Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Monia81 20:20, 28 wrz 2024

Na bieżąco do Was zaglądałam, dobrze, że tama i inne zabezpieczenia wytrzymały, coś okropnego z tym zalewaniem...
Spotkania zazdraszczam tak pozytywnie fajne fotki Iwonka
Juzia 20:28, 28 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ty nie zazdro tylko na południe przyjeżdżaj

Jak się wybierzemy w tamte strony to na bank!
Przecież na Babią z Karolą mamy iść

A do baśni o Ranczu to koniecznie trzeba wstąpić... pewnie przez jakieś magiczne wrota

sylwia_slomc... 20:51, 28 wrz 2024

Urszulla napisał(a)

Miejscówka oblegana jest wyjątkowo przyjazna, latem też tam było super miejsce przystankowe i też chodziłam na tyłach

Dzisiaj wory z liśćmi przerobionymi poszły na rabatę więc jak Em skosi trawiszcza będzie wejście za żywopłot z roży pomarszczonej.
sylwia_slomc... 20:52, 28 wrz 2024

Monia81 napisał(a)
Na bieżąco do Was zaglądałam, dobrze, że tama i inne zabezpieczenia wytrzymały, coś okropnego z tym zalewaniem...
Spotkania zazdraszczam tak pozytywnie fajne fotki Iwonka

Monia to jest nasz prywatny koszmar, który teraz emocjonalnie dzielimy z powodzianami.
sylwia_slomc... 20:52, 28 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Jak się wybierzemy w tamte strony to na bank!
Przecież na Babią z Karolą mamy iść

A do baśni o Ranczu to koniecznie trzeba wstąpić... pewnie przez jakieś magiczne wrota

Przez wrota, a jakże. Trzymam Cię za słowo
Juzia 07:57, 29 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przez wrota, a jakże. Trzymam Cię za słowo

sylwia_slomc... 10:01, 29 wrz 2024

Trochę się wczoraj wieczorem wkurzyłam jak otrzymałam emaila z ubezpieczalni. I to wkurzyłam nie za siebie, a za powodzian, bo ja to sobie z tym jakoś poradzę, spodziewałam się poniekąd po poprzednich powodziach było tak samo.

Rząd deklarował, że powodzianom do wypłacenia odszkodowań z ubezpieczalni wystarczą fotografie mienia po szkodzie..... i to jest dla mnie logiczne bo jak ktoś stracił wszystko to odszkodowanie powinno wyczerpywać polisę bez dwóch zdań.
A tu przynajmniej ode mnie( a poszłam w zgłaszaniu ścieżką powodziową żeby się przekonać jak jest w realu no i problem mnie również dotyczy choć na dużo mniejszą skalę zażądano dokumentów potwierdzających własność, nabycie rok nabycia lub produkcji przedmiotów, wymiary szczegółowy opis, zalane powierzchnie itp.itd.
Ja się pytam jak osoba, której zalało wszystkie dokumenty bo ratowała życie, której woda zabrała mienie do szczętu ma przedstawić takie dowody. Kiedy ma znaleźć czas na ewentualne spisywanie tego wszystkiego i pomiary gdy wszystko ma pod mułem i masę problemów bytowych, oraz w jaki sposób ma to dostarczyć jeśli nie ma komputera bo woda zabrała, nie ma dróg by moc pojechać i zawieźć, ba nie ma nawet czym pojechać. Nierealne żądania. Do tego zwłoka w wypłacie odszkodowania bo bez tego nie oszacują szkody, a ludzie nie mają gzie i jak żyć, a idzie zima.
Ja rozumiem, że ubezpieczalnie przy skali zjawiska jakie miało miejsce znalazły się w nie lada kłopocie bo niektóre mogą nie udźwignąć finansowo problemu, ale na litość Boską miejmy serce i sumienie i jakąkolwiek uczciwość i empatię. Bądźmy ludźmi dla siebie nawzajem, bo za moment sami mogą być w podobnej sytuacji jak powodzianie, klimat się zmienia, a ekstremalnych zjawisk jest coraz więcej i na coraz szerszą skalę.

Ja jestem w stanie szukać poszukać rachunków, wiadomo nie wszystkich, akt własności to nie problem, nie zalało mi. Policzę i pomierzę co trzeba choć zajmie mi to sporo czasu którego i tak mam deficyt, ale Ci poszkodowani ludzie jak mają tego wyczynu dokonać. I czemu ubezpieczalnie nie stosują się do poleceń rządu.
Basieksp 10:06, 29 wrz 2024

Iwonko, piękna relacja Aż się rozmarzyłam Koniec września i można sobie jeszcze w ogrodzie poleżeć, to jest fajne
Kordina 11:23, 29 wrz 2024

No zobacz a Budda potrzebował tylko 48 h żeby wszystko zgrać... można? Można...

https://www.youtube.com/watch?v=OCM4TAO00ZU&t=2s
sylwia_slomc... 12:08, 29 wrz 2024

Kordina napisał(a)
No zobacz a Budda potrzebował tylko 48 h żeby wszystko zgrać... można? Można...

https://www.youtube.com/watch?v=OCM4TAO00ZU&t=2s

Widziałam i podziwiam. Da się? Da się jak się chce.