Nadal jestem zauroczona stipą
Głównie za efekt natychmiastowy.
W kwietniu zrobiłam sobie chodniczki i posadziłam wyhodowane od nasionka maleńkie sadzoneczki. Dużo sadzoneczek, bo około 100 sztuk.
Maj, cóż to był za maj (połowa zdjęć to kukliki i powojnik montana Mayleen )
takie dwa zdjęcia znalazłam.
Widać stipa malutka ale doszły krwawniki i szałwie.
Jednoroczna ostróżeczka pojawia się gdzie chce.
Płotek tymczasowy anty Tedi
Dziękuję Iwonko, modelka się wczuła w sesję i robiła poważne miny
Co do brzozowego zagajnika, wczoraj dobierałam kolejne rośliny, czekam na dostawę Rzeczywiście trzeba gęsto sądzić, żeby był szybko efekt, na szczęście to mały kawałek, więc kasa w tysiące nie pójdzie tylko w setki hehe
Fakt, że teraz brzózki młode, wysoko podkrzesane to i full światła pod nimi. Z czasem jak się rozrosną będzie go zdecydowanie mniej. Zobaczę wtedy które rośliny nadal sobie dobrze radzą a które potrzebują nowego słonecznego miejsca. Na tym polega cały fun w ogrodzie hihi Przesadzanie na okrągło
Hakone mega pasuje do rodków, mieszać chyba nie będę stóp z hakone, zresztą wyjdzie w praniu
Avatarek wyszedł bardzo naturalnie, naprawdę pięknie
Zdjęcia twojej kruszynki nowym telefonem po prostu obłędne
U Asi teraz przeczytałam, że to: Huawei P Smart Z. Wiesz, że moje dwa ostatnie awatarki były starym Huawei robione. Koleżanka go używa, dużo zdjęć nim robi i na prawdę jakościowo świetne. A jej to już staruszek. Podobno ta marka ma dobre aparaty w komórkach. Więc twój wybór tym bardziej na tak
I nowa rabata się tworzy Niestety, żeby już na początku coś było widać, to trochę tych roślin trzeba... Przeglądałam zdjęcia z zakładania rabaty przez Oudolfa. Dużo roślin, blisko siebie. Od razu przyjemnie się na taką rabatę parzy, ale ile to kasy!
Zastanawiam się nad twoim kącikiem, masz tam na prawdę dużo miejsca. Pomyśl o brzozach jak będzie padał cień gdy się rozrosną. Chociaż przy tylu drzewach i tak kiedyś będzie to bardziej rabata cienista niż słoneczna. Tak mnie ostatnio u mnie olśniło, gdy dumałam nad roślinami pod brzozy i już sama nie wiem co sadzić.
Przy dwóch ścieżkach fajnie będzie przejść przez taki zakątek i oglądać rośliny z różnych perspektyw.
Hakone i rodki to złe połączenie? A tak chciałam moje podsadzić
A jakby stipę z hakone u ciebie wymieszać. Bo faktycznie po jednej hakone po drugiej stipa nie wygląda naturalnie a ta rabata ma być misz maszowa
Doradca ze mnie kiepski, mam dar do kopania a nie tworzenia
Nowy awatarek z Brzoskwini Huśtawka pod platanem nawet ze starej baby zrobi dziecko Do tego spódnica koleżanki nałożona na moją czarną basicową kieckę i kapelutek bo grzało jak w piekle. No i wyszła dzidzia piernik Ale zrelaksowałyśmy się na maksa i wróciłam z kolejnym chciejstwem - platan Ale taki klasyczny...
Gosiu ogród cieszy, a małe lubią się po drzewach spindrać, wróciły do domku całe poklejone żywicą
i zapach z sosen mam, cały czas pod nosem...samo zdrowie, przekonałam się,
że najintensywniej pachnie himalajka, nie potrzeba używać olejków eterycznych
Ach ta stipa tak błyszczy w promieniach słońca
Nasionka stipy to już chyba wszyscy mają pod dostatkiem, ale jakby ktoś potrzebował
to proszę walić do mnie jak w dym
Ewa a co to za piękna sosna? Tam na drugim planie. Za brzoza.
Widzisz jednak ma dobrą pamięć "pod murem" skojarzyłam. Ładne maleństwa. Wiosna na początku kwietnia uszczeknij boczne gałązki po 4 cm górkę też tsugi się zagęszcza za 2 lata będą gesciutkie. Podlewaj sporo lubią wodę.
Potrzebuję porady, chciałabym zrobić na tej środkowej rabacie między brzozami ścieżkę z kamienia zatopioną w stipach, będą one na pewno po lewej stronie ścieżki, natomiast po prawej stronie tam gdzie rodki i hortki stipy chyba nie bardzo dadzą radę bo będzie im za mokro, może tam lepiej wsadzić jakieś hakonki? Nie będzie zgrzytać (stipa po jednej stronie ścieżki a hakonki po drugiej?), jaką inna trawę można by było tam wpasować?
Cześć Iwonko No ten Fern Ostern kupię, tylko zrobiłam przerwę z sadzeniem, szkoda roslin, takie gorąco.
A na frontowej jeszcze nie wiem, zieje pustką, bo liliowce powędrowały do Mamy Chodzę i się czaję Ale ja tak mam, muszę pochodzić i potem pstryk, już wiem
Z tą hakone rzeczywiście problem, ja w zeszłym roku gdzieś dorwałam te zwykłe, a i tak ze trzy są pomylone, bo podbarwiają się na czerwono, więc to chyba też Beni kaze.
No i czasu trochę mniej na ogród, zeszyty zaczęłam kupować. I trampki
Nie mogę mieć tych co rosną na słońcu U mnie też ciężka ziemia bo glina, a słońca mam mało, u mnie rozchodnik 'Matrona' zastrajkował, pysznogłówka, przetacznik miał zbyt ciemno, rósł cienki i pokładał się ...
Irysy dobrze rosną a róża przy drugim kwitnieniu już ma cienkie wydłużone pędy ...
I takim sposobem mam hosty, paprocie, kopytnik, żurawki, hortensje, a tam gdzie słońce zagląda : cztery róże, jeżówki, rozchodnik ten zwykły zielony wielkokwiatowy zdobyczny bo wykopany z krzaczorów dwie ulice dalej , złocienie - rumianki, kilka traw i lobelia bylinowa, ciekawe czy przezimuje. Te rośliny dobrze rosną no i jeszcze zapomniałam: piwonie, zawilec letni i jesienny i drobne niskie "marcinkowate" jesienne, pozostałe tak sobie dają radę, wszystko to poprzeplatane drzewkami.
Dlatego oczy mi się śmieją na widok pięknych rabat ukwieconych i jeszcze jak się ciągną kilka metrów tak na otwartej przestrzeni pod samym słoneczkiem to czuję radość ogromną, choć to nie moje
Ogrodu już nie zamierzam zmieniać z cienistego na słoneczny bo to już nie ma sensu, zbyt wiele roślin i drzewek bym musiała usunąć, staram się cieszyć tym co mam, szczególnie w miesiącach maj-czerwiec gdy liściory nabierają mocy
Kocham swój ogród ale czasem dopadają mnie wątpliwości, łapię doła ale chyba to normalne.
Przepraszam że tak się rozpisałam, czasem dobrze jest porozmawiać z drugim człowiekiem który cię w pełni zrozumie Uściski dla słodziaka
Dziekuje Ktorych roslin nie mozesz miec? Wiesz, ja sie staralam przygotowywac rabate przekopujac ja z piaskiem i kompostem a potem pod pojedyncze rosliny podloze tylko dla nich. Np. stipa ma w dolkach zwirek i piasek wymieszany z ziemia.U mnie ciezka ziemia.
Dziekuje Czasem widac glebie, jakies elementy ciekawe, a po wgraniu juz nie. Szkoda troche Caly taras obrosniety jest stipa, tylko czesciowo 2 letnia, czesciowo mloda wiec nie ma jeszcze tego efektu. Tylko rosliny sasiednie sie zmieniaja Pierwsze stipy posadzilam dla eksperymentu. A ze przetrwaly na tarasie wszystkie, to dosadzilam w tym roku o wiele wiecej. Na normalnych rabatach mi nie rosna.
Czytam, że trawę koło hortki wybrałaś - stanęło na miskancie Fern Ostern? Jeśli tak to powiem ci że faaaajny jest i też dopisuję do listy traw na moją trawiastą Sadzonka hakone od Toszki dana prosto z serducha - cudna Po takiej dawce dobroci nie wyobrażam sobie jak jeszcze może być bujniejsza. Czytam że od 7-letniej maumśki a dziś tak trudno o czystą macrę, w szkółkach same odmiany. Stąd u mnie ta Beni kaze - najbardziej przypomina zwykłą. A co na przód pójdzie? Stipa czy molinia? Molinia elegancka, pierwszy raz widziałam stacjonarnie i kupiłam nawet 3 sadzonki na próbę. Stipa natomiast "full romantico", nie dziwię się, że masz dylemat. Rady Hani cenne, nie wiedziałam, że stipę trzeba co jakieś 3 lata wymieniać, trochę jak z żurawkami. Też po raz pierwszy dzieliłam, jestem ciekawa czy się przyjmą. A jeśli się uda to będzie radość, z 5 sadzonek będę miała chyba 50 I w sumie nie zajęło mi to więcej czasu niż 1,5 godziny.
I teraz mam dylemat Liliowce, które wywalam , kwitły w przerwie letniej, gdy większość odpoczywała po pierwszym kwitnieniu, więc teoretycznie stipa byłaby lepsza, bo w lipcu błyszczy. Molinie ED mam, ale młodziki, teraz wyglądałyby bardzo ładnie. Może dam obie
Ona nie wymaga piasku. Wystarczy tylko, żeby gleba była przepuszczalna i nie tworzyły się zastoiny wody. Zwłaszcza zimą. Trzeba tylko pamiętać, że nie jest to trawa wieloletnia. Po 3-4 sezonach najlepiej wymienić sadzonki na młodsze, bo te stare trochę tracą na urodzie.
Smagliczkę wytrzepuję jesienią na rabatach. Wiosną jak nie wypielę to zostawiam albo przesadzam.
Mam je obie(gaury) w stipie i wolę jednak tę większą. Ale na tym terenie moja stipa też jest wysoka.
Molinii ED na żywo nie widziałam. Z tego, co pamiętam, to ma ją u siebie Ola Leon. U niej robi dobrą robotę w drugiej części sezonu
Rozważ sobie, co Ci jest bardziej potrzebne:
stipa jest najpiękniejsza w I części sezonu, do momentu produkcji nasion, potem jest nieco sianowata. Co 3 lata trzeba by wymieniać sadzonki na młodsze, bo z wiekiem traci na urodzie
molinia ma bardziej wyrazisty pokrój, kwiatostan dodaje jej uroku, szczyt atrakcyjności ma w drugiej części sezonu, ładnie się przebarwia jesienią
Pokażę jak powstaje - powooooli - rabata różana tzw. rogalowa jak ja nazwała Anulka - Zana
Kładę ostatnio dookoła niej kostkę, trochę to trwa, niestety. Róże zaczynaja dopiero drugie tloczenie, szałwie, ostróżki, trawy też dopiero sie rozkręcają. Rosna tam tez krwawniki, czosnki główkowate, stipa, będę w następnych dniach dosadzała tez rosliny obwódkowe i inne byliny. Ma być kolorowe i zwiewnie
Z reguły pokazuję stipę w towarzystwie innych roślin. Można określić jej wielkość patrząc na proporcje. U mnie zachowuje się nietypowo. Rośnie spora, zimuje bez problemów, a w ogrodzie żyzna glina.
Tu rośnie w lekkim dołku (spadek terenu) i w półcieniu.
Tu w słońcu (za nią rośnie miskant ML).
To najstarszy egzemplarz. Ma 3-4 lata. Wysokością dorównuje białym jeżówkom.
A to roczne sadzonki. Dla porównania w prawym rogu masz seslerię jesienną.
Kasiu, Jolu, Ewo - ambrowiec jeszcze na wakacjach ! Stoi grzecznie na balkonie i dziękuje za słowa uznania. Może nawet się od tych uznań zarumieni...? Stipa jest cudowna i nie pozbędę się jej chyba raczej na pewno , tylko troszku przegięłam z ilością. Muszę to skorygować. A MW to moja pierwsza róża, ukochana