Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

magnolia 10:55, 29 lis 2012

Noemi a dziękuję za linka do Kasi Bellingham i aranżacji z ciemiernikami. Są bardzo ładne.
Myślałam żeby dopaść gdzieś przed świętami małe, tanie gwiazdy betlejemskie i udekorowac nimi dom ( pewnie i w tym roku wigilia u nas), ale chyba zmienię koncepcję. A potem wiosną 'zaciemierniczę' ogród.

Aha- ten ciemiernik który jest bardzo ładny u mnie, dostałam od siostry- ona kupiła sobie i mamie i dla mnie.
U mnie tylko przetrwał, u dziewczyn wygnił całkiem. one mają cięższą glebę- myślę że trzeba uważać żeby nie zagniwał zimą, nie sadzić w obniżeniach, raczej na mini górkach ( ale tez nie na kopcach bo wyschnie latem)
magnolia 10:56, 29 lis 2012

asc napisał(a)
Dla Cię nie takie śliczne jak Poziomki...ale .... moje

Ale cudne! I duże. Tyle mają kwiatów, widać że im dobrze.
To świeże zdjęcie?
noemi 11:04, 29 lis 2012

magnolia napisał(a)
Noemi a dziękuję za linka do Kasi Bellingham i aranżacji z ciemiernikami. Są bardzo ładne.
Myślałam żeby dopaść gdzieś przed świętami małe, tanie gwiazdy betlejemskie i udekorowac nimi dom ( pewnie i w tym roku wigilia u nas), ale chyba zmienię koncepcję. A potem wiosną 'zaciemierniczę' ogród.

Aha- ten ciemiernik który jest bardzo ładny u mnie, dostałam od siostry- ona kupiła sobie i mamie i dla mnie.
U mnie tylko przetrwał, u dziewczyn wygnił całkiem. one mają cięższą glebę- myślę że trzeba uważać żeby nie zagniwał zimą, nie sadzić w obniżeniach, raczej na mini górkach ( ale tez nie na kopcach bo wyschnie latem)

Magnolio bardzo się cieszę, że się przydałam .... też mam wielką ochotę zamiast gwiazd na ciemerniki .... jak wyjedziemy, to M. i tak skręci ogrzewanie , może dadzą radę w domu ....będę próbować .... lecę dzisiaj na zakupy ....

bardzo ładne były w lidlu ....miały już pączki ... i były w tych dwóch kolorach co w linku u Kasi ... na blogu...
Mala_Mi 11:04, 29 lis 2012

Magnolio..to zdjecia z wiosny...gdzieś przełom marca i kwietnia..... kępa jest faktycznie duża.... i szybko się powiększa. Ziemie maja dosć ciężką , jak wszędzie w ogrodzie, ale maja tu sucho bo o wodę wszytkie rośliny tu konkurują.. runianka, dzika róza (mus wyeksmitować ) , jodły i jałowce.... Sypię im pokruszone skorupki od jajek...... sposób mojej mamy..... wrzucam takie coś pod korę i się sobie rozkłada.... w dodatku mam tu szmatę (zaraz mnie okrzyczą ortodoksi)..... wiec ja tylko rozdzieram dając coraz więcej miejsca ciemiernikowi... Oj miałam już nie zaglądac....
noemi 11:05, 29 lis 2012

agniecha973 napisał(a)
O! I tak od hiacyntów doszłyśmy do ciemierników Za te wymiany doświadczeń chyba najbardziej cenię to forum.

Ja też za to Kocham to miejsce ....
noemi 11:08, 29 lis 2012

asc napisał(a)
Magnolio..to zdjecia z wiosny...gdzieś przełom marca i kwietnia..... kępa jest faktycznie duża.... i szybko się powiększa. Ziemie maja dosć ciężką , jak wszędzie w ogrodzie, ale maja tu sucho bo o wodę wszytkie rośliny tu konkurują.. runianka, dzika róza (mus wyeksmitować ) , jodły i jałowce.... Sypię im pokruszone skorupki od jajek...... sposób mojej mamy..... wrzucam takie coś pod korę i się sobie rozkłada.... w dodatku mam tu szmatę (zaraz mnie okrzyczą ortodoksi)..... wiec ja tylko rozdzieram dając coraz więcej miejsca ciemiernikowi... Oj miałam już nie zaglądac....

Aniu , piękne zdjęcie ,dziękuju moc .... skorupki od jajek ... mam ich dużo, bo my jajeczni....będę też sypać ...

Pszczelarnia 11:13, 29 lis 2012

I ja też przepadam za wymianą informacji, co w Lidlu (a karmniki odjazdowe widziałyście?) i dlaczego Ania szmaty rozrywa?

A ja w tym roku zasadziłam mnóstwo ciemierników i jeszcze posadzę jak dotrę do Lidla.

Ale "gwiazda betlejemska" na zewnątrz nie da rady ani chwili. Tak?
Evchen 11:28, 29 lis 2012

asc napisał(a)
Dla Cię nie takie śliczne jak Poziomki...ale .... moje

Anulka, ależ cudne!... wiosną kupiłam bordowe, ale jeszcze nie zakwity u mnie.. ciemierniki kojarzą mi się z moją babcią.. zawsze je miała w ogródku.. teraz i ja je mam ale bordowe, a nie białe.. muszę do Lidla skoczyć

Maguś, będziesz robić dekoracje z ciemerinków?
agniecha973 11:28, 29 lis 2012

Ania - piękne Twoje ciemierniki. Pocieszasz, że na glinie też rosną.

Magnolio, dzięki za wskazówki. Zdecydowanie kupię ciemiernika (albo dwa ) do dekoracji na święta. Super będzie.
agniecha973 11:41, 29 lis 2012

A wiecie, że Anglicy mówią na ciemiernika Christmas rose, tzn. róża bożonarodzeniowa? Na GAP-ie sporo inspiracji http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=319596