Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ulina 20:10, 02 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Paulownia

śniegowiec

klon cienkoszypułkowy

judaszowiec tam gdzie ten patyczek

Intrygujący ten klon, oczywiście do Twojego ogrodu wielkościowo pasuje to wyszukany okaz

sylwia_slomc... 20:41, 02 cze 2025

antracyt napisał(a)
Juzia, mi też

I mnie
sylwia_slomc... 20:43, 02 cze 2025

Makao napisał(a)
Łąka na razie w przewadze zielonego koloru (naturalistyczna polna łąka) ale łubin i jego wielkie kwiatostany widać z daleka. Pięknie to wygląda. I te iryski super wyglądają na tle tej zieleni. Fajnie fajnie

Jak się to wszystko porozrasta to już będę kontenta, ale nadal dosadzam co mi w ręce wpadnie. Zostają te , którym stanowisko takie nie przeszkadza.
sylwia_slomc... 20:45, 02 cze 2025

Kordina napisał(a)

Wąż z wężem się zbratał nastrosz lipowiec cudna ciemka, też miałam gdzieś jej zdjęcie, u mnie bardzo rzadka.
Tapeta też mi się podoba bardzo, fajnie byłoby pomalować boazerię na zieleń butelkową lub oliwkę

U nas chyba drugi raz ta ćma się pojawiła w ciągu tych lat. Ale lipy mamy posadzone dwie, a nie daleko jest potężna stareńka już lipa. Boazeria zostaje w naturalnym kolorze, lakieruję bezbarwnym bo mi pasuje taka do całości wystroju a i lubię bardzo naturalne drewno.
sylwia_slomc... 20:47, 02 cze 2025

Ulina napisał(a)

Intrygujący ten klon, oczywiście do Twojego ogrodu wielkościowo pasuje to wyszukany okaz

Zobaczymy jak się u nas zadomowi i jakie kolory będzie jesienią łapał. Na razie ze stanowiska zadowolony jest śniegowiec, liście już mu podrosły i nabrał wigoru
sylwia_slomc... 20:50, 02 cze 2025

Różne pstryki ogrodowe, bo za dużo tego mam żeby się bawić w dobieranie Może Was nie zanudzę. Zmieniają się znowu kwitnienia

sylwia_slomc... 20:53, 02 cze 2025

sylwia_slomc... 20:56, 02 cze 2025

sylwia_slomc... 21:04, 02 cze 2025

Najlepsze jest to, z pierwotnie jak zakładałam ogród wcale nie planowałam rododendronów. Pierwsze dostawałam od rodziny na urodziny i sadziłam nad oczkiem, które nam zamieniło w bajoro. Ratowane z powodzi wylądowały w zupełnie innych miejscach i teraz mam w ogrodzie dwa zakątki mocno rodkowo azaliowe. A, że się w między czasie zmieniły u nas warunki świetlne i temperaturowe to kto wie czy z czasem nie będzie ich jeszcze więcej. To są rośliny, które widać.
Z tych co jak kwitną to wręcz krzyczą tu jestem i gwiazdorzą długo. A do tego jeśli zdrowe to nie ma nimi żadnej roboty w sezonie prócz podlania gdy susza. Ja po kwitnieniu ich nie czyszczę, jak widać w niczym im to nie przeszkadza.

tu posadzony głóg

sylwia_slomc... 21:11, 02 cze 2025

Tym razem zaatakowały kosodrzewiny
Od razu spryskałam, a że nie miałam gotowego oprysku urobionego, a czasu na kombinacje wcale to potraktowałam sprayem na komary i kleszcze do ciała tym z deet 50
i pomogło

Zdziwiła mnie ciut ich obecność bo ptaków w ogrodzie sporo się uwija i pisklęta karmi. Nie zauważyły? Nie smakują im?