Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 14:49, 29 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mylisz dwie kwestie.
czym innym jest rządowa pomoc dla powodzian na obszarach objętych stanem klęski żywiołowej, a czym innym uzyskanie odszkodowania od firmy ubezpieczeniowej po zalaniu domu/działki .
W tym pierwszym przypadku wystarczy złożyć w urzędzie wniosek i wszystkie osoby poszkodowane w powodzi mogą otrzymać od państwa 10 tys. zł doraźnego, bezzwrotnego wsparcia. To 8 tys. zł z pomocy społecznej i 2 tys. zł zasiłku powodziowego. (tu podkreślam, że tylko z tych wyróżnionych obszarów).
Środki można przeznaczyć np. na posprzątanie po powodzi, zakup leków, żywności, ubrań artykułów higienicznych, sprzętu AGD. Aby otrzymać pieniądze należy zgłosić się do swojego urzędu gminy lub ośrodka pomocy społecznej w terminie do 30 dni od wystąpienia zdarzenia.
Tą samą drogą można ubiegać się pieniądze na odbudowę i naprawę szkód po powodzi. To do 100 tys. zł na remont lub odbudowę budynków gospodarczych i do 200 tys. zł na remont lub odbudowę budynków mieszkalnych.
W tej drugiej kwestii to rząd nie może niczego nakazać firmom ubezpieczeniowym, bo nie jest ich właścicielem. Tryb uzyskania odszkodowania zależy od tego, czy polisa w ogóle ubezpieczała od powodzi i od wewnętrznych procedur poszczególnych ubezpieczycieli.

Kurcze Haniu może masz rację, a byłam pewna, że to o odszkodowania z ubezpieczalni chodziło. Bo tą wypowiedź Premiera słyszałam zanim jeszcze były deklaracje jakiejkolwiek pomocy rządowej i zwracał się w tej wypowiedzi do Ubezpieczalni właśnie by uprościli procedury wypłat i rozumiejąc sytuację poszkodowanych akceptowali zdjęcia ze szkody jako jedyny dowód w sprawie. Ale....może się mylę. W każdym razie ubezpieczalnie chyba tej prośby nie spełniły przynajmniej na zalanych u nas terenach.
sylwia_slomc... 14:54, 29 wrz 2024

Makao napisał(a)
Bardzo dużą część ogrodu jest w idealnym stanie. To bardzo radosna informacja.
Bardzo ładny busz

Bo ogród długi jest, ale by się tam dostać trzeba przebrnąć przez teren powodziowy co utrudnia funkcjonowanie i pielęgnację dość mocno zwłaszcza, że u nas co drugi dzień leje. Z piątku a sobotę lało znowu całą noc. Wczoraj trzeba było plany robocze zmienić bo z mułem nie dało się nic zrobić bo zalany nową wodą. Ślisko i ciężko się przemieszczać, a co dopiero cokolwiek z nim zrobić.
Ogród od końca lipca już nie plewiony, bo walczyliśmy z ogrodzeniem, potem z fundamentem, a potem nas utopiło.
Makao 17:03, 29 wrz 2024

A u nas susza.
Tak źle i tak nie dobrze. Rośliny poschnięte i liście już opadają
sylwia_slomc... 17:18, 29 wrz 2024

Makao napisał(a)
A u nas susza.
Tak źle i tak nie dobrze. Rośliny poschnięte i liście już opadają

Aniu Polska się podzieliła na dwie strefy południowa mokra powodziowa i północna sucha huraganowa. Przyjdzie nam w tych strefach żyć.
sylwia_slomc... 19:52, 01 paź 2024

Od Tereni w zeszłym tygodniu dostałam paczkę z roślinami i z cebulami. Pół soboty i dwa popołudnia zajęło mi sadzenie tego dobra, tyle mi nasłałaUpragnione kamasje nasadziłam po całym ogrodzie, w łące również. Mam nadzieję, że gdzieś im przypasuje stanowisko i będą chciały rosnąć równie ładnie jak u Tess. Nasionka dzwonków od Małej Mi dzisiaj dotarły. Część posiałam dziś na nowym kawałku leśnej, reszta zostanie sypnięta wiosną. Pozamiatałam chodniki z orzechowych liści bo mi orzech sąsiada podwórko zaściela. No i odtrąbiony dzisiejszej nocy u nas pierwszy przymrozek. Daliom liście skasowało. Przypomniałam sobie, że jeszcze buraki w warzywniku nie wykopane... a jutro znowu ma lać i w piątek i w sobotę....kiedy ja je wygrzebię z tej ziemi?
sylwia_slomc... 20:46, 02 paź 2024

Obiecałam łąkę wrześniową, a już październik

sylwia_slomc... 20:47, 02 paź 2024

sylwia_slomc... 20:48, 02 paź 2024

sylwia_slomc... 20:49, 02 paź 2024

sylwia_slomc... 20:51, 02 paź 2024