Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Bajkowy ogród Weroniki 12:07, 12 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Soczyście, bajkowo i jak wspaniale wisteria kwitnie

Widziałam tv "Rok w ogrodzie" w Waszym ogrodzie, i mam niedosyt.Mało czasu,ale w majową sobotę oczyma wyobraźni widzę piękne tamaryszki, kaliny, rodki, magnolie...Pokazali za mało, znam ogród.
Ale tak samo myślałam po wizycie Mai u nas, potem się z tym oswoiłam, każdy widzi inaczej.Buziaki.
Zanim przekwitną floksy szydlaste...

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:01, 10 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Mistrzowie pracy, w takim tempie nowe oczko, wyszło super, gratulacje i powiem, że łany żagwinów w skrzyniach, po prostu bosko po kwitnieniu je przytnij, będą ładniejsze na drugi sezon

W skrzyniach Irenko floksy i dąbrówka
Ale efekt zrobiły
Skąpana w słońcu 07:57, 10 maj 2019

Do góry
Ewo, zmiany duże w Twoim ogrodzie, pięknieje ci on, pięknieje. Floksy wiosenne są super, choć na jakiś czas (choć nie wiadomo dlaczego) stały się 'niemodne'. U mnie ich też dużo, bardzo je lubię.
Pozdrawiam ciepło
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:16, 09 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Głównie hosty, bergenie, floksy i dabrówka.

Emuś mimo, że platformy jeszcze nie ma fotel bujany już ustawił

Jak Wy to wszystko ogarniacie ? Wow tyle zmian i pracy cudne efekty ♡♡♡♡♡♡
Ogródek Ewy 15:37, 09 maj 2019

Do góry
AgataM napisał(a)

Przepięknie i przeuroczo

Dziękuję, o tej porze roku to miejsce też mi się podoba.
Floksy w roli głównej.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:56, 09 maj 2019

Do góry
Coś mi się wydzaje, że w tym tygodniu już za wiele w ogrodzie nie zrobimy bo się rozpadało i paprze co chwilę.

Ale dalie posadzone wszystkie- z kilkudziesięciu karp tylko dwie nie przezimowały( nie wiem które, okaże sie w sezonie)
Wczoraj posadziłam wszystki mieczyki, część największych cebul wokół domku dla owadów w warzywniku bo rok temu dalie je zjadły
A część ( drobniejsze ) wsadziłam w łąkę kwietną
W warzywniku posadzone pomidorki karłowe pod klosze, cynie i aksamitki, oraz z własnej rozsady kapusty brokuły i kalafiorki- zobaczymy czy coś z tego będzie bo rok temu jesienia była plaga mączlika na polu sasiada( chmary latały w powietrzu) I niestety już się ponownie pojawiły( przeraża mnie to)
Przycięte jałowce by odsłonić rododendrony, które kwitną i chyba lubią to sąsiedztwo bo z maleńkich sadzoneczek marketowych po parę złotych w ciągu 4 lat mam spore krzaczki i już drugi sezon kwitną

Emuś skosił trawę na całości, ale niestety już do koszenia, a tu pada. Nie narzekam, bo deszcz potrzebny, rośliny piją zachłannie i rosną.

Udało mi się wczoraj jeszcze spalić stertę badyli budlejowych, ale jałowcowe po cięciu czekać muszą, aż wyschną

Em zrobił z giganteusa tyczki i liście z obierania zapakował do worków, suche są będa na rozpałkę pod ogniska, a tyczki do warzywnika na groch i jako podpory do roślin na bylinówkach

Dzis przyjechała dostawa drewnianych stępli na donicę przy wejściu( tu gdzie sterta ziemi z oczka) na obwódki i bramę.

Ale pada, może do soboty przestanie, wiem nie zapowiadają, ale nadzieja się tli

W tygodniu wyleciały z gniazda pierwsze pisklęta kosów, mam nadzieję, że koty nie wyłapią, bo sroki od razu sie pojawiły, goniliśmy je

kopciuszek i szpaki uwijają się przy budkach więc chyba swoje dzieci karmią

buksy przegladam wyrywkowo, ale nic na razie nie wypatrzyłam, dookoła ćma już jest, moje póki co zdrowo rosną, oby jak najdłużej.

Czereśni majowych mimo mojego zapylania nie będzie za to będzie pełno jagody kamczackiej, teraz borówki i porzeczki kwitną

Posadziłam nad rowem kaczeńce co mi rodzice przywieźli, mocno podzieliłam, ale jak podlewa to powinny się przyjąć

w podwórku podkrzesałam magnolie by zrobić miejsce nasadzeniom pod nimi

no i snuję plany nasadzeniowe w nowej donicy, tak się przymierzam dosadzić w niej piwonii, liliowców.....i może skuszę się wreszcie na przywrotnika....tam bym mogła dać, a jesienią tulipany,
a w górnym poziomie będą kukliki, piaskowiec i w zależności jak wysoko ziemia sięgnie może dabrówka i floksy by powtórzyć nasadzenia z podwórka

i tak sobie gdybam

Nastawiłam gnojówke ze skórek bananowych w warzywniku, wczoraj zachodzę, a babcia wszystkie odłowiła i na kompost dała, nie przyszło Jej do głowy, że to celowe, musiałam wytłumaczyć, że to dla róż i pomidorów robię

Z tego tygodnia to chyba tyle
Mój ogrodowy pamiętnik 22:27, 07 maj 2019

Do góry
MonikA napisał(a)
ja mam na przedpłociu floksy szydlaste. Bezobsługowe są. Fote może dziś wstawię u siebie jak cyknę zdjęcie
Ja mam sukę, też mam problem, a dodatkowo mam kule z bukszpanu poobsikiwane, w tym floksie

Ja nie mam swojego pieska ale pieski z okolicy korzystają z przedpłocia .
Poduchy floksowe piękne są ale tylko wiosną. Jak przekwitną już nie są za fajne.
Skąpana w słońcu 16:30, 07 maj 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Jak to floksy mają wypełnić ścieżkę, a piszesz że ścieżka ma być z kostki?? Nie rozumiem
Teren pod oczko pięknie wysprzątany, tylko nie kop za blisko rh bo ci całe oczko zarosną. U mnie tak wlazły na placyk, już połowa placyka schowana pod nimi

Mirusiu, bardzo nieprecyzyjnie się wysłowiłam Floksy mają zarosnąć boki ścieżki. Teraz maja różną wielkość.
Rodki już podcinałam. W tym roku tylko chcę przygotować teren, wyplewić i wyfoliować, żebym nie musiała ciągle plewić. Kopać będziemy najwcześniej w przyszłym roku.
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:48, 07 maj 2019

Do góry
mira napisał(a)

No właśnie ja nie bardzo ten zestaw adoruję, wolę inne i dlatego tam jest choć co
róża Artemis, dzielżany, pysznogłówki,przetacznikowce,krwiściągi, lilie, nepeta nuda, floksy,mikołajki,liliowce,szałwię,astry /sporo/, bodziszki, chryzantemy, rdest a nawet czyśca, z wysiewu moje ulubione kłosowce, przegorzan i pewnie choć co jeszcze

To bogaty zestaw chyba za bogaty taką bylinówkę z wszystkiego robię z tyłu domu i wiem jak to ciężko dobrze skomponować.

W tym roku bez specjalnych szaleństw wysiałam:
stipę( już siedzi w gruncie),
trawę cytrynową ( mam 2 sadzonki bo ja pikuję rośliny w takie małe kupki),
Szałwię okręgową z nasion od Agatki ( też wyszły 2 sadzonki)
Pomidory do rozdania
Heliotrop ( próbuję 2 rok z rzędu i coś nie wychodzi, małe siewki nie za bardzo chcą rosnąć)

A przede mną: ogórki, cleome, kosmosy ( mam własne nasiona z tych żółtych i czekoladowego??), do gruntu cynie. W zeszłym roku nie udała się lobelia, nie powtarzam więc.

Wolę robić sadzonki rośliny z siewów z poprzednich lat fajnie się mają np. Kłosowce, przetaczniki.
Moja działka na Dębowym Lesie 12:01, 07 maj 2019

Do góry
MonikA napisał(a)
Ładne floksy. Ja ma głównie dwa kolory plus 2 małe białe sadzonki, które ciężko mają się bujnąć .
Duńskie też fajne, miałam kiedyś i wydalam, teraz znów kupiłam. Wsadzę pod tuje, mam nadzieję, że dadzą radę.

Dla mnie chyba wszystkie floksy są ładne.
Te duńskie też mam.
Ja pod tuje posadziłam żurawki, i trochę innych małych roślin.
Mój ogrodowy pamiętnik 11:52, 07 maj 2019
Do góry
ja mam na przedpłociu floksy szydlaste. Bezobsługowe są. Fote może dziś wstawię u siebie jak cyknę zdjęcie
Ja mam sukę, też mam problem, a dodatkowo mam kule z bukszpanu poobsikiwane, w tym floksie
Moja działka na Dębowym Lesie 11:38, 07 maj 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

I ja polubiłem floksy szydlaste. Jeszcze ich nie mam ale...

Małe a piękne.
Ja na początku też ich nie miałam.ale dzięki forum i innym ogrodom,,,naoglądałam się i kupiłam.
Teraz trochę sama je dzielę i chcę posadzić jeszcze winne miejsca
Droga do spełnienia 10:57, 07 maj 2019

Do góry
Malgosik napisał(a)

Czyli rozumiem że je wcześniej wykopywałaś.
Mi po 3 sezonach Gladiatory przestały kwitnąć, a Globmaster tylko raz kwitły i już tylko liście wychodzą.
U mnie kończą się tulipany, zaraz przekwitną floksy. Przydałyby się czosnki.

wczesnie wykopywalam ale w zeszlym roku się poddałam
globmastery będą jeszcze kwitły zobaczymy
troche się ich namnożyło ale jakby c to będę dosadzać
Skąpana w słońcu 10:24, 07 maj 2019

Do góry
Jak to floksy mają wypełnić ścieżkę, a piszesz że ścieżka ma być z kostki?? Nie rozumiem
Teren pod oczko pięknie wysprzątany, tylko nie kop za blisko rh bo ci całe oczko zarosną. U mnie tak wlazły na placyk, już połowa placyka schowana pod nimi
Mój ogrodowy pamiętnik 08:23, 07 maj 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja chyba dam u siebie na przedpłocie całymi wielkimi plamami floksy szydlaste. Nie mam też pomysłu innego bo tam ziemia kiepska a dodatkowo wszystkie psy z okolicy podsikują jak mogą. Tyle, że ja mam długo i stosunkowo wąsko

No niestety u mnie też problem z pieskami w tym miejscu i trochę boję się, żeby dać tam coś wypasionego .
Jak bym miała wąsko to bym chyba tylko wysypała żwirek.
A jakbym miała kasę to bym ten mój pasek wykostkowała, przynajmniej w części . Ale wtedy zrobiłabym parking dla samochodów mimo, że to prywatna droga.
Mój ogrodowy pamiętnik 06:57, 07 maj 2019

Do góry
Ja chyba dam u siebie na przedpłocie całymi wielkimi plamami floksy szydlaste. Nie mam też pomysłu innego bo tam ziemia kiepska a dodatkowo wszystkie psy z okolicy podsikują jak mogą. Tyle, że ja mam długo i stosunkowo wąsko
Moja działka na Dębowym Lesie 22:05, 06 maj 2019
Do góry
Ładne floksy. Ja ma głównie dwa kolory plus 2 małe białe sadzonki, które ciężko mają się bujnąć .
Duńskie też fajne, miałam kiedyś i wydalam, teraz znów kupiłam. Wsadzę pod tuje, mam nadzieję, że dadzą radę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies