Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 11:33, 08 lip 2025

Wczorajsze burze szkód nam nie narobiły, choć lało solidnie i momentami drobnym gradem, ale ziemia była mega wysuszona. Nareszcie rośliny dostały odpowiednią dawkę wody. Nadchodzących dni bardzo się obawiamy, ale nic więcej nie jesteśmy w stanie zrobić. Rośliny do wysadzania przeniosłam z inspektu do szklarni bo tam by nie było jak dojść z podlewaniem, ogrodzenie przywiązane do drzew. Worki z piaskiem założone na drzwi gospody, cześć rowu odmulona, i jesienią zapianowaliśmy wszystkie szczeliny między płytami chodnikowymi, a deskami od strony przypływu wody w ogrodzeniu między nami, a sąsiadem. Reszta nie zależy od nas...
Jak sobie pomyślę co muszą przeżywać osoby, które wszystko straciły we wrześniu, jeszcze dobrze nie odremontowały, a już mogą mieć powtórkę. Strasznie ten los niesprawiedliwy jest....
Juzia 12:09, 08 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzisiaj nie łąka.
Dzisiaj ten zakątek mnie przyciągnął

Edit... chyba podświadomie.
Oby ten rów się nie przelał już nigdy!
hankaandrus_44 13:25, 08 lip 2025

Jak zwykle wysłuchując alertów, kieruję myśli w Wasze strony. U mnie woda blisko, ale ona jakoś odpycha wielkie ulewy. Trzymam kciuki za Wasze poletka. Ma u mnie ma być tydzień z mżawkami i przelotnymi deszczami, tyle wytrzymam, a potem, znowu wyglądanie odpowiedniej pogody.

sylwia_slomc... 14:59, 08 lip 2025

Juzia napisał(a)

Dzisiaj nie łąka.
Dzisiaj ten zakątek mnie przyciągnął

Edit... chyba podświadomie.
Oby ten rów się nie przelał już nigdy!

Juzia ja już nie mam złudzeń...
Dziś jest pięknie, liliowce zaczynają tam kwitnąć, a za chwilę może być krajobraz jak po wojnie.
Ulina 15:01, 08 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Wczorajsze burze szkód nam nie narobiły, choć lało solidnie i momentami drobnym gradem, ale ziemia była mega wysuszona. Nareszcie rośliny dostały odpowiednią dawkę wody. Nadchodzących dni bardzo się obawiamy, ale nic więcej nie jesteśmy w stanie zrobić. Rośliny do wysadzania przeniosłam z inspektu do szklarni bo tam by nie było jak dojść z podlewaniem, ogrodzenie przywiązane do drzew. Worki z piaskiem założone na drzwi gospody, cześć rowu odmulona, i jesienią zapianowaliśmy wszystkie szczeliny między płytami chodnikowymi, a deskami od strony przypływu wody w ogrodzeniu między nami, a sąsiadem. Reszta nie zależy od nas...
Jak sobie pomyślę co muszą przeżywać osoby, które wszystko straciły we wrześniu, jeszcze dobrze nie odremontowały, a już mogą mieć powtórkę. Strasznie ten los niesprawiedliwy jest....

Przygotowani jesteście na maksa. U mnie nie było burzy, padało normalnie.
Na dziś i jutro straszą prognozą, a ogród w pełni szczęścia

sylwia_slomc... 15:02, 08 lip 2025

hankaandrus_44 napisał(a)
Jak zwykle wysłuchując alertów, kieruję myśli w Wasze strony. U mnie woda blisko, ale ona jakoś odpycha wielkie ulewy. Trzymam kciuki za Wasze poletka. Ma u mnie ma być tydzień z mżawkami i przelotnymi deszczami, tyle wytrzymam, a potem, znowu wyglądanie odpowiedniej pogody.

Hanuś prognozy z dnia na dzień podają coraz większą liczbę sumaryczną tych spodziewanych opadów. Początkowo starałam się podchodzić do tego z dystansem, ale teraz czym bliżej tym gorzej....
Najgorsze, że nic więcej nie możemy zrobić i nie mamy wpływu na sytuację. Bezsilność dobija.
sylwia_slomc... 15:03, 08 lip 2025

Ulina napisał(a)

Przygotowani jesteście na maksa. U mnie nie było burzy, padało normalnie.
Na dziś i jutro straszą prognozą, a ogród w pełni szczęścia

U nas też na razie rośliny odpoczywają od upałów, ale za moment mogą potrzebować ratunku od wody.