Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 00:38, 09 lut 2012

Tyna piękna ta róża... nie ma pojęcia o uprawie róż i trochę się przed nimi bronię, w sumie sama nie wiem czemu ? ale to miejsce na wiosnę będzie bardzo smutne , jak nie będzie miało żadnego tła...pewnie powojnik się zmieści i róża..
monteverde dzięki za wsparcie , zobaczę w realu jak to wyjdzie... czy tam będzie miejsce...ale zimozielona propozycja dla mnie super
Wieloszka 08:54, 09 lut 2012

Noemi, piękne zmiany się szykują na wiosnę w Twoim ogródeczku! Ja oddaję swój głos na nigrę z bukszpanowymi kulkami >3 i pasem żurawek aż pod hortensję. Tak jak radzi Syla - wizualnie przydałoby się drugie drzewko, po prawej stronie, no i te pnącza za trawami - bomba! Nie martw się, jeśli zabraknie Ci miejsca na to wszystko - zawsze możesz przyjechać i posadzić u mnie
Pozdrawiam cieplutko !
GabiK 09:34, 09 lut 2012

Noemi, jak gęsto są posadzone trawy w kącie za leżakiem? I co to za odmiana?
Te pnącza to proponujecie właśnie tam, czy do donicy?
abiko 11:27, 09 lut 2012

noemi napisał(a)
Marta, GabiK, Syla, Abiko dziękuję Wam za odwiedziny i opinie ... nie wiem czy Nigra nie będzie za duża... u mnie trudne warunki glebowe , a widzę u sąsiadów, że właśnie to drzewo sobie radzi chyba nie urośnie u mnie tak książkowo, jak podaje ZSP, wody gruntowe są wysoko , wtedy korzenie idą w bok i nie rośnie aż tak bardzo ... a widziałam na zdjęciach , że Danusia sadzi takie do donic ...no i interesuje mnie taka wersja wielopienna otoczona kulami z bukszpanu ... bardzo bardzo bym chciała mieć u siebie taki widok

O widzisz i to jest cenna informacja, bo ta str. z twojego wątku mi uciekła Ale faktycznie jak się ją da posadzić w donicy to i ujarzmić też powinno I to jest kolejny raz kiedy pierwsza wersja w moim przypadku jest lepsza. U siebie też zmieniam na Nigrę

Fajny ogródek zrobisz w tym sezonie
noemi 00:13, 11 lut 2012

Wieloszka napisał(a)
Noemi, piękne zmiany się szykują na wiosnę w Twoim ogródeczku! Ja oddaję swój głos na nigrę z bukszpanowymi kulkami >3 i pasem żurawek aż pod hortensję. Tak jak radzi Syla - wizualnie przydałoby się drugie drzewko, po prawej stronie, no i te pnącza za trawami - bomba! Nie martw się, jeśli zabraknie Ci miejsca na to wszystko - zawsze możesz przyjechać i posadzić u mnie
Pozdrawiam cieplutko !

Dzięki Wieloszka za Twój głos w sprawie
po drugiej stronie jest magnolia, może w końcu coś urośnie w górę, zobaczymy, jeszcze dam jej szanse...pnącza posadzę, bo łyso tam będzie na wiosnę, tylko płot muszę zabezpieczyć, piękny on nie jest i pewnie kiedyś się rozleci, ale na razie trzeba o niego zadbać... no i może tak być kiedyś, że namierzysz mnie u Siebie zza krzaka bo w końcu zabraknie mi miejsca hihihi!
noemi 00:17, 11 lut 2012

GabiK napisał(a)
Noemi, jak gęsto są posadzone trawy w kącie za leżakiem? I co to za odmiana?
Te pnącza to proponujecie właśnie tam, czy do donicy?

GabiK trawy są posadzone co 50 cm, to zebrinusy i pnącza mają być tam właśnie, bo na wiosnę jak zetnę trawy to nie będzie tam nic . To dobry pomysł i to jest akurat kawałek tylko mojego płotu , to nie muszę nikogo pytać o zgodę .
noemi 00:22, 11 lut 2012

Abiko
Dzięki za dopinig, od razu po takich słowach chce się ruszać do ogródka U Ciebie też będzie dużo się działo...będziemy miały co robić, tylko żeby już te mrozy odpuściły, bo bardzo jest zimno brrr .
monteverde 00:47, 11 lut 2012

a jak nazywa się Twoja magnolia i ile ma lat?
Gardenarium 10:29, 11 lut 2012

noemi napisał(a)
Mam pytanie..

Mnie się zdecydowanie ta wersja bardziej podoba, przecież robię takie w swoich projektach, do 3 kulek pod drzewem bardziej pasuje drzewo na pniu - a to jest rozgałęzione więc im więcej kulek tym lepiej. Jednak wydaje się, że kolejne ciemne żurawki to nie jest dobry pomysł, wybierz nie takie ciemne, bardziej wesołe, ale niezbyt ekspansywne, żeby nie zarosły kul. Jasne polecam : 'Berry Smoothie', 'Cherry cola', ‘Fire Chief’, ‘Midnight Rose’, “Big Top Gold”, takie bardziej wesołe, aby ładnie się odcinały od tej co już jest na początku.

Na brzegu tej żurawki Obsidian (?) też bym posadziła dla podkreślenia po łuku albo karłową pachysandrę albo tojeść rozesłaną Aurea.

Po prawej, idąc równolegle do łuku z bukszpanu posadziłabym 3 żółte kule na pniu, tylko musza być na równym patyku - trzmielinę, w którą trzeba zainwestować i wyszukać ładne egzemplarze. Ładnie to rozweseli nieco smutne kolory prawej strony ogrodu i podniesie płaski ogród, który rośnie praktycznie na jednym poziomie. Obok rozplenicy posadziłabym także białego miskanta Variegatus lub Morning Light.

Przed bukszpanem we wnęce obok zawijaska potrzeba np. wrzośce jaśniejsze liście albo bażynę - też jest żółta.

Instagram Ogrodowiska
noemi 21:26, 16 lut 2012

monteverde napisał(a)
a jak nazywa się Twoja magnolia i ile ma lat?

Nie wiem jak się nazywa moja magnolia nie była opisana... u mnie jest już 3 rok ,kwitnie na ciemno różowo i chyba jest to susan na wiosnę pokaże jej kwiatki