Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 00:22, 01 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Pierwszy raz widzę tą nazwę .

Aga, Ty masz miejsce, możesz ją puścić na żywioł Pod brzozy - zobacz u Hani jak pięknie się prezentuje
Wiosną jest spektakularna, a teraz już wiadomo jak z nią postępować
Agatorek 01:36, 01 mar 2022

Na razie brzóz nie mam (oprócz tych za ogrodzeniem ). Chyba nie będę już w tym sezonie kupować roślin. Zrobiłam sobie zestawienie zamówień (poczynionych jesienią i zimą) w excelu. I nie wygląda to najlepiej .
Magara 01:53, 01 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Na razie brzóz nie mam

Mówisz - nie masz. A mieć będziesz Wspomnisz moje słowa
Mgduska 09:09, 01 mar 2022

Magara napisał(a)
Dzięki Haniu O tym, że suchelce mają swoją rolę nigdzie nie doczytałam. Jutro tnę w ramach obrysu

Z całą pewnością rosnącej tam rogownicy nikt nie przycinał. Pamiętam ją właśnie jako jeden wielki kołtun Może trzeba było zostawić, doczytać i ciąć??? Ot, takie rozważania w ramach musztardy po obiedzie.

Też mam u siebie rogownicę, która mnie denerwuje poza sezonem, ale kiedy kwitnie, wybaczam jej wszystko, bowiem kwitnie ślicznie i jest bardzo fotogeniczna.
Ogólna zasada, by nie ciąć bylin kwitnących wiosną na przedwiośniu powinna Ci pomóc. Skoro kwitnie wiosną, cięcie ograniczy kwitnienie. To samo z dzieleniem i przesadzaniem. Kwitnące latem można maltretować wiosną, kwitnącymi wiosną lepiej bawić się jesienią.

Brak popularności rogownicy, jak dla mnie, to impuls, żeby mieć jej więcej
Gruszka_na_w... 12:57, 01 mar 2022

Jak każda bylina rozłogowa wymaga czujności. Ona jest tak żywotna, że przeżyje zabiegi o każdej porze roku.
Na tej Twojej skarpie puściła się na żywioł. Można było ją przyciąć i byłoby OK.

Pod swoje brzozy wrzuciłam tojeść rozesłaną i rogownicę oraz kilka kuklików. Niczego już tam nie pielę. To takie półdzikie miejsce. Fotogeniczne bardzo kiedy ta rogownica kwitnie.
Zostawiam dla zachęty.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mgduska 13:50, 01 mar 2022

Fotka z kuklikiem bardzo zachęcająca, ale znowu Dagmara nie będzie wiedziała, czy ciąć
Pułapka z rogownicą jest taka, że naprawdę na przedwiośniu ma się ochotę ją wywalić, wygląda tak nieciekawie. A potem się okazuje, że byłaby to wielka szkoda.
Agatorek 20:02, 01 mar 2022

Magara napisał(a)

Mówisz - nie masz. A mieć będziesz Wspomnisz moje słowa

Weź już….

Dziś korygowałam zapytanie do szkółki o dostępność roślin. Z każdym dniem coś znika. Jeszcze poczekam kilka dni, to może jeszcze trochę uszczknę. A Ty mnie brzozami kusisz (a już prawie o nich zapomniałam ).
sylwia_slomc... 20:18, 01 mar 2022

Ja też brzozami kuszę
Rogownicę miałam na suchym strumieniu....chyba już nie mam bo irga ja zjadła....tak myślę, a lubiłam ją. Poszukam wiosną czy by się nie odnalazła pod spodem
Martka 20:34, 01 mar 2022

Rogownica jest bardzo wdzięczna, nie znałam jej, mocno edukacyjny ten wątek Magara, jednak rozumiem też, że zbyt duże plamy tejże rogownicy mogłyby drażnić w "niewyjściowych" fazach.

Aga, lepiej od razu zamów te brzozy, po co odwlekać i nie dowierzam własnym oczom, jak to, ten rok bez zakupów? To niemożliwe
Wiolka5_7 20:48, 01 mar 2022

Ja też polecam brzózki Doorenbos mam je od 2 lat i jestem bardzo zadowolona rosną w ekspresowym tempie