Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:06, 17 lut 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Danusiu zastanawiam się nad kupnem (a właściwie to już mam ją w koszyku)
Wiśnia Piłkowana ROYAL BURGUNDY powiedz proszę co o niej myślisz ? Polecasz?

Chcę ją posadzić na rabacie na której rosną już Hortensje magical moonlight,miskant morning light oraz jeżówki meringue a tłem są szmaragdy ..

Nie polecam jej, miałam ją dwa sezony i wywaliłam. Jej uroda jest przereklamowana. U mnie nigdy nie zakwitła.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:34, 17 lut 2019

Do góry
Danusiu widzę,że u Ciebie także już wiosna Porządki ruszają pełną parą

Ja wczoraj też ciachnęłam stipę (też kanciasto) i tak się zastanawiałam czy nie za szybko ...ale widzę..ufff.. że jednak już można

Danusiu zastanawiam się nad kupnem (a właściwie to już mam ją w koszyku)
Wiśnia Piłkowana ROYAL BURGUNDY powiedz proszę co o niej myślisz ? Polecasz?

Chcę ją posadzić na rabacie na której rosną już Hortensje magical moonlight,miskant morning light oraz jeżówki meringue a tłem są szmaragdy ..
W samym słońcu 08:38, 11 lut 2019

Do góry

Ewa- no właśnie ja nie wiem jak to będzie wyglądać, myślałam, że Hameln sądzi się co 1-1,5 m i tak liczyłam, że z 5 sztuk na tą rabatę.
To tak myślę, że z 8 sztuk tych Rozplenic ( na tą rabatę ze zdjęcia 3-5 sztuk- czy te 5 to za dużo- jak myślisz??), i Kleine fontane też z 5( w inne miejsce)

Muszę poszukać jaki Miskant zdecydowałaam się dać w szpalerze hortensji bo nie pamiętam hahaha
Jeżówki mylse, że kupię po 3-5 sztuk PowPow, Tomato soup i White swan ( czy takie trzy rodzaje jeżówki dawać na taką w sumie mała rabatę robiąc plamy? )

Czy coś byś mi jeszcze podpowiedziała? Co tam jeszcze będzie pasować do tych Rozplenic? Rozchodnik może ? Cos co też zimą by wyglądało dobrze?
Dziękuję
W samym słońcu 10:43, 08 lut 2019

Do góry
Wiola- no ja niedźwiedź, całą zimę przespałam

Ewa- do tej rabaty o szerokości 2 m i długości jeśli mnie pamięć nie myli 10 m wybrałam póki co sama trawy i jeżówki. I tak sobie pomyślałam, że można byłoby posadzić na przemian Kleine fontane i któraś Rozplenice tak co metr.
Wypisze co mi najdłużej chodzi po głowie
Piorkowka:
Hameln
Magic
Moudry
Miskant
Kleine fontane
Afrika
Jeżówki
PowPow Wild Berry
White swan
Tomato soup
Cantaloupe
Glowing dream
Eccentric
Doppeldecker
No i które wybrać? Bo to każdej pewnie 3 sztuki, a wszystkie takie ładne. Jest więcej ładnych, ale te są dostępne
Mam swoje Rudbekie do wysiania jeszcze. Teoretycznie mają tam być drzewa, ale najpierw muszę ją do tego dojrzeć więc póki co bez drzew planuję.
Czy parę krzaczków Perovskia Little spire sadzić ?
Coś niskiego na front, żeby mi tak kora nie uciekala też by się przydało.

Edit. Brak roślin piętra średniego i niskiego. Tu myślę cały czas

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:22, 07 lut 2019

Do góry
Witam! mam dylemat który miskant wybrać czy gracillimus czy morning light który bardziej polecacie?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:32, 03 lut 2019

Do góry
Danusiu róża w donicy to już ostateczność. Miałam wcześniej miskant w donicy i po jakimś czasie przesadziłam do gruntu. Jarzmianek jeszcze nie mam ,a na wielu zdjęciach widzę je z różami i wyglądają świetnie. Stipę w zeszłym roku miałam pierwszy raz i bardzo mi się podoba. Czyściec mam i będę wiosną odnawiać ,więc mogę wykorzystać do Lavender Ice.Dziękuję za sugestie. Zatem będę zamawiać Lavender Ice i Gertrudę Jekyll Miłej niedzieli.
Za drzwiami do ogrodu... 12:09, 31 sty 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, a czy miskant gracilimus jest ekspansywny? Bo wydaje mi się, że masz go w swoim ogrodzie.

Basiu ja nie mam tego miskanta.Ogólnie większość traw mam pierwszy rok wiec jeszcze nie mam zbytniego doświadczeniaStarsze mam tylko trawy Ice Dance i Kostrzewę siną
Za drzwiami do ogrodu... 01:05, 31 sty 2019

Do góry
Aniu, a czy miskant gracilimus jest ekspansywny? Bo wydaje mi się, że masz go w swoim ogrodzie.
Za drzwiami do ogrodu... 00:27, 30 sty 2019

Do góry
Aniu chyba wszystkie miskanty mają takie podobne kwiatostany
Mój ten tak wyglądał jesienią,to chyba miskant chiński Sioux(ale nie jestem na 100% pewna ,a Twój też się tak przebarwiał?

Pamiętajcie o ogrodach 15:13, 29 sty 2019

Do góry
Grażynko to jest miskant ale nie znam nazwy, latem ma łodygę zieloną z białym paskiem pośrodku.
Ogród w budowie - nieustającej 23:05, 28 sty 2019

Do góry
Kuklik napisał(a)
Wciąż się uczę dzięki Wam, czasem widziałam to małe cudeńko, ale nie wiedziałam jak się nazywa
U mnie wyka bardzo rzadko, ale wszystkie inne cholerstwa posiadam: powój, bluszczyk kurdybanek, perz, skrzyp nawet miskant cukrowy...jest z czym walczyć.

Nie uwierzysz z błyszczyka kurdybanek robiłam sadzonki do donic żeby mieć dodatek zwisającego - i super to wychodzi
Ogród w budowie - nieustającej 18:37, 28 sty 2019

Do góry
Kuklik napisał(a)
Wciąż się uczę dzięki Wam, czasem widziałam to małe cudeńko, ale nie wiedziałam jak się nazywa
U mnie wyka bardzo rzadko, ale wszystkie inne cholerstwa posiadam: powój, bluszczyk kurdybanek, perz, skrzyp nawet miskant cukrowy...jest z czym walczyć.

A wiesz, że ja lubię kurdybanek, chociaz już usiłuje zastępować murawę za rabatą ognistą? Tak pięknie kwitnie na wiosnę, na niebiesko, no i można go jeść. Z rabaty go wyrywam bezlistośnie, ale z byłego trwanika już nie.
Ogród w budowie - nieustającej 16:37, 28 sty 2019

Do góry
Ogród w Klein Kottorz 13:51, 28 sty 2019

Do góry
daszum napisał(a)
Pozostałe trawki, trawy i trawiszcza...

Jestem tutaj na str 41 przepiekne widoki. Tez kochasz trawy jak widac. Trawy i horty to widok nie z tej ziemi na przelomie lata i jesieni. Wszystko sie przebarwia. W zeszlym roku jesien jak nigdy nawet ladniejsza od lata bo juz codniej a kolorki jak widac.
W tym roku taz mam zamiar trawki przemeblowac ewen rozsadzic bo takie olbrzymy porosly. Jeszcze chce co nie co dokupic jak np miskant droning ingrid bardzo ladnie sie przebarwia, purple falls i molinid heidebra jeszcze miskant rossi.

Wiec chyba nie spoczne jeszcze tego roku.

Pozdrawiam
Miskant - Miscanthus 12:04, 28 sty 2019

Do góry
Kupiłam Miskanta jako Grazielle, ale coś mi się wydaje, ze raczej nią nie jest, może ktoś rozpozna i podpowie jaki to miskant

Kępa ok 2,5-3m z kłosami, na początku czerwone później białe, liść szeroki z białym paskiem

Na zielonej... trawce :) 09:07, 28 sty 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jak się sezon rozpocznie. Tylko nie wiem od czego zaczniemy: czy od ciecia kul, czy pielęgnacji trawnika a może od razu krąg kamienny wstawimy?

Te Twoje miskanty - dostają kłosy i są szare czy jakoś się przebarwiają po liściach i kłosach?

jest taki miskant Number 1 - wygląda podobnie do Twojego.

Ufff.... to jeszcze trochę czasu mam plan prac się ogarnie, będzie dobrze

Muszę zerknąc co to za miskant, moim nie przebarwiają się kłosy
Majówka na Majówce 13:30, 24 sty 2019

Do góry
Pierwszą rośliną jaką kupiłam do ogrodu był berberys Helmond Pillar, potem był Red Pillar a potem już poszło Ostatecznie mam 9 odmian, bardzo je lubię chociaż wiem, ze są nosicielem rdzy traw. Rzeczywiście Trzcinnik Overdam chorował jak był posadzony przy tych żółto listnych, teraz rośnie tam miskant i jak na razie jest ok.

Helmond Pillar

Na zielonej... trawce :) 13:02, 24 sty 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Ewo miło mi bardzo

To kiedy się pakować?

Jak się sezon rozpocznie. Tylko nie wiem od czego zaczniemy: czy od ciecia kul, czy pielęgnacji trawnika a może od razu krąg kamienny wstawimy?

Te Twoje miskanty - dostają kłosy i są szare czy jakoś się przebarwiają po liściach i kłosach?

jest taki miskant Number 1 - wygląda podobnie do Twojego.
Zielony zielonym pogania :) 10:36, 24 sty 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Pewnie.
Szpalery hortensji bardzo mi się podobają. A co do wcześniejszej rabaty to hortensje Anabell ruszają wcześniej niż bukietowe. Myślę, że wypełniłyby lukę w atrakcyjności rabaty, bo kwitnienie zaczynają już pod koniec czerwca. Po tej drugiej stronie też bym dała, chociaż może nie cały szpaler.
I jeszcze te same trawy, co po drugiej stronie.
To tylko takie moje luźne uwagi, bo na projektowaniu się nie znam.

To jest nas dwie,bo ja też się nie znam
Tak właśnie myślałam, zeby zrobić kontynuację hortek na tej drugiej rabacie. Znalazłam odmianę anabell strong incrediball. Podobno nie trzeba jej podpór. Do tego dałabym limki. Z traw myślałam o miskancie olbrzymim,żeby zaslonić sciane altanki i lukę w żywoplocie. Myślałam zeby powtórzyć go też na 1 rabacie jako żywoplot,tzn. Choina kanadyjsa,scieżka i miskant?

Trawy koniecznie muszę pomyśleć jeszcze,może da sie tu wkomponować rozplenice?

Wracajac do pierwszej rabaty, za anabelką przemawia to że przebarwia się na lekki róż,wiec kolorystycznie by grało
Ogrodowo zakręcona. 21:19, 22 sty 2019

Do góry
Pod hortensjami rozplenica little buny lub hameln przeplatana z jezówkami np. Butterfly kisses lub blackberry truffle

Za hortensjami miskant morningh light

Po prawo jeszcze wcisłam stożek i 2 kulki (tylko nie wiem, czy wejdą w rzeczywistości? )

Pod kulkami hakone all gold, przed nimi konwalnik (dla kontrastu). Te same niskie różowe pysznogłówki i hakone.

Taddaaam

Aż się boję komentarzy, ale czekam cierpliwie co wy na to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies