Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 10:39, 05 lip 2012

Syla napisał(a)

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie ..... czy obrywałaś listki żurawkom które pokazujesz ??? Jeśli ciachałaś nożyczkami to nie ma problema ale jeśli rwałaś rączkami (ja tak robię) to czy nie naruszyłaś systemu korzeniowego poprzez wyciągnięcie ich z ziemi lekko ??? (też mi się zdarza)

Syla to chyba ja im to kuku zrobiłam ... bo cięłam listki na początku sekatorkiem , ale te były na końcu i cześć cięłam a część ciągnęłam , nawet wyrwało mi się czasami więcej niż listek ... i faktycznie one po tym moim cięciu tak zmarniały ... to ładnie narobiłam ...

to teraz weź te marniejsze , posadź głębiej tzn na swoje miejsce i czekamy jak się zachowają ... będzie dobrze możesz im dobrej ziemi podsypać nie wiem czy będę zrozumiana ,jeśli nie to pisz

oki, zrozumiałam , tak zrobię i zobaczymy ... bo od środka rosną małe nowe listeczki ... to może się pozbiera...

p.s. Sylwia ja się rozglądam za trzemilną , pamiętam o Tobie , ale na razie lipa
noemi 10:42, 05 lip 2012

Agacia napisał(a)
OK, dzięki, a tnie się same listki czy przy ziemi, z łodyżką?

Ja je wycinam z łodyżką , ale nie tak przy samej roślince ...coś takiego jak byś przekwitłego kwiatka wycinała
noemi 10:46, 05 lip 2012

Wieloszka napisał(a)
Madzia, ja bym dała pod miskanty tą białą surfinię (?) co ostatnio kupiłaś Ale wiesz, że ja nie jestem dobra w kompozycjach donicowych Ewentualnie bluszcz (ten variegata, co kupiłyśmy w Kwiatonie na patelni daje radę - mam dwa na zbyciu), ale z kfietkami będzie ładniej i wcale nie za dużo!

próbowałam i tą co kupiłam jest za duża ... bo to z tych wiszących , co mówiłaś , że mama Twoja kupiła ... nie da się jej rozdzielić ... no ale pomyślę jeszcze ... wiesz mi ten bluszcz coś nie przypasł do gustu ... mam go z kordyliną i tak sobie ... a vareigatus jest w paski to nie wiem czy nie za pstrokato będzie ... coś bardziej zielonego albo w innym kolorze tam się widzi ...

...dzięki
GabiK 11:06, 05 lip 2012

Madziu, rozplenica super. W takim tempie za 3 lata zajmie Ci cały przedogródek.

Żurawki się pozbierają. U mnie się Tiramisu w te upały okropnie przypala.

Do donicy może bakopę byś wsadziła?
Milka 11:29, 05 lip 2012

Problem rozszyfrowany, ogród idealny jak pisze Wieloszka i tak ma być
może nie przejmujmy sie tak wszystkim, to samo sie w przyrodzie ułoży
Wieloszka 11:47, 05 lip 2012

noemi napisał(a)

Madzia, ja bym dała pod miskanty tą białą surfinię (?) co ostatnio kupiłaś Ale wiesz, że ja nie jestem dobra w kompozycjach donicowych Ewentualnie bluszcz (ten variegata, co kupiłyśmy w Kwiatonie na patelni daje radę - mam dwa na zbyciu), ale z kfietkami będzie ładniej i wcale nie za dużo!

próbowałam i tą co kupiłam jest za duża ... bo to z tych wiszących , co mówiłaś , że mama Twoja kupiła ... nie da się jej rozdzielić ... no ale pomyślę jeszcze ... wiesz mi ten bluszcz coś nie przypasł do gustu ... mam go z kordyliną i tak sobie ... a vareigatus jest w paski to nie wiem czy nie za pstrokato będzie ... coś bardziej zielonego albo w innym kolorze tam się widzi ...

...dzięki

No faktycznie Variegatus miskant z variegatusem bluszczem to za dużo dobra będzie No to po mojemu musisz nowe białe kwiatki zwisające kupić Albo bakopę jak radzi GabiK, albo inną surfinię.
noemi 13:20, 05 lip 2012

GabiK napisał(a)
Madziu, rozplenica super. W takim tempie za 3 lata zajmie Ci cały przedogródek.

Żurawki się pozbierają. U mnie się Tiramisu w te upały okropnie przypala.

Do donicy może bakopę byś wsadziła?

Witaj Gabi też o tym wczoraj pomyślałam ... już jedną kulkę zakrywa ... tak będzie jak piszesz ... bardzo dobry pomysł z bakopą ...dzięki ...zajadę do kwiaciarni może będzie ...
noemi 13:22, 05 lip 2012

Irenko Wieloszko uściski dla Was
bajsza 13:50, 05 lip 2012

Gardenarium napisał(a)

Chciałabym na wiosnę poprawić mój przedogródek... tak wyglądał wiosną , jak rośliny budziły się do życia ...

Madziu, przez to, że drewutnia jest pod samym nosem jak wychodzisz z domu i widoczna jak na dłoni od furtki - szpeci Tobie cały efekt. Z takim usytuowaniem drewutni nie ma sposobu na efektowny przedogródek. Zawsze będzie coś nie halo.

Pomysł na ekran z cisa i 3 wiśnie jest bardzo dobry i rozwiązuje sprawę widoku od wejścia, ale nie rozwiązuje widoku od strony domu.

Przyznam, że ja nie chciałabym mieć tak umiejscowionego drewna,
No tak - tylko gdzie. Madziu ja swoją drewutnię tak przerobiłam, że prawie nie widać, że to drewutnia - u góry na jej dachu postaw zwisające kwiaty w doniczkach - zrób dostęp do tylko do tego drewna, które może być potrzebne latem. Można nazbierać szyszek z sosny syberyjskiej lub innej, które są ozdobne i ponabijać miejscami na drewno. Są jalowce obwisłe w kształcie kuli - ja takiego kupiłam w donicach będą wyglądały tam super. są też roślinki pnące jednoroczne, które można posadzić i częściowo osłonią drewno, można ponasadzać róże pnące na pniach też mam w donicach - jeśli kupisz wiszące donice z dachu drewutni możesz powiesić ich kilka np z truskawkami powtarzającymi kwitnienie są tysiące sposobów, żeby ładnie zagospodarować to miejsce i aby ono nie szpeciło a jednocześnie dawało radość. Pozdrawiam
noemi 13:56, 05 lip 2012

Witaj Bajsza ...dziękuję za propozycję zasłonięcia drewutni ... będziemy ją w całości zmieniać , żeby tak nie szpeciła , będzie w szarym kolorze z większym dachem itd. ... drewno nie będzie tak wystawało ... tylko musimy wygospodarować więcej czasu wolnego

pozdrawiam