Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:32, 08 lip 2025

Ulina napisał(a)

Znasz nazwę?

Ula wszystkie mam zapisane w kajecie, ale mam ich tyle, że nie odszukam, który to. Przykro mi, a do tego niektóre dostałam w prezencie bez nazwy od znajomych i przyjaciół.
sylwia_slomc... 19:34, 08 lip 2025

Joku napisał(a)

Jak oaza na pustyni . Pisałaś kiedyś że rów przebiega w poprzek waszej działki. W którym miejscu? Tam gdzie na sąsiednim polu widoczne jest pasmo chwastów przed krzakiem?

Też o was myślę jak słyszę o ulewach na południu kraju.

Dokładnie ten krzak nad samym rowem rośnie, a te chwasty to dalsza cześć rowu. Wcale go w nich nie widać. Nikt z właścicieli go nie wykasza, ani nie czyści. I nie ma jak wyegzekwować bo z Gminy napomnienia dostają i nic to nie daje.
mirkaka 19:45, 08 lip 2025

Zajrzałam żeby zobaczyć czy wszystko w porządku, zapowiedzi są nieciekawe, dzis w nocy ma być najgorzej, oby nie.
Sylwia te rabaty liliowcowe są cudne Ile ich masz ? setki, liczyłaś kiedyś ile masz odmian?
Przepiękne zdjęcia
Kasya 19:57, 08 lip 2025

Cudne widoki
Masa liliowcow robi efekt
U mnie tez zapowiadaja jakies ulewy
Poki co nic i oby sie nie sprawdzilo

sylwia_slomczewska napisał(a)

Na innej jeszcze dłuższej rabacie cyknięte zza ogrodzenia

w tle widać poprzednią
sylwia_slomc... 21:11, 08 lip 2025

mirkaka napisał(a)
Zajrzałam żeby zobaczyć czy wszystko w porządku, zapowiedzi są nieciekawe, dzis w nocy ma być najgorzej, oby nie.
Sylwia te rabaty liliowcowe są cudne Ile ich masz ? setki, liczyłaś kiedyś ile masz odmian?
Przepiękne zdjęcia

Na radarze pogodowym póki co mieścimy się pomiędzy ulewami na śląsku, a ulewami na podkarpaciu i wschodzie. Jeśli się tendencja w przemieszczaniu frontu nie zmieni raptem to może najgorszego unikniemy... nawet boję się mieć nadzieję, żeby nie było gorzkiego rozczarowania potem.
Rabaty liliowcowe mam nad rowem na obu brzegach. W górnej części tamy mam piwoniowo liliowcową. Potem na wejściu za jedną z bram po obu stronach. Następna pod klonem z tymi pomarańczowymi. Z prawej strony ogniska i na części żyrafowej. No i luźno w łące. Planuję w przyszłości jeszcze wzdłuż lewej strony ogrodu idąc pod górę nad wrzosowiskiem pod drzewami wzdłuż całej długości łąki aż do rabat leśnych. Coś dokupię , ale sporo będzie z własnego podziału. Tylko się muszą te nowe rozrosnąć A jeszcze mam pojedyncze w podwórku pod domem, ale obecnie zarośnięte powojem. Rosną między różami, wypełniają kolorem lukę w ich kwitnieniu.
sylwia_slomc... 21:12, 08 lip 2025

Kasya napisał(a)
Cudne widoki
Masa liliowcow robi efekt
U mnie tez zapowiadaja jakies ulewy
Poki co nic i oby sie nie sprawdzilo

Oby, trzymajmy się tej myśli. Liliowce są jednymi z moich ulubionych ogrodowych bylin
Makao 21:19, 08 lip 2025

W życiu tylu liliowców nie widziałam. Cudne duże łany. I penis niektóre pachną

Tak myślałam że znowu w stresie jesteście a też dopiero co remont zrobiliście.
Oby prognozy się nie sprawdziły
sylwia_slomc... 21:26, 08 lip 2025

Makao napisał(a)
W życiu tylu liliowców nie widziałam. Cudne duże łany. I penis niektóre pachną

Tak myślałam że znowu w stresie jesteście a też dopiero co remont zrobiliście.
Oby prognozy się nie sprawdziły

Oby Aniu
ale czytając Drugie zdanie oplułam monitor

Oczywiście treści się domyślam i owszem pachnące też mam Z liliowcami jest niesamowity wybór kolorów, form i wielkości czy wysokości kwiatów, ale też są pachnące, powtarzające kwitnienie i takie, które dają masę kwiatów w jednym sezonie. Na te ostatnie jeszcze czekam aż się rozkręcą. Teoretycznie powinny już w tym sezonie, ale na tej rabacie koło ogniska kiepska ziemia i przyrastanie sprawia im problemy więc pewnie jeszcze poczekam
Monia81 21:36, 08 lip 2025

Spam liliowcowy przepiękny, też zaczynają to być moje jedne z ulubionych bezproblemowych bylinek chcę ich więcej w ogrodzie, choć już mam wrażenie, że miejsca zaczyna brakować powoli, ale może jakoś jeszcze upcham wiedziałam, że rano coś namiąchałam z tą napartsnicą, dzięki

Ania uśmiałam się do łez, z komentarza powyżej, myślałam, że zaś źle widzę

edit: trzymam kciuki, żeby Was omijało.
sylwia_slomc... 21:39, 08 lip 2025

Monia81 napisał(a)
Spam liliowcowy przepiękny, też zaczynają to być moje jedne z ulubionych bezproblemowych bylinek chcę ich więcej w ogrodzie, choć już mam wrażenie, że miejsca zaczyna brakować powoli, ale może jakoś jeszcze upcham wiedziałam, że rano coś namiąchałam z tą napartsnicą, dzięki

Ania uśmiałam się do łez, z komentarza powyżej, myślałam, że zaś źle widzę

edit: trzymam kciuki, żeby Was omijało.

Monia właśnie leje ostro i potworny wiatr jest. No nic i tak nic więcej zrobić nie można było niż zrobione. Byle szybko przeszło bo leje potwornie.