Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

Agatorek 17:36, 22 lut 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)

Kalinę zwykłą mam, perukowce już rosną, żylistka i kolkwicję muszę przestudiować
A Ty masz ambrowca albo grujecznika ? Bo te by mi się podobały, no i jeszcze graby tak 3 obok siebie są ładne, tzn. mi się tak podoba
Dzięki za pomoc

Mam i ambrowca, i grujecznika (nawet 2 sztuki ). Posadzone jesienią, już bez liści, więc niestety nie posiadam dokumentacji fotograficznej. Wtedy sadziłam jeszcze styraka japońskiego, wiąza Camperdownii, klona Rubrum , błotnię leśną, gruszę Chanticleer (popatrz sobie na nią, ślicznie kwitnie wiosną)

Wcześniej (w pierwszej połowie roku) posadziłam kilka klonów palmowych, dereni.

Graby też będę miała - 3 sztuki Columnaris Nana, Tulipanowiec Edward gursztyn plus kilka innych przyjadą na wiosnę .

SlonecznyOgrod 21:06, 23 lut 2022

Agatorek napisał(a)

Mam i ambrowca, i grujecznika (nawet 2 sztuki ). Posadzone jesienią, już bez liści, więc niestety nie posiadam dokumentacji fotograficznej. Wtedy sadziłam jeszcze styraka japońskiego, wiąza Camperdownii, klona Rubrum , błotnię leśną, gruszę Chanticleer (popatrz sobie na nią, ślicznie kwitnie wiosną)

Wcześniej (w pierwszej połowie roku) posadziłam kilka klonów palmowych, dereni.

Graby też będę miała - 3 sztuki Columnaris Nana, Tulipanowiec Edward gursztyn plus kilka innych przyjadą na wiosnę .

Ha masz, Ty o wszystkim pomyślałaś
Grujecznika i ambrowca chcę, graby chcę!
Ten styrak japoński jest fajny ej no... nie znałam go podoba mi się

Mój problem to taki, że boje się sadzić drzew, bo jak coś nie będzie pasować to już mogę nie dać rady przesadzić... no i boję się, że za dużo zasłonię, że będą miała za dużo cienia...

SlonecznyOgrod 21:11, 23 lut 2022

To już 6 cięcie moich hortensji

SlonecznyOgrod 21:27, 23 lut 2022

Hortensje jak kupiłam to były już ładnie mocno przycięte.

Posadziłam w dołku- 3 lata zajęło żeby wyszły na równo z ziemią, teraz już są ze 30 cm nad poziomem gruntu

Agatorek 21:27, 23 lut 2022

6, bo to ich szósty rok, czy szósty raz poprawiasz cięcie w tym roku?
Ja dziś poprawiałam cięcie hortek (wycięłam wszystkie cieniutkie gałązki), co prawda nie mam jeszcze takich grubasków, jak Twoje okazy, ale z niektórymi pędami musiałam się trochę pomęczyć .

Drzew się nie bój. Jeżeli nie chcesz za dużo zacieniać, to dobrym wyborem byłyby odmiany kolumnowe. Albo nie rosnące zbyt wysoko. Lub z ażurową koroną (np. Brzozy Dorenboos).
SlonecznyOgrod 21:31, 23 lut 2022

Dziewczyny moje (dżdżownice) pod hortensjami już pracują, po zeszłorocznym oborniku nie ma śladu, za tak dobrą współpracę obiecałam im kolejną porcyjkę smacznej kupki

A jak widać w tle formy strzyżone iglaków, te 3 stożki i kulki zostały przycięte tydzień temu No i sesleria koło stożków, a tulipany już idą więc się szybko uwijałam
SlonecznyOgrod 21:40, 23 lut 2022

Agatorek napisał(a)
6, bo to ich szósty rok, czy szósty raz poprawiasz cięcie w tym roku?
Ja dziś poprawiałam cięcie hortek (wycięłam wszystkie cieniutkie gałązki), co prawda nie mam jeszcze takich grubasków, jak Twoje okazy, ale z niektórymi pędami musiałam się trochę pomęczyć .

Drzew się nie bój. Jeżeli nie chcesz za dużo zacieniać, to dobrym wyborem byłyby odmiany kolumnowe. Albo nie rosnące zbyt wysoko. Lub z ażurową koroną (np. Brzozy Dorenboos).

Hehe 6 rok To już poważny wiek
U mnie też cienkich gałązek nie znajdziesz, bo ja chcę duże i grube kwiaty i na takie okazałe świecą mi się oczy
To wszystko dzięki Ogrodowisku jestem bardzo zadowolona z tej wiedzy, którą tu poznałam

Przed Ogrodowiskiem miałam hortensję, to jedna padła wiosną ( nie wiem czemu) a drugą za wysoko puściłam i bida z nędzą przez to, od dołu pustka, u góry drobnica. Ale już ją powoli wyprowadzam na ludzi

Co do drzew Dorenboosy bardzo mi się podobają, bardzo Masz je?

SlonecznyOgrod 21:46, 23 lut 2022

To są dwie kępy seslerii, które wykopałam tydzień temu.
Chcę je posadzić przed hortkami pomiędzy karłowe jałowce zamiast wcześniejszych molinii v. no ale tulipany tam teraz rosną i nie wiem, czy mogę te tulipany przenieść trochę dalej.

Agatorek 00:14, 24 lut 2022

To Ty już kopiesz, przesadzasz itd? Muszę chyba wziąć się w obroty . Ale u mnie jest jeszcze trochę za mokro. Trzeba czekać .

Tych brzóz (jeszcze) nie mam. Myślę, że może posadziłabym kilka sztuk, wzdłuż „fosy”. Ale to na razie tylko takie wstępne przemyślenia.
Mam za dużo roślin już zamówionych (oczywiście wiem, że to trochę zła kolejność, bo najpierw powinny być rabaty, a później kupowanie roślin, ale to jest silniejsze ode mnie). Nadwyżki i tak nie będę miała, najwyżej stworzę kolejną rabatę .
Wiolka5_7 07:44, 24 lut 2022

Cześć Daria
Wróciłaś na O. czyli wiosna za pasem

Widzę, że zaczęłaś porządki,fajnie co nie ?
U mnie już goło i wesoło czekam na ciemierniki a potem tulipanki ...

To czemu molinie V.zamieniasz na seslerie ?
Ja kiedyś wykopywałam tulipany jak wykiełkowały i było ok.Jesli wykopiesz z bryła ziemi i nie uszkodzisz korzeni to powinno być dobrze