Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 01:04, 05 lip 2012

malwes napisał(a)
Noemi, tam bardzo nasłonecznione jest? Może im jednak nie pasuje.... A może przenawożone?....gdzieś u kogoś dziś widziałam podobny objaw na podobnej czy też tej samej odmianie....

Malwes one u mnie już jeden cały sezon przeżyły i było git ... teraz to chyba sama je załatwiłam wyrywaniem listków

....dziękuję za odwiedziny
noemi 01:07, 05 lip 2012

irena_milek napisał(a)

rozplenica mnie zadziwia ...wielka jest ...

Ale wielka, chyba masz ją długo!
moje niektóre kulki z tych zielonych tez nie równo wygladają, jedne lepiej inne gorzej, ale zostawiam, może się wyrówna jakoś;
nowy nabytek piękny

Irenko dajemy im szanse ...rozplenica u mnie mieszka już 3 lata , bardzo jej służy to miejsce , na wiosnę nie mogłam jej wykopać a chciałam ją ciut przesunąć,no nie dałam rady ... dziękuję
Ana 08:30, 05 lip 2012

irena_milek napisał(a)

rozplenica mnie zadziwia ...wielka jest ...

Ależ okaz!!! Piękna jest
Wieloszka 09:11, 05 lip 2012

Przyszłam ponapawać oczy ogródeczkiem idealnym ! Ale miodzio widoczki u Ciebie - i nowa vertigo i "stara" rozplenica - jaka bujna! Pięknie wyglądają nowo posadzone miskanty!
Buziaki! Miłego dnia!
noemi 09:31, 05 lip 2012

Ana dziękuję

Wieloszka ... idealny? "stara" daje radę ...a miskanty przytuliłam trochę do siebie , bo takie oddzielone mi się nie podobało... i skoro nie wiadomo czy przezimuje , to zrobiłam tak po swojemu ...coś zwisającego by się przydało , ale na słońcu nie wiem co da radę ...jakieś kwitnące ? nie wiem czy nie za dużo będzie kwiatków ... masz pomysła ?

Miłego Dnia dla Wszystkich moich gości
Agacia 10:17, 05 lip 2012

Człowiek zajrzy choć na minutę i zawsze czegoś nowego się dowie! To żurawki się obrywa/przycina?! Noemi, napisz proszę coś więcej, bo google jest zielone w tym temacie
Syla 10:22, 05 lip 2012

noemi napisał(a)

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie ..... czy obrywałaś listki żurawkom które pokazujesz ??? Jeśli ciachałaś nożyczkami to nie ma problema ale jeśli rwałaś rączkami (ja tak robię) to czy nie naruszyłaś systemu korzeniowego poprzez wyciągnięcie ich z ziemi lekko ??? (też mi się zdarza)

Syla to chyba ja im to kuku zrobiłam ... bo cięłam listki na początku sekatorkiem , ale te były na końcu i cześć cięłam a część ciągnęłam , nawet wyrwało mi się czasami więcej niż listek ... i faktycznie one po tym moim cięciu tak zmarniały ... to ładnie narobiłam ...

to teraz weź te marniejsze , posadź głębiej tzn na swoje miejsce i czekamy jak się zachowają ... będzie dobrze możesz im dobrej ziemi podsypać nie wiem czy będę zrozumiana ,jeśli nie to pisz
Wieloszka 10:23, 05 lip 2012

Madzia, ja bym dała pod miskanty tą białą surfinię (?) co ostatnio kupiłaś Ale wiesz, że ja nie jestem dobra w kompozycjach donicowych Ewentualnie bluszcz (ten variegata, co kupiłyśmy w Kwiatonie na patelni daje radę - mam dwa na zbyciu), ale z kfietkami będzie ładniej i wcale nie za dużo!
noemi 10:37, 05 lip 2012

Agacia napisał(a)
Człowiek zajrzy choć na minutę i zawsze czegoś nowego się dowie! To żurawki się obrywa/przycina?! Noemi, napisz proszę coś więcej, bo google jest zielone w tym temacie

Agatko żurawki jak robią im się brzydkie listki , a u mnie robią się na tych jasnych (Lime Marmelade) to im się je wycina , żeby ładnie wyglądały ... po zimie przede wszystkim wykonuje się taki zabieg , one później pięknie odrastają ... w sumie to ciągle im wyrastają nowe świeże listeczki ... ale te listki bardzo mocno się trzymają roślinki i trzeba sekatorkiem a nie ręką , bo można jej w ten sposób uszkodzić system korzeniowy .

Żurawki Obsidan są bezobsługowe ...na słońcu rosną super polecam
Agacia 10:39, 05 lip 2012

OK, dzięki, a tnie się same listki czy przy ziemi, z łodyżką?