Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Milka 16:54, 06 lip 2017

malkul napisał(a)
pewnei ze trzy lata będę dumała

Odradzam, bardzo późno rusza, owszem kolor zachwyca, ale dość krótko kwitnie i mimo ścinania tylko kwiatostanu, nie zakwita na nowo, a potem dołem suche badyle, trzeba w coś ją wpakować.
Spóźnione życzenia na 18-ę
Stylu ogrodu nie zmieniaj, masz wszystko spójne, ciut może kwiecia tylko, ale to naprawdę trzeba poważnie przemyśleć, za 3 lata coś wymyślisz
Madzenka 22:41, 06 lip 2017

Piękne zdjęcia ogrodu Twojego i Magnoli, idealny kolor tarasu, udana imprezka. Życzę aby nic nie było do doopy
Buziaki kochana , nie wyrabiam na zakrętach, ale nadrobiłam u Ciebie zaległosci. 40 stron!
babka 22:53, 06 lip 2017

Nie kombinuj, tak jak jest, jest pięknie !
damiandrz 12:37, 07 lip 2017

Witam,
na wstępie chciałem się przywitać (nowy na forum). Gratuluję również ogrodu, chwilę zajęło zanim bardzo ogólnie zapoznałem się aktualnym tematem i jestem pod wrażeniem.
Wracając do tematu. Zachciało nam się trzcinników KF i takie zakupiliśmy. Nie wyglądają zbyt ładnie w tym momencie w doniczkach. Mam więc kilka pytań odnośnie ich.
Trawa była przycinana w sklepie ogrodniczym i w tym momencie na wysokość 10cm wystają suche patyki (nie za długie?). Nowe zielone liście są bardzo ubogie. Również zakwitły i z każdej wyrosły 3-4 70cm kwiatostany. Niektóre połamane.

1. Czy tak zostawić i zasadzić czy uciąć źdźbła aby trawa mogła bardziej rosnąć w kępie? Może sadzić dodatkowe nasadzenia z innych doniczek w tym samym miejscu aby było ich więcej? Sadzimy co około 45cm w jednej linii na długości 3m.
2. W jakiej ziemi sadzić, choć doczytałem że roślina jest bardzo tolerancyjna.
3. Czym zasilać?
4. Na jaką wysokość i w jakim miesiącu przycinać trawy?

Małżonka chce przed nimi jeszcze liliowce (inne, niższe niż te co na zdjęciu), ja z kolei niskie trawy, chyba ulegnę Czy w związku z tym nie będzie tan za gęsto? Szybkie zdjęcie, jak widać jeszcze wszystko w trakcie...

Dzięki za wszelkie informacje i pouczenia
Przeglądając temat znalazłem post gdzie był porównany wzrost trzcinników, teraz nie mogę go już znaleźć, pomożecie linkiem?

Jeszcze raz, piękny ogród.
Figaro 14:35, 07 lip 2017

Ogrod masz piekny i przemyslany i nic wiecej nie kombinuj i nie daj sie namowic na jakies zmiany. Zmienisz calkowita koncepcje i bedzie Ci wtedy trudniej odnalesc styl.
To moje zdanie. Mam nadzieje ze podejmiesz decyzje na spokojnie i bez narzucen stylow ogrodowiskowych. Nie psuj.
Wejdz do ogrodow gdzie jest nie dosc ze kilka stylow to i niezliczona ilosc kwiatow i pospaceruj. Napewno Ci sie spodoba i kolor i zapach i roznorodnosc, zareczam Ci jednak ze wrocisz do swojego ogrodu z ulga.
Masz ogrod na medal.
malkul 16:42, 10 lip 2017

Nawigatorka pyta: A nie pochylają się te skrajne od napiętej linki? Moje od gruszy choc zabetonowane głęboko nie są na gorze proste a wygięte do srodka

Asiu - u mnie nie wygnie się bo mam porobione "odciągi" czyli od strony szklarni mam dodatkowy mocowanie do szklarni i ciągnie a z drugiej strony mam dodatkowe mocowanie do altany.
sprawdza się nam to. pogladowo fotki

malkul 16:52, 10 lip 2017

beta 18:07, 10 lip 2017

Podpisuje się pod tym obiema łapkami. ..
nawigatorka 19:38, 10 lip 2017

malkul napisał(a)
[/b][/i]

Asiu - u mnie nie wygnie się bo mam porobione "odciągi" czyli od strony szklarni mam dodatkowy mocowanie do szklarni i ciągnie a z drugiej strony mam dodatkowe mocowanie do altany.
sprawdza się nam to. pogladowo fotki

a to wszystko jasne. Dzieki
babka 20:19, 10 lip 2017

malkul napisał(a)

Lubię to !