Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 17:05, 03 lip 2025

Judith napisał(a)
Sylwia, nie masz możliwości wykopania studni gdzieś w głębi ogrodu?

Studnie mamy w podwórku przy domu, cała reszta ogrodu jest o wiele wyżej niż źródła trzeba by głębinową, do głębinowej trzeba prąd, a na tamtej części ogrodu prądu brak i nie ma możliwości założyć. Głębinowa to spore koszty, a przed nami budowa reszty domu i to jest priorytet finansowy teraz.... nawet gdyby ciągnąć przedłużkami to tej przedłużki potrzebne 200 metrów.
Z obecnej studni jesteśmy wstanie lać tylko do odległości warzywnika, resztę musimy konewkować.
Judith 17:31, 03 lip 2025

Rozumiem.
Nie potrafię jednak wyobrazić sobie podlewania takiej powierzchni konewkami... Mnie podlewanie z węża i to tylko jednej części ogrodu zajmuje jednorazowo kilka godzin... Jak Wy to robicie?!
sylwia_slomc... 18:09, 03 lip 2025

Judith napisał(a)
Rozumiem.
Nie potrafię jednak wyobrazić sobie podlewania takiej powierzchni konewkami... Mnie podlewanie z węża i to tylko jednej części ogrodu zajmuje jednorazowo kilka godzin... Jak Wy to robicie?!

Codziennie staramy się podlać chociaż dwie rabaty, każdego dnia inne. To jest takie podlewanie tylko na przetrwanie roślin już nie na wygląd. Zwłaszcza przy obecnych temperaturach.
Makao 20:45, 03 lip 2025

Ja też jestem pani Konewka ale na dużo mniejszym areale. Formę trzymasz i mięśnie budujesz
Ulina 22:32, 03 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ta leśna rabata jest super, nawet dzwonki chcą na niej kwitnąć
W lipcu jestem załamana stanem twardej, spękanej ziemi co roku to samo. Ty też tak masz, w przyszłym tygodniu ma więcej padać...może nie więcej...ale codziennie. To budzi optymizm