Witam,
na wstępie chciałem się przywitać (nowy na forum). Gratuluję również ogrodu, chwilę zajęło zanim bardzo ogólnie zapoznałem się aktualnym tematem i jestem pod wrażeniem.
Wracając do tematu. Zachciało nam się trzcinników KF i takie zakupiliśmy. Nie wyglądają zbyt ładnie w tym momencie w doniczkach. Mam więc kilka pytań odnośnie ich.
Trawa była przycinana w sklepie ogrodniczym i w tym momencie na wysokość 10cm wystają suche patyki (nie za długie?). Nowe zielone liście są bardzo ubogie. Również zakwitły i z każdej wyrosły 3-4 70cm kwiatostany. Niektóre połamane.
1. Czy tak zostawić i zasadzić czy uciąć źdźbła aby trawa mogła bardziej rosnąć w kępie? Może sadzić dodatkowe nasadzenia z innych doniczek w tym samym miejscu aby było ich więcej? Sadzimy co około 45cm w jednej linii na długości 3m.
2. W jakiej ziemi sadzić, choć doczytałem że roślina jest bardzo tolerancyjna.
3. Czym zasilać?
4. Na jaką wysokość i w jakim miesiącu przycinać trawy?
Małżonka chce przed nimi jeszcze liliowce (inne, niższe niż te co na zdjęciu), ja z kolei niskie trawy, chyba ulegnę

Czy w związku z tym nie będzie tan za gęsto? Szybkie zdjęcie, jak widać jeszcze wszystko w trakcie...
Dzięki za wszelkie informacje i pouczenia
Przeglądając temat znalazłem post gdzie był porównany wzrost trzcinników, teraz nie mogę go już znaleźć, pomożecie linkiem?
Jeszcze raz, piękny ogród.