Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 22:02, 16 lut 2012

Danusiu dziękuję za podpowiedzi proszę sprawdź mnie czy dobrze Cię zrozumiałam

Żurawki pooglądam inne , te bardziej wesołe będzie super.

Na brzegu tej żurawki Obsidian (?) też bym posadziła dla podkreślenia po łuku albo karłową pachysandrę albo tojeść rozesłaną Aurea.

tam jest posadzony wrzosiec Golden Starlet -tylko jest bardzo mały i tojeść też posadzić przy żurawkach ?

Po prawej, idąc równolegle do łuku z bukszpanu posadziłabym 3 żółte kule na pniu, tylko musza być na równym patyku - trzmielinę, w którą trzeba zainwestować i wyszukać ładne egzemplarze. Ładnie to rozweseli nieco smutne kolory prawej strony ogrodu i podniesie płaski ogród, który rośnie praktycznie na jednym poziomie. Obok rozplenicy posadziłabym także białego miskanta Variegatus lub Morning Light.

Trzmieliny bardzo chętnie, wyszukam ładne okazy tylko czy mają być w tym miejscu? zaznaczyłam czarnymi punktami ?
i miskant ma być też w tym miejscu co jest czarna kropa?

Przed bukszpanem we wnęce obok zawijaska potrzeba np. wrzośce jaśniejsze liście albo bażynę - też jest żółta.[/quote]

bażyna- fajna roślinka, poczytałam o niej tylko teraz przed zawijaskiem rośnie pachysandra, ale czy to chodzi o miejsce przed zawijaskiem czy w środku zawijaska , w kółku?

kulek pod śliwą będzie więcej , wkleiło mi się nie to zdjęcie .
Gardenarium 22:15, 17 lut 2012

Nie tu gdzie czarne punkty, tylko za żywopłocikiem bardziej w lawendzie i po łuku, tak jak biegnie bukszpan. Nie w linii prostej.

Tu gdzie czarne punkty daj coś żóltego. Czyli te wrzośce jasne albo bażynę.

Instagram Ogrodowiska
Wieloszka 22:26, 17 lut 2012

Ależ Danusia to wszystko wspaniale uzupełniła - dosadź tu, dosadź tam - będzie ogródedczek-cukiereczek Właściwie już jest, ale przecież Noemi nie może się nudzić na wiosnę, kiedy wszyscy ruszą do prac ogrodowych . Więc będzie po prostu jeszcze słodszy cukiereczek
noemi 22:41, 17 lut 2012

Ok, wszystko już kumam dziękuję
noemi 23:33, 17 lut 2012

Wieloszka - masz rację , muszę mieć plany na wiosnę, bo się zapłaczę będę oglądać u wszystkich postępy prac, a u mnie nic ?! na pewno tak nie może być ciekawe jak przezimują moje skarby ...teraz będzie bardzo mokro , bo śniegu jest dużo, zapowiadają deszcz a wcześniej mróz był bez śniegu ....oj tam , nie ma co martwić się na zapas
nieszka 00:39, 18 lut 2012

noemi napisał(a)
Wieloszka - masz rację , muszę mieć plany na wiosnę, bo się zapłaczę będę oglądać u wszystkich postępy prac, a u mnie nic ?! na pewno tak nie może być ciekawe jak przezimują moje skarby ...teraz będzie bardzo mokro , bo śniegu jest dużo, zapowiadają deszcz a wcześniej mróz był bez śniegu ....oj tam , nie ma co martwić się na zapas

Noemi, śledziłam twoje poczynania ogrodowe już wczesniej i bardzo mi się podobają Wszystko rozplanowane, nasadzone. Kilka kosmetycznych poprawek i możesz leżeć na leżaku z książką w ręku i podziwiać jak wszystko rośnie Jak jak czuje niedosyt prac ogodowych to robię rabatki u mamy albo teściowej
waska 13:27, 19 lut 2012

Noemi masz piękny zakatek!
Idę jeszcze raz go pooglądać chyba już trzeci
noemi 14:38, 19 lut 2012

Nieszka, Waska dziękuję dziewczyny cieszę się bardzo , że Wam się podoba całe szczęście, że mogę jeszcze coś posadzić, choć miejsca jest bardzo mało ... mam jeszcze przedogródek do przerobienia w całości, to na razie będę miała co robić i dobrze, bo to dla mnie sama przyjemność.
Nieszka , Mama i Teściowa uprawiają swoje ogródki, maja swoje ulubione rośliny...nie będę się im wtrącać same podczytują forum i czerpią dobre rady z Ogrodowiska
Waska zapraszam , zapraszam
kraania 20:22, 19 lut 2012

Witaj noemi . Twój ogród był jednym z pierwszych, na które natrafiłam na tym forum. I uważam, że może być wzorem dla wielu. Dla mnie jest super! Będę zaglądać, bo jestem ciekawa co wymyślisz na przedogródku i czy w końcu powstanie zielony dach na drewutni .
noemi 21:51, 19 lut 2012

Kraania Witaj bardzo mi miło uśmiech mi nie schodzi z twarzy , dziękuję Ci za taki miły wpis....mam projekt przedogródka, chciałam go trochę zmienić pod kątem roślin, no i drewutnia jest do przeróbki a zielony dach to się okaże co z tego wyjdzie, bo to jednak nie takie proste, żeby się powiodło ... nie wiem czy własnymi siłami da się to zrobić ... może lepiej puścić jakieś pnącze ... zastanawiam się nad tym...zobaczymy co z tego wyjdzie zapraszam ,zaglądaj do mnie bo to bardzo dopinguje i mobilizuje do działania. Lecę do Ciebie ... widziałam nowy wątek, dostaje o tym powiadomienia , ale coraz więcej jest ogrodów i ciężko nadążyć z czytaniem