Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

nawigatorka 20:27, 08 mar 2017

plakat znalaząłaś?
malkul 08:02, 09 mar 2017

nei znalazłam neistety
leon60 08:07, 09 mar 2017

puść na pw może będę mogła pomóc
bdan 08:11, 09 mar 2017

Gosia zastanawiam się nad ewentualnym zakupem jarzmianek. Możesz napisać swoją opinie o nich, wady i zalety, jak długo kwitną mniej więcej, jak wyglądają po przekwitnięciu, ewentualnie polecana odmiana. Mozna sadzić w miejscach eksponowanych, czy raczej przysłonięte jakoś?
anna_t 08:13, 09 mar 2017

malkul napisał(a)

zarknełam. jeszcze śpią

tnx
anna_t 08:14, 09 mar 2017

malkul napisał(a)

takie sobie dodatkowe pomieszczenie z tyłu domu

sauna z jacuzzi tylko
mój M stwierdził że jak dziewczyny wyrosną z placu zabaw to w nim zrobimy...marzyciel
AniMa 09:27, 09 mar 2017

Aniu my marzyliśmy o samej saunie...domek dumania miał być...zrobiliśmy wyceny....No i teraz jeździmy na saunę do miejscowego parku wodnego Miło taniej i bezobsługowo....
I jeszcze sąsiady naszych gołych dooopek nie będą oglądać
mikina34 15:09, 09 mar 2017

Małgosiu, przygnała mnie do Ciebie Polinka na spytki o warzywnik
Czy w skrzyniach warzywnych masz na dnie folię? W weekend będę takie montowała u siebie, nabyłam siatkę i folię i zastanawiam się czy dać ją na dno poza siatką? Teren jest dość zachwaszczony więc byłaby to jakaś ochrona ...myślałam żeby te folię podziurkować coby przelatywał nadmiar wody...
malkul 08:45, 10 mar 2017

leon60 napisał(a)
puść na pw może będę mogła pomóc

nei mam zdjęcia. mam tylko w pamięci.
malkul 08:48, 10 mar 2017

mikina34 napisał(a)
Małgosiu, przygnała mnie do Ciebie Polinka na spytki o warzywnik
Czy w skrzyniach warzywnych masz na dnie folię? W weekend będę takie montowała u siebie, nabyłam siatkę i folię i zastanawiam się czy dać ją na dno poza siatką? Teren jest dość zachwaszczony więc byłaby to jakaś ochrona ...myślałam żeby te folię podziurkować coby przelatywał nadmiar wody...

folie mam tylko na bokach aby drewno nie ciągneło wilgoci.
na spodzie mam siatkę przeciw gryzoniom i na to miałam gałezuie, trawę skoszona i kompst i ziemia

tu z moich notatek

Warzywnik na podwyższonej grządce
Na podwyższonej grządce rośliny mogą rosnąć 4-6 lat, aż do całkowitego rozłożenia komponentów podłoża. Zakładamy ją jesienią. Wyznaczamy zarys rabaty. Ważne, aby grządka znalazła się na osi północ-południe, bo wtedy rośliny będą równomiernie nasłonecznione. Jej długość nie ma znaczenia, ale szerokość nie może przekraczać 1,5 m. Wybieramy ziemię na głębokość około 20 cm i odkładamy na bok. Trzeba zwracać uwagę, by nie mieszać części próchnicznej (ciemnej) z jałowym podglebiem (jasne, bez próchnicy). Rozkładamy w wykopie warstwy: po 25 cm gałęzi pociętych na kawałki, darni, liści i innych resztek roślinnych. Ubijamy je i polewamy wodą, a gdy wsiąknie – przykrywamy warstwą częściowo rozłożonego kompostu. Przykrywamy zdjętą uprzednio ziemią urodzajną i ponownie ubijamy, a na szczycie robimy rowek, który będzie zatrzymywał wodę. Pamiętajmy, że podłoże powinno być wilgotne – w miarę potrzeby je podlewajmy. Podwyższona grządka stwarza doskonałe warunki dla wczesnowiosennych upraw, bo zgromadzony w niej materiał organiczny stopniowo się rozkłada i wydzielanym ciepłem ogrzewa podłoże. W razie przymrozków wystarczy przykryć rośliny włókniną lub folią ogrodniczą. Uwaga! Kontrolujmy, czy w najniższej warstwie grządki nie zagnieździły się gryzonie.

ogródek warzywny- wyznacz go, zdejmij darń, lub jeśli masz czas przykryj folią na kilka tygodni i potem przekop ( tylko lepiej jak nie ma perzu w ziemi).. W tym sezonie najlepiej zrobisz jak posiejesz na nawóz zielony- np. gorczycę na glebę gliniastą, łubin na słabszą. Gorczyca jest super, bo daje dużo masy i szybko rośnie, przy okazji dusząc perz jeśli by kiełkował. Po kilku tygodniach przekopujesz te rośliny z ziemią. Jak nie zrobisz tego zaraz, to we wrześniu posiej żyto i zostaw na zimę, przekop wiosną. To najzdrowsze, najlepsze ulepszacze ziemi. Nie dawaj nawozów mineralnych, bo warzywnik ma dawac zdrowe plony, a organicznym typu kurzak tez lepiej uważać.
Truskawki posadź gdzieś na boku, albo zadołuj z doniczkami w ziemi, a wsadź je docelowo wiosną.
Jeśli chcesz mieć ładny warzywnik, polecam ograniczyć go wyraźnie. Bardzo ładnie wygląda w ramach z grubej deski, czy kantówki. Oczywiście z czasem trzeba drewno wymienić, ale kilka sezonów wytrzyma, a dobrze się sprawdza. Ewentualnie można zrobić ramki ze zwykłych obrzeży chodnikowych, albo na jego brzegach zrobić niziutkie żywopłoty z bukszpanu, tawuły japońskiej albo ziół- melisy, tymianku, oregano ( odmiana Compactum jest niska, ładna i trwała).
W warzywniku warto jest hodować sporo ziół, sadzic je z przodu, bo one zazwyczaj są efektowne cały sezon. Miętę lepiej jest posadzić oddzielnie, lub ograniczyc ją jakąś przegrodą w ziemi.
Może ktoś w okolicy ma kompost, to by była najlepsza ziemia z niego.
gorczyca bardzo i daje dużą masę liściową. Po ogrodzie Ci się nie rozsieje, bo kopiesz przed zawiązaniem nasion, w stanie pękniętego pąka najlepiej.
Jak nie znajdziesz nigdzie dobrej ziemi to z darni załóż kompost, dorzucaj do niego przez jesień chwasty, trawę, drobne patyczki, resztki organiczne z domu ( unikaj wiekszych patyków, nie dawaj pomidorów, obierzyn ziemniaków, cytrusów) a wiosną wrzuć go w warzywnik. To nic że nie będzie w 100 % rozłożony, ale w 85 już tak. Tym sposobem wyprodukujesz sobie sama dobrej ziemi.
Jak masz taka słabą ziemię to spróbuj posiać teraz gorczycę ( mamy mokry rok, powinna dać radę), a na koniec września przekopać i jeszcze raz zasiać żytem- wtedy nawieziesz dwoma nawozami zielonymi.