Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Alija 20:53, 24 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
kolejna piękność rośnie

Sylwia, u Ciebie to po prostu magnoliowy raj, przepięknie kwitną. A ta piękność, jak się nazywa?
sylwia_slomc... 22:37, 24 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)

Ja! Ja będę kwitła latem, bo prędzej zakwitnę, niż doczekam się realizacji aktualnych planów rabatowych...

Eno byłam widziałam, że ciężkie roboty już za Tobą to teraz najfajniejszy etap wykończeń i planowania nasadzeń
sylwia_slomc... 22:39, 24 kwi 2025

Ulina napisał(a)

Podoba mi się układ roślin na rabacie z rodkami
Sezon śmieszny,ale urokliwy kwitnienie drzew jest niesamowite

a gąsienice zjadają u mnie resztki bukszpanów wczoraj oprysk zrobiłam, ale nie wiem czy uratuję.

Ja już też pryskałam swoje, czy skutecznie nie wiem nie miałam czasu sprawdzić.

Rabata z rodkami praktycznie bezobsługowa jest. Potem miodunki chowają się w paprociach
sylwia_slomc... 22:41, 24 kwi 2025

Kasya napisał(a)
U mnie tez tak a w weekend maja byc przymrozki

Trochę mnie to martwi, bo może wiele roślin skasować zwłaszcza te co się pospieszyły. W ubiegłym roku tak mi skasowało kwitnienie rodków i azalii, szkoda by było bo pąków mają masę. Pamiętam o bluszczu i paprociach. Przed świętami nie zdążyłam, ale jakoś po weekendzie majowym musze się zmobilizować z wysyłką.
sylwia_slomc... 22:43, 24 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
Jednym słowem wiosna w pełni, kwitnąca
Sylwia przepięknie u Ciebie

Na tych fotkach to tak za dużo jeszcze nie widać, te co w aparacie jeszcze są z eksplozji kwitnienia wszelakiego Tylko nie mam czasu zgrać na razie, ale co się odwlecze to może będzie we właściwej porze, a nie jak rośliny za wczas
sylwia_slomc... 22:44, 24 kwi 2025

Basieksp napisał(a)

Już się kolrystyka tej rabaty z różu zmieniła na żółty z niebieskim bo brunery dołączyły, a ciemierniki zbladły, ale też lubię, dzięki
sylwia_slomc... 22:46, 24 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie w pąkach tylko piwonie majowe. Z rodków kwitną tylko te najwcześniejsze, kwietniowe odmiany. Te późniejsze mają jeszcze zwarte pąki. Wydaje mi się jedynie, że bardzo szybko przekwitają drzewa. Na świdośliwach kwiaty były jakieś 4-5 dni, z Oli już się sypią płatki, a pąki otworzyła tuż przed świętami. W sadzie na trawie też już biało.
Te upały w czasie świąt narobiły trochę zamieszania. Tulipany momentalnie przekwitały.

U mnie Ola kwitła ze dwa tygodnie na pewno, teraz już też blada i się sypie. Gorąco i brak wody robi swoje.
sylwia_slomc... 22:49, 24 kwi 2025

Alija napisał(a)

Sylwia, u Ciebie to po prostu magnoliowy raj, przepięknie kwitną. A ta piękność, jak się nazywa?

To Genie, zachwyciła mnie w ogrodzie sąsiadki do tego stopnia, ze kupiłam rok temu dwie. Jedna już w kwiatach, druga w tym roku jeszcze nie, a do tego nie wiem czy nie pomylona tamta z Black Tulip.
Monia81 07:20, 25 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jeszcze jej nie cięłam, ale sąsiadka swoją goliła ostro nie parząc na nic, a ona i tak odrastała i kwitła obficie.
Jaki kolor kwiatu masz? Bo widzę, że są jeszcze kremowe z różem i różowe z bordem, też śliczne.

Dzisiaj zerknę jaki kolorek mają te kwiatuszki, jak kupowałam to już nie kwitła w zeszłym roku, a wczoraj zapomniałam na nią luknąć
sylwia_slomc... 13:12, 25 kwi 2025

Monia81 napisał(a)

Dzisiaj zerknę jaki kolorek mają te kwiatuszki, jak kupowałam to już nie kwitła w zeszłym roku, a wczoraj zapomniałam na nią luknąć

I powąchaj koniecznie