Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 10:16, 29 lis 2012

Aga , pewnie przed samymi świętami to hiacyntów nie będzie... a widziałaś ciemierniki ... śliczne są , po 14,99zł białe ... na etykiecie było napisane , że wytrzymują do -20 ....
chyba się skuszę na jednego do dekoracji przed domem ...
noemi 10:18, 29 lis 2012

asc napisał(a)
Też buziam po kawusiowo Z braku czasu nawet nie myślę o świętach... i dobrze, bo święta mnie zawsze przerażają..

Aniu , jesteś przesuper .... też buziam ... ja samych świąt nie spędzam u siebie w domu, dlatego tak wyprzedzam dekoracje, żeby się ciut nacieszyć tą atmosferą u siebie
agniecha973 10:25, 29 lis 2012

Magda, niekoniecznie. Mogą być już cały czas dostępne z małymi przerwami do samej wiosny. Lidla odwiedzam dość często i tam ciągle są zimą cebulki. Ale oczywiście gwarancji nie ma. Jak masz chłodne miejsce, to pewnie, próbuj. Niech sobie śpią na razie w chłodzie, a chwilkę przed świętami wyciągnij. Ja nie kupuję już hiacyntów, bo mnie rozczarowuje właśnie ta chwila kwitnienia w temp. pokojowej.
Ciemierniki jutro zobaczę, bo ja mam piątek na zakupy. Wiozę ferajnę do szkoły i w oczekiwaniu na koniec lekcji robię zakupy i załatwiam wszelakie sprawy. Ciemierniki świetne są. Wiele osób ma w ogródkach. Lubią cień i glebę zasadową (więc dolomit, tak jak do lawendy ). Kwitną długo, ale nie wszystkim się udają czyli mogą być kapryśne. W ubiegłym roku kupiłam na wiosnę 3 przekwitnięte na przecenie w Netto po 5 zł. Nie wiem czy się udadzą, bo wydaje mi się, że za sucho miały przez całe lato. Zobaczymy. Ale nie popuszczę im, znalazłam im inne miejsce i jakby co to na wiosnę kupię nowe.
Ciekawe jak one sobie w domu poradzą jako dekoracja?
noemi 10:29, 29 lis 2012

Aguś, ciemerniki nie do domu do dekoracji , bo za ciepło, ale skoro wytrzymują do -20 to myślałam o dekoracji na taras lub na rabaty .... zobacz co znalazłam ... piękne

http://katarzynabellingham.blogspot.com/2012/03/ciemierniki-wiecej-nasionek-wiosna-w.html

też kojarzą się z wiosną , jak hiacynty .... to niespodzianka ....
agniecha973 10:36, 29 lis 2012

Wiem, że Ty planujesz na zewnątrz, ale nagle wpadło mi do głowy, że w domu może też by sobie chwilę postały zamiast hiacyntów. Ciekawe czy ktoś próbował. U nas na forum chyba Dzidka ma takie piękne. Jak znajdę to wkleję linka.
agniecha973 10:41, 29 lis 2012

Pomyliłam ogrody, to u Jasi-Poziomki są ciemierniki. Zaczynają się tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/813-ogrod-zapachow-u-jasi?page=66
ale jeszcze na następnej stronie też poczytaj.
magnolia 10:46, 29 lis 2012

moja koleżanka dostała w zeszłym roku i wciąż hoduje ciemiernika na parapecie. Wyglada super, choć nie kwitnie w tym sezonie. Powinna go latem posadzić do ziemi.

ja mam ciemiernika w ziemi. 2 starsze, trzyletnie w tym roku są kiepskie, a ten jest zeszłoroczny i kwitnie od początku października pięknie. Na przedwiośniu- chyba pod koniec lutego wszystkie ciemierniki zakwitły, tzn chciały- miały pąki, ale wszystkie te pąki zmarzły.

Jak dopadnę Lidla, kupię ciemiernika, i ozdobię nim dom ( postawię z dala od kaloryfera). Spróbuję mieć go w domu do wiosny, potem do ogrodu.
Tak jak teraz, ciemierniki na pewno będą kwitły na dworzu, ale przy większych mrozach w donicy przemarźnie od korzeni, a poza tym pewnie nie jest zahartowany, więc i na rabacie nie wiem czy da radę.
noemi 10:49, 29 lis 2012

Dziękuję poczytam
agniecha973 10:50, 29 lis 2012

O! I tak od hiacyntów doszłyśmy do ciemierników Za te wymiany doświadczeń chyba najbardziej cenię to forum.
Mala_Mi 10:50, 29 lis 2012

Dla Cię nie takie śliczne jak Poziomki...ale .... moje