Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

popcorn 21:50, 20 mar 2013

Papryka... najlepiej kupić rozsadę, już kwitnącą Na odmianach się nie znam, może w warzywnym dziale dziewczyny coś Ci doradza?
Da radę, ale taka duża kwitnąca sadzonka - miałam w ub roku. Teraz siałam, ale 3 tyg już czekam i nic. A już powinna rosnąć, żeby w ogóle jakieś owoce były bez folii...

Szpinak nowozelandzki - urośnie nawet latem. A zwykły np matador - problematyczny, bo jak szybko będzie ciepło i sucho, to w pędy kwiatostanowe wybije i z liści nici...

pozdrawiam, powodzenia!
agniecha973 21:56, 20 mar 2013

Papryka do gruntu jak Karolina mówi, musi już być w stanie zielonym, a ona kiełkuje z 10 dni.

Do gruntu podobno ta dobra http://www.sklepogrodniczy.isu.pl/?id=pokaz_produkt&id_prod=6170
Ale jak pójdziesz kupować rozsadę, to i tak małe prawdopodobieństwo, że akurat taką będą mieli. U nas na rynku niektórzy sprzedający mają obok sadzonek opakowania z których siali i można wziąć do ręki i poczytać na odwrocie czy do gruntu się nadaje.
Magda70 22:03, 20 mar 2013

Ja już dwa lata z rzędu kupowałam rozsadę papryki i niestety ...nic nie wyszło...a twierdzili, że gruntowa
W tym roku daje ję ostatnią szanse...
A szpinakiem to mnie Karola zmartwiłaś...matadora mam własnie...hmm
agniecha973 22:04, 20 mar 2013

Magda, ja mam tak samo ze szpinakiem sianym wiosną. Podobno lepiej jesienią siać.
monteverde 22:05, 20 mar 2013

malkul napisał(a)
Elus ja to się nie mogę doczekać ogrodu
A on ciągle sie oddala

Dzis wreszcie sprzedałam córcię na pare godzin i mogłam spokojnie jechać po nasiona , wielodoniczki, ziemie na rozsady i milion innych zaległych pierdółek.

Kupiłam: rzodkiewka, szczypiorek, cukinia, rukola, pomidorki cherry, bazylia, koper, ogórki gruntowe, fasola szparagowa, i aksamitka.
I tu moje pytanie:

co mam teraz w domu zrobic na rozsadę?

Poradźcie proszę bo ja zielona jak ta rukola

tylko wysiać pomidorki, a potem będziesz pikowała, reszta do gruntu, chyba, że będziesz chciala ogorki podpędzić to w kwietniu wysiejesz do doniczek
monteverde 22:07, 20 mar 2013

Magda70 napisał(a)
Dobrze Karolina radzi Nic dodać nić ująć

na bazylię za wcześnie a aksamitkę też do gruntu można na początku kwietnia po co ma to pikować?
Magda70 22:26, 20 mar 2013

A widzisz Aniu bazylię już wysiałam...bo chcę ją mieć w doniczce w kuchni. Urośnie?? Już ma po 2 listki
mirela 07:30, 21 mar 2013

malkul - gdzie kupujesz sadzonki ?
zastanawiam się, czy na giełdzie w Tychach nie ma ?
hanka_andrus 08:08, 21 mar 2013

Miłego dnia!
malkul 08:10, 21 mar 2013

popcarol napisał(a)
Hej!
jestem

na rozsade mozesz wysiac juz na pewno pomidory, bazylię (te siejesz i nie przysypujesz nasion ziemia, do kiełkowania potrzebują światła) i aksamitki.
Jak Ci się chce, masz zapał i miejsce, możesz wysiać jeszcze ogórki, ale dopiero za ok miesiąc, w połowie kwietnia. Tylko każdy do osobnej doniczki, bo jak im się naruszy korzenie to nie chcą rosnąć.
Ja w połowie kwietnia sieję ogórki do gruntu już, nakrywam włókniną i rosną

reszta z zakupionych prosto do ziemi, fasolę, cukinię końcem kwietnia najwcześniej, resztę jak zrobi się normalna wiosna.

pozdrawiam!!

o grypie - jakże prawdziwe..

Karolcia po poerwsze to Dzięki ża zajrzałaś
Zapraszam częściej
Wszystkie rady na wagę złota, i dobrze wiedzieć że bazyli i pomidora się nie przysypuje. Już wpisałam do moich ściągawek!