Pink Anabel mi się nie wykładają, rosną w półcieniu. Jedyny nawóz jaki dostały to granulowany obornik w marcu. Potem już nic. Ale Najwieksza zdycha mi totalnie bo coś ją całą podkopało i podjadło korzenie, nie wiem czy się uratuje.
Tak wyglądała w czerwcu, teraz po upałach jest o wiele gorzej. Chyba będę musiała całkiem wykopać, przyciąć mocno i jeszcze raz posadzić....tylko pogoda nie współpracuje.
sylwia_slomc... 21:52, 14 lip 2024

Ogród podlany i dobrze bo kolejny tydzień upałów ma być. Jedyne co mi się udało w tym tygodniu zrobić w ogrodzie to przycięcie jednej strony grabowo bukowego żywopłotu, wsadzenie irysów, zbiór ogórków i fasolki no i podlewanie, a wczoraj cd akcji z ogrodzeniem. Ale upał był taki cały tydzień, że nie byliśmy w stanie nic przed 19.00 robić. I tak się robią zaległości w ogrodowej robocie. A jeszcze posiałam pomidory w wielodoniczkę i posadziłam lawendę. Ale z tej ostatniej nie wiem czy coś będzie bo na dzisiaj zwiędła. No chyba wie, że się z lawendą nie kochamy i mi udowadniaWerticilioza zaatakowała mi oliwnika Pół drzewa do obcięcia do tej pory w tamtej części ogrodu jej nie było, narzędzi pilnuję wszystkich, zlewam obficie denaturatem każde jedne, a mimo to jest w kolejnym miejscu i to mocno odległym od klona.

Fotki mam tylko bieżące i zaległe łąkowe więc od tych zaległych pasuje zacząć
sylwia_slomc... 21:56, 14 lip 2024

sylwia_slomc... 22:05, 14 lip 2024

sylwia_slomc... 22:08, 14 lip 2024