Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Rumianka 23:18, 06 paź 2019

Ogród rozrasta się w błyskawicznym tempie. Kilka lat temu, gdy ogród był jeszcze "mały" w sensie rośliny małe...dość łatwo można było połapać się gdzie robione były zdjęcia. Natomiast teraz, gdy wszystko sporo podrosło, coraz trudniej umiejscowić poszczególne fragmenty ogrodu...wszędzie kolorowo, dorodnie i fantastycznie zestawiona roślinność powoduje wyjątkowość tego zaczarowanego miejsca, jakim jest Twój ogród. Tak trzymaj dzielna kobietko!
Magara 23:22, 06 paź 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie na siatce na wprost drzew w odległości ok 3 metrów. Sikorki gniazdują na wysokości ok 1,5 metra

Sylwia, a koty co na to??? nie traktują tych budek jak "stołówki"?
osobiście lubię i ptaki i koty, kociej łowczej natury (szczególnie kotów wolnobytujących) nie zmienię, ale wieszając budki lęgowe mam na celu jednak to, żeby ptice miały się gdzie mnożyć a nie to, żeby kotom sprawić przyjemność
podziel się swoimi doświadczeniami

Rumianka 23:28, 06 paź 2019

Zapomniałam napisać jak zachwyciły mnie futrzaczki...słodkie A za sunię trzymam kciuki.
sylwia_slomc... 11:06, 07 paź 2019

Rumianka napisał(a)
Ogród rozrasta się w błyskawicznym tempie. Kilka lat temu, gdy ogród był jeszcze "mały" w sensie rośliny małe...dość łatwo można było połapać się gdzie robione były zdjęcia. Natomiast teraz, gdy wszystko sporo podrosło, coraz trudniej umiejscowić poszczególne fragmenty ogrodu...wszędzie kolorowo, dorodnie i fantastycznie zestawiona roślinność powoduje wyjątkowość tego zaczarowanego miejsca, jakim jest Twój ogród. Tak trzymaj dzielna kobietko!

Dużą radość mi Twoje słowa sprawiły
sylwia_slomc... 11:15, 07 paź 2019

Elisko dziękuję
sylwia_slomc... 11:30, 07 paź 2019

Magara napisał(a)

Sylwia, a koty co na to??? nie traktują tych budek jak "stołówki"?
osobiście lubię i ptaki i koty, kociej łowczej natury (szczególnie kotów wolnobytujących) nie zmienię, ale wieszając budki lęgowe mam na celu jednak to, żeby ptice miały się gdzie mnożyć a nie to, żeby kotom sprawić przyjemność
podziel się swoimi doświadczeniami

Moje kotki (obce pojawiają się sporadycznie)jedyny okres gdy interesują się ptakami to sezon zimowy i karmniki, ale wtedy dostają dzwoneczki na obroże i ptaki szybko się uczą, że dzwonek oznacza zagrożenie, jak usłyszą wieją. W sezonie głównie na gryzonie polują i to nie zawsze w moim ogrodzie bo mają pola kukurydzy dookoła gdzie gryzoni nie brakuje. Jak jest teren otwarty w pobliżu budki bez krzaków za którymi kot się może schować to mu ciężko ptaka złapać. Ptaki konkretnych gatunków zakładają gniazda na określonych wysokościach i czy powiesisz budkę wyżej czy niżej ma znaczenie, u mnie w tych wyżej tylko szpaki i mazurki gniazdują oraz kopciuszek. Sikory nie lubią wysoko, dlatego powiesiłam na tej wysokości i zobaczymy co będzie wiosną, a w zasadzie już zimą bo zimą ptaki w takich budkach nocują. U mnie w sezonie nawet w powieszonych kokosach nocowały, tych co zimą za karmniki służą
kasiek 19:22, 07 paź 2019

O - fotek mrozowych brak - bardzo Ci zmarzło?
sylwia_slomc... 20:54, 07 paź 2019

kasiek napisał(a)
O - fotek mrozowych brak - bardzo Ci zmarzło?

-3 załatwiło wszystkie dalie, szarłaty, hortensje, katalpę i gunnerę. To po takim szybkim przelocie po ogrodzie na tą chwilę, ale na dziś nadal ma mrozić więc pewnie załatwi do końca astry i będzie po jesieni. Zostaną mi tylko przebarwienia drzew choć i to nie wiadomo bo jak powieje, a zapowiadają to i one będą gołe
Ania111 21:04, 07 paź 2019

Sylwia

Kotki skradły całe show
Przyćmiły piękny ogród
Monia81 21:06, 07 paź 2019

Czytam, że u Ciebie też zmroziło, ach... Lolek i Bolek skradły me serce, wiesz, że ja kociara jestem buziaczki