Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:54, 04 paź 2021

Do góry
effka napisał(a)

Mój ogród to głównie trawy, od niskich carexów, przez nieco wyższe hakone, carexy, jeszcze wyższe trzcinniki aż po wielkie miskanty Memory
W planach mam również posadzenie gigantów wśród traw czyli miskantów olbrzymich (ale to już na działce obok za kompostownikiem bo u mnie w ogrodzie się nie zmieszczą).

Wiesz co to młodziutkie drzewko, jest u mnie 2 lata i ma sporą koronę, jak zawiewa wiatr to hula nim na boki. Stare paliki były przegnite więc wymieniliśmy na te wypasione nowe. Brzozy Doorenbos, które sadziłam 3 lata temu nadal wymagają palików bo zamiata nimi podczas wiatrów straszliwie, wiosną wymieniałam im paliki ale juz mocowania zdążyły się poluzować, porażka.

Kolega - pasjonat ogrodowy opracował taka technologię palikowania, która sprawia, że z tymi palikami nic się nie dzieje, nie trzeba ich poprawiać co roku etc. Jestem (a raczej mój ogród) królikiem doświadczalnym
Będzie je sprzedawał, więc jak ktoś chętny, zapraszam

No właśnie nie pytam bez powodu bo nawet nie wiem gdzie się kupuje takie paliki i taśmy do drzew. Jest to dostępne w ogóle w jakiś ogrodniczych albo budowlanych sklepach? Wszędzie widzę tylko te cienkie bambusy albo plastiki.
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:20, 04 paź 2021

Do góry

Brzozy prawie łyse,a szkoda bo by sie się ładnie przebarwiły... Liczę na molinie na tej rabacie

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:05, 04 paź 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Przypomnialas mi, ze musze zrobic kanciki.Zazdroszcze brzoz,u mnie brak miejsca na nie.

Miłej pracy przy kancikowaniu. Też je robisz półksiężycem?
Kocham brzozy, szczegółnie Doorenbosy za ich śnieżnobiała korę. Ostatnio z córeczką obierałyśmy Doorenbosy ze starej skórki i po obraniu są ślicznie bielutkie panienki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:56, 04 paź 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ale ty masz dużo traw. Teraz dopiero zauważyłam. Myślałam że takie grube pieńki to już nie trzeba palikować. Ale oprzyrządowanie to tego bardzo oryginalne. Trawnik to masz nieziemsko gęsty.

Mój ogród to głównie trawy, od niskich carexów, przez nieco wyższe hakone, carexy, jeszcze wyższe trzcinniki aż po wielkie miskanty Memory
W planach mam również posadzenie gigantów wśród traw czyli miskantów olbrzymich (ale to już na działce obok za kompostownikiem bo u mnie w ogrodzie się nie zmieszczą).

Wiesz co to młodziutkie drzewko, jest u mnie 2 lata i ma sporą koronę, jak zawiewa wiatr to hula nim na boki. Stare paliki były przegnite więc wymieniliśmy na te wypasione nowe. Brzozy Doorenbos, które sadziłam 3 lata temu nadal wymagają palików bo zamiata nimi podczas wiatrów straszliwie, wiosną wymieniałam im paliki ale juz mocowania zdążyły się poluzować, porażka.

Kolega - pasjonat ogrodowy opracował taka technologię palikowania, która sprawia, że z tymi palikami nic się nie dzieje, nie trzeba ich poprawiać co roku etc. Jestem (a raczej mój ogród) królikiem doświadczalnym
Będzie je sprzedawał, więc jak ktoś chętny, zapraszam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:02, 02 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Gościek ma rację to zupełnie inne rośliny gatunkowo.

Tej białej daj więcej miejsca bo wypuszcza dosyć długie pędy i ładnie wygląda jak ma luz. Posadz ja gdzieś przy niższych trawach i na podwyższeniu bo nie może mieć zalewanych korzeni woda musi szybko odpłynąć bo inaczej korzenie zgniją.

Wytrzymuje niski mróz,ale miej zawsze coś w pogotowiu do przykrycia. Ja gaure na zimę ok końca listopada przycinam 10 cm od ziemi. W pogotowiu mam liście suche np z klonów lub brzozy przysypuje i odkrywam igliwiem aby wiatr nie rozdmuchał.
Jedna i druga na podwyższeniu posadz. Tej różowej miałam 5 krzaków zeszłej jesieni po zimie ostała się tylko jedna i nie specjalnie kwitnie ale dosyć dobry ma wygląd.

Trawy mają się dobrze. Jak będziesz chciała przyjechać po nie daj cynk. Wg mnie bardzo ładnie wyglądają. Gaura by pasowała do nich. Podsuwam pomysł.

O widzisz człowiek do końca życia się uczy.Dzięki za info. U mnie nie ma zastoin raczej ciągle sucho muszę podlewać .Dziś w odstojniku pod garażem po raz drugi nie ma wody /jest -3m w głąb/.Już je rozsadziłam i mam zawsze gotowe igły sosnowe długie do przykrycia.;d
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:33, 01 paź 2021

Do góry
zawitka napisał(a)

O widzisz dzięki tak zrobię tylko muszę drugiej poszukać dobrego miejsca.

Gościek ma rację to zupełnie inne rośliny gatunkowo.

Tej białej daj więcej miejsca bo wypuszcza dosyć długie pędy i ładnie wygląda jak ma luz. Posadz ja gdzieś przy niższych trawach i na podwyższeniu bo nie może mieć zalewanych korzeni woda musi szybko odpłynąć bo inaczej korzenie zgniją.

Wytrzymuje niski mróz,ale miej zawsze coś w pogotowiu do przykrycia. Ja gaure na zimę ok końca listopada przycinam 10 cm od ziemi. W pogotowiu mam liście suche np z klonów lub brzozy przysypuje i odkrywam igliwiem aby wiatr nie rozdmuchał.
Jedna i druga na podwyższeniu posadz. Tej różowej miałam 5 krzaków zeszłej jesieni po zimie ostała się tylko jedna i nie specjalnie kwitnie ale dosyć dobry ma wygląd.

Trawy mają się dobrze. Jak będziesz chciała przyjechać po nie daj cynk. Wg mnie bardzo ładnie wyglądają. Gaura by pasowała do nich. Podsuwam pomysł.
Ogród w Klein Kottorz 22:07, 30 wrz 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Grażyna, Ela chce sadzonkę innego miskanta, on rośnie w pobliżu brzozy.
To ten:

Masz wspaniałe trawy, ale ten miskant jest niesamowity, cudny.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:11, 30 wrz 2021

Do góry
Ja mam ogród 17.5 m szeroki i 100 długi. Rosną u mnie brzozy,sosny Świerk Serbski w części warzywnej na końcu działki mam żywopłot liściasty .’Cały czas dokupuję i sądzę drzewa .
Spełnione marzenia 13:37, 30 wrz 2021

Do góry
Zawsze lubiłam brzozy i wiedziałam, że jak będę miała swój ogród to one tam będą... zawsze myślałam ze brzoza, to brzoza! Dopiero na ogrodowisku poznałam różne odmiany brzóz i zakochałam się w doorenbos. Są piękne, szybko rosną, mają prześliczny kolor pnia!! Mam ich 6 sztuk i je uwielbiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:25, 30 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Plan na zakupy sprzętu jest

Stałego planu na brzozową nie ma Nie mogę się zdecydować a chyba powinnam, bo jak one korzenie puszczą to będzie ciężko sadzić

Ciecia masz tu sporo. My planujemy ogłowić wierzbę w granicy, bo wypuściła długie gałęzie na ogród i boję się, że się połamie, bo ona całkiem krucha.

Wybierz Asiu z szybkim ładowaniem i mocnym akumulatorem i najlepiej tak, aby do jednej ładowarki cały sprzęt pasował.
To jak brzozy młode, to teraz sadź, może hosty z białymi liśćmi, białe zawilce i selserie?
Tak, cięcia u mnie najwięcej.
Wierzby kontrolowane cięciem są piękne, więc tnij.
Ogród do odnowy 16:57, 29 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Kupiłam w tym roku 3 sadzonki tego czekoladowego sadźca i on chyba taki mało żywotny...
Teraz taki ciężki czas, słońce już niżej więc liściaste dają dużo cienia. Ja się wściekam też na drzewa od wschodu, bo tam mi wielkie brzozy za płotem urosły. Tyle dobrze, że zimą zrzucą liście. Rozumiem co czujesz. Nie mamy wpływu

Przetrwał czekoladowy, tyle, że niski jest i teraz zaczyna zielenieć co zabiera mu część uroku. Liczę, że jeszcze w październiku będzie oczy cieszył.

Z tym cieniem to jest tak, że gdybym nasadzenia do cienistego miejsca robiła to byłoby ok. Na dodatek do listy narzekań sama nasadzeniami na innej rabacie zacieniłam miejsca jeżówkom i część ledwo zipie.
Przesadzanie to wieczna robota ogrodniczenia
Ogród zacząć czas. 12:56, 29 wrz 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Dziewczyny, nie mówię, ze rosliny nie przezimowaly i nie zakwitły, ale że nie zakwitło to, co sie wysiało . A miałam nadzieję na morze werben .

Moje niektóre samosiejki tez nie zakwitły ale tylko te w rabacie gdzie mam brzozy. Byc może dlatego , że mam tam sporo cienia .
Ogród do odnowy 11:28, 29 wrz 2021

Do góry
Kupiłam w tym roku 3 sadzonki tego czekoladowego sadźca i on chyba taki mało żywotny...
Teraz taki ciężki czas, słońce już niżej więc liściaste dają dużo cienia. Ja się wściekam też na drzewa od wschodu, bo tam mi wielkie brzozy za płotem urosły. Tyle dobrze, że zimą zrzucą liście. Rozumiem co czujesz. Nie mamy wpływu
Ogród w Klein Kottorz 00:14, 29 wrz 2021

Do góry
daszum napisał(a)

To ten:

Jaki on cudowny.
Grzesiek jak się dowie, że ma kopać trawe i dla mnie to zrezygnuje. Musisz go dobrze podlać i wtedy korzeń namiękna.
Wiosna jak dzieliłam swoje to syn wykopał i później dzieliliśmy piła szablasta na skumulator. Danusiu dobre narzędzie zobacz sobie może ci się przyda.

A jaki masz miskant przy schodach.
Klonik bardzo ładny nie ważne, że drzewo podrożało ważne, że rosnie. jeszcze jakaś róże kupiłaś?
Ogród w Klein Kottorz 21:26, 28 wrz 2021

Do góry
gogo napisał(a)

Czy Ela chciałaby sadzonkę z tego miskanta po lewej stronie schodów?, rzeczywiście jest cudny i ogromny

To ten:

Ogród w dolinie 18:56, 28 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Asiu jakbyś te klony Brendy wine posadziła na skarpie byłoby pięknie. Moje rosną ood 80 cm takie witki przez 3 lata siedzislyvw ziemię i ani drgnely. Dopiero w zeszłym roku i w tym urosły dużo.

Masz już ładnego grujecznika mój tego roczny i piernikow nie czuje

Bardzo ładne te klony brandywine

Grujecznik chyba się w tym roku ukorzenił, bo bardzo zgęstniał. Moje pachniały ostatnio. Nie wiem czy to jakieś określone warunki tego nie wywołują, wilgoć i różnica temperatur? Te maluchy pachniały z daleka.

anabuko1 napisał(a)

Czytam,ze tak dużo działasz ogrodowo.Fajnie.
Mi ciągle brakuje czasu na wszystko co chciałabym.
Bardzo ładne drzewa.I ten grujecznik - super!!

Aniu, wierz mi, że chciałabym dużo więcej zrobić. U nas ciągle dużo prac zaczętych i nie skończonych, bałagan w wielu miejscach z tego powodu, co mnie często denerwuje.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
"Ostatnia prosta" zapewne bardzo cieszy.
Piękne mamy teraz dni na finiszowanie z ogrodowymi pracami.

Pogoda dopisuje Bałam się, żeby prosta nie była za długa

mirkaka napisał(a)

Spore zakupy jak na testy

Tyle brzóz posadziłaś, one wysuszają bardzo ziemię. U mnie ciężko roślinom pod brzozami, są piękne ale nietowarzyskie

Fajnie na frontowej przygotowana ziemia
Mnie już się nie chce działać, jest zimno, jesień za szybko przyszła

Mirko, bo to testy na dużą skalę

Na brzozy mam dwa pomysły i wciąż nie mogę się zdecydować.
U mnie jest mokro, to może nie będzie tak źle?

Ostatnie ładne dni staramy się wykorzystać ogrodowo

Wilczy ogród 10:44, 28 wrz 2021

Do góry
Madziu, jest po prostu przepieknie. Nawet nie chce fotek cytowac, bo kazda urokliwe. Jest tyle miejsc przepieknie skomponowanych, ze az blogosc łapie. I ogorod i dekoracje. Skarpa obledna, rudbekie, kosmosy, trawy, klony wymiataja. No po prostu wszystko

Co do nasadzen na mokrej rabacie. Wg. mnie derenie sprawdza sie idealnie plus hakuro, brzozy. Sadzce tez sobie doskonale poradza, pomysl o wiązówce. Tego cybrysnika blotnego posiadam. On doskonale czuje sie w mokrym gruncie ale woli polcien i cien. W sloncu go przypala i wybarwia sie na zólto. Dobrze poradza sobie języczki, orszeliny, fotergile czy oczary (o ile nie ma duzego przewiewu). To tak jakbys jeszcze chciala tam cos zmieniac czy dosadzac

Moje jarzaby mialam posadzone w ciezkiej i mokrej glebie, brzydko rosly i chorowaly. Jednego przesadzilam na zaplotek do lasu a dwa w ogrodzie na suche miejsce. Ruszyły bardzo ładnie. Swoje odchorowaly ale w nastepnym sezonie juz bedzie ok.

Ogród w dolinie 20:32, 27 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Nowa brzoza, niższa niż pozostałe

Brzozy

Grujeczniki posadzone, jeszcze trzeba wykończyć. Maluchy już prawie bez liści.

Czytam,ze tak dużo działasz ogrodowo.Fajnie.
Mi ciągle brakuje czasu na wszystko co chciałabym.
Bardzo ładne drzewa.I ten grujecznik - super!!
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:31, 27 wrz 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Wszystko ładnie Ci rośnie Aniu. Ty masz doorenboski czy zwykłe brzozy?

Roocika to zwykłe brzozy.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:24, 27 wrz 2021

Do góry
Wszystko ładnie Ci rośnie Aniu. Ty masz doorenboski czy zwykłe brzozy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies