Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 13:15, 10 mar 2026

bukszpan przycięty na oko

bajoro

sylwia_slomc... 13:16, 10 mar 2026

Łąka
LIDKA 16:01, 10 mar 2026

Basilikum napisał(a)
Lidko a nie masz, kompostu?

Nie mam kompostownika.
sylwia_slomc... 18:48, 10 mar 2026

LIDKA napisał(a)

Nie mam kompostownika.

Oooo to błąd. Kompost jest świetny dla ogrodu
Kordina 18:53, 10 mar 2026

Sylwio, trudno mi sobie wyobrazić, jak Wy dajecie radę obrobić taki szmat ziemi, naprawdę podziwiam życzę dużo sił i zdrowia dla Was obydwojga
sylwia_slomc... 22:13, 10 mar 2026

Kordina napisał(a)
Sylwio, trudno mi sobie wyobrazić, jak Wy dajecie radę obrobić taki szmat ziemi, naprawdę podziwiam życzę dużo sił i zdrowia dla Was obydwojga

Nie dajemy rady, ale staramy się. Większość drewnianych elementów ogrodu pasowałoby już wymienić na nowe bo się rozsypują w tempie przyspieszonym z pomocą dzięciołów i szerszeni. Pierwsze tłuką w drzazgi szukając pokarmu bo im orzecha u sąsiada wycięli całkiem razem z całym drzewostanem, drugie wygryzając dziury bo zbierają materiał na gniazdo.
Gosialuk 18:43, 11 mar 2026

Jak przyjemnie popatrzeć na wiosenne kwiatki. I piwonie już wystawiły kły. Patrzyłam w prognozy, to mrozów nie zapowiadają, więc może nie będzie pogromu. Wszystko startuje w tempie przyspieszonym. Pod blokiem zakwitł nawet narcyz Tet-a-tet. Jeden się znalazł taki wyrywny.
Ja tam miskanty lubię, tylko wiosną z nimi trochę roboty, a tak są zupełnie bezobsługowe.
Ulina 19:25, 11 mar 2026

Najważniejsze wyciąć trawy i jakieś konieczne przycinki zrobić. Potem jakoś leci lepiej lub gorzej
U mnie też krzewy wystartowały dziś w widocznym tempie, roślinki z dnia na dzień widocznie przyrastają w słonecznych miejscach.
sylwia_slomc... 19:28, 11 mar 2026

Gosialuk napisał(a)
Jak przyjemnie popatrzeć na wiosenne kwiatki. I piwonie już wystawiły kły. Patrzyłam w prognozy, to mrozów nie zapowiadają, więc może nie będzie pogromu. Wszystko startuje w tempie przyspieszonym. Pod blokiem zakwitł nawet narcyz Tet-a-tet. Jeden się znalazł taki wyrywny.
Ja tam miskanty lubię, tylko wiosną z nimi trochę roboty, a tak są zupełnie bezobsługowe.

Też miscanty doceniam, szczególnie jesienią
sylwia_slomc... 19:30, 11 mar 2026

Ulina napisał(a)
Najważniejsze wyciąć trawy i jakieś konieczne przycinki zrobić. Potem jakoś leci lepiej lub gorzej
U mnie też krzewy wystartowały dziś w widocznym tempie, roślinki z dnia na dzień widocznie przyrastają w słonecznych miejscach.

Dziś skończyłam dmuchawcową i wszystkie piuropuszniki. Jeszcze mi zostały leśne, jabłoniowa i suchy strumień. Potem mogę zaczynać przycinki...