Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

magewa 18:25, 29 mar 2026

Sylwia bardzo dużo już oznak wiosny u Ciebie z przyjemnością obejrzałam
sylwia_slomc... 19:17, 29 mar 2026

magewa napisał(a)
Sylwia bardzo dużo już oznak wiosny u Ciebie z przyjemnością obejrzałam

Madzia w porównaniu do poprzednich sezonów bardzo mało.
Polon 19:41, 29 mar 2026

Ależ Ty masz tego kwiecia, jest co podziwiać
Joku 20:29, 29 mar 2026

Do mnie też podagrycznik przechodzi od sąsiada. Próbowałam go zagłuszyć przykrywając geowłókniną. Niestety, podagrycznik okazał się cwańszy ode mnie. Po kilku tygodniach jak sprawdziłam to miałam dosłownie plantację pędów podagrycznikowych pod szmatą. Czym prędzej ją zdjęłam. Walczę do dzisiaj, nie mam sposobu. Zwróciłam uwagę sąsiadowi to powiedział że to zioło jest . I palcem nie tknął. Sporo młodszy ode mnie, zdrowy jak byk.
Może spróbuj na granicy wkopać jakąś plastikową szeroką taśmę, coś w rodzaju pionowej przegrody (nie wiem czy to u ciebie możliwe). I potem nakryj szmatą. Zrobiłam tak na początku zakładania ogrodu w innym miejscu przeczuwając że sąsiedzi różni mogą mi się trafić. Ta przegroda mi się sprawdza, pilnuję tylko żeby ewentualnych nieproszonych gości likwidować w zarodku. To miejsce o który piszę na początku to wykostkowany podjazd. Myślałam że tam jestem bezpieczna.
sylwia_slomc... 20:44, 29 mar 2026

Polon napisał(a)
Ależ Ty masz tego kwiecia, jest co podziwiać

Mnie się wydaje, że na razie słabo jeszcze kwitną. Pewnie po Świętach odpalą pozostałe.
sylwia_slomc... 20:51, 29 mar 2026

Joku napisał(a)
Do mnie też podagrycznik przechodzi od sąsiada. Próbowałam go zagłuszyć przykrywając geowłókniną. Niestety, podagrycznik okazał się cwańszy ode mnie. Po kilku tygodniach jak sprawdziłam to miałam dosłownie plantację pędów podagrycznikowych pod szmatą. Czym prędzej ją zdjęłam. Walczę do dzisiaj, nie mam sposobu. Zwróciłam uwagę sąsiadowi to powiedział że to zioło jest . I palcem nie tknął. Sporo młodszy ode mnie, zdrowy jak byk.
Może spróbuj na granicy wkopać jakąś plastikową szeroką taśmę, coś w rodzaju pionowej przegrody (nie wiem czy to u ciebie możliwe). I potem nakryj szmatą. Zrobiłam tak na początku zakładania ogrodu w innym miejscu przeczuwając że sąsiedzi różni mogą mi się trafić. Ta przegroda mi się sprawdza, pilnuję tylko żeby ewentualnych nieproszonych gości likwidować w zarodku. To miejsce o który piszę na początku to wykostkowany podjazd. Myślałam że tam jestem bezpieczna.

Jolu między mną a sąsiadem jest nasz chodnik na kamiennej podbudówce szerokości koło metra może szerszy. podbudowa dość głęboko była robiona. Dojdzie z czasem fundament ogrodzeniowy jeszcze, ale to nic nie daje bo ten podagrycznik jak nawłoć( ten sam sąsiad) od zachodu i z wiatrem mi się nasiewa. Raczej nie przeszedł kłączami pod chodnikiem tylko się posiał. Zresztą na tej rabacie mam też powój też od sąsiada. W nosie mam niech się pod szmatą robi nawet kożuch kłączy byle mi na wierzch nie wyłaził i nie tłumił wzrostu roślin, bo wyciąganie go lub odwijanie powoju z krzaków róż jest mordęgą. Wiedział gdzie się cwany nasiać. Zresztą na dużym ogrodzie to samo od różanki się zaczęło. Albo lubi rosnąć z różami, albo przez to, że trudno go z pomiędzy gałęzi kolczastych wydobyć.