Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

TAR 19:23, 16 lip 2024

Pieknie juz. Ile Twoj ogrod ma lat?
Szczegolnie podoba mi sie ogromna hortensja kosmata i buk placzacy. To Black Swan czy Purple Fountain.
Jak moj ogrod bardziej zarosnie tez sprawie sobie kosmata Hot chocolate.
sylwia_slomc... 19:54, 16 lip 2024

TAR napisał(a)
Pieknie juz. Ile Twoj ogrod ma lat?
Szczegolnie podoba mi sie ogromna hortensja kosmata i buk placzacy. To Black Swan czy Purple Fountain.
Jak moj ogrod bardziej zarosnie tez sprawie sobie kosmata Hot chocolate.

W 2014 sialiśmy trawę na całości i to był start do ogrodu w przyszłości, od tego momentu już tylko sadzenie i podlewanie sadzenie i podlewanie z przerwami na koszenie. Potem architektura, zagęszczanie nowe rabaty nowe drzewa krzewy rosliny i znowu sadzenie i podlewanie na przemian z koszeniem, ale już dochodziło cięcie. Potem z biegiem lat do cięcia doszło skakanie po drabinie
Kosmata chyba była sadzona w 2016 jeśli się nie mylę....

Mam trzy buki Purple Fountain. Dwa w pobliżu łąki i w niej, a trzeci nad suchym strumieniem i tamten obrał formę płożącą, nie puścił przewodnika w górę. Rośnie najwolniej.
Agatorek 20:11, 16 lip 2024

Czyli w tym roku 10-lecie

Piękny busz Ci się zrobił
TAR 20:27, 16 lip 2024

Czyli 10 lat a zobacz jaki zarosniety a Ty mi sie dziwisz kosmata jest czaderska, chyba sprobuje teraz z nia poeksperymrntowac. Skoro debowe dobrze rosna i nie przemarzaja to moze i kosmatka da sie zaczarowac. Maialam jedna w przechowalniku jeszcze przed budowa ale felerna byla od poczatku i nie byla to Hot Chocolate
sylwia_slomc... 21:05, 16 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Czyli w tym roku 10-lecie

Piękny busz Ci się zrobił

Tak równo 1 kwietnia minęło
sylwia_slomc... 21:08, 16 lip 2024

TAR napisał(a)
Czyli 10 lat a zobacz jaki zarosniety a Ty mi sie dziwisz kosmata jest czaderska, chyba sprobuje teraz z nia poeksperymrntowac. Skoro debowe dobrze rosna i nie przemarzaja to moze i kosmatka da sie zaczarowac. Maialam jedna w przechowalniku jeszcze przed budowa ale felerna byla od poczatku i nie byla to Hot Chocolate

Ja naszą sadziłam jak jeszcze był wygwizdów totalny. Fakt w pobliżu drewutni i od zachodu slomianka na ogrodzenie poszła, ale przy rowie zawsze mamy falę zimna, klony palmowe obok powymrzały. Teraz zimy cieplejsze, choć bardziej dziwne. Ona u mnie na zimę liście gubi, ale żyje rośnie i jak je puści i zakwitnie jest gwiazdą.
Rumianka 13:52, 17 lip 2024

Sylwia, u Ciebie tak wszystko się rozrosło więc żeby wszystko obejść i obejrzeć to myślę, że potrzeba całego tygodnia chodzenia po ogrodzie, bo krócej to oglądanie po łebkach...cudnie masz....
TAR 14:24, 17 lip 2024

Zamowilam sobie mala Hot Choclate, a co mi tam niech rosnie
Urszulla 14:29, 17 lip 2024

Alija napisał(a)

Alicja zwróciła uwagę na złotego derenia i Gosia też, piękny ja brałam gałązki, ale sprawa ukorzenienia jej wątpliwą. Musisz mi przekopać coś z dołu do ziemii, jak znajdziesz chwilkę

W tym roku wszyscy zwracamy uwagę na drzewostan tego nie można mieć w rok, to bogactwo roślinne, a buki niesamowite, ale będzie jesień kolorowa.

Sąsiad zapytał mnie o moje buki tricolor, czy sadziłam w tym roku a ja mu tłumaczę że jeden jest od 4 lat a drugi od 3 lat. Był zdziwiony mówi, że kupiłby tej wielkości drzewo. Ciekawe jaka byłaby cena- kilkaset zł? a druga sprawa jaka jest szansa utrzymania kilkuletniego drzewa- chyba trzeba zwracać uwagę na system korzeniowy?
Urszulla 14:33, 17 lip 2024

Gosialuk napisał(a)

Fantastyczne połączenia roślin.